Följ via RSS
Avverkade KM: Totalt i år: 215 km. Denna vecka: 37 km. Idag: 21 km

2016-01-17 - Statistiken klar för 2015

Sveriges till åldern bäste halvmaratonlöpare. 57-årige Tore Axelsson, SK Bore, sprang i våras en halvmara i Lissabon på 1.14.53. Fotograf: Mikael Grip/springlfa.se

Hur snabbt måste jag springa en mara eller halvmara för att vara bland de tio bästa i min åldersklass? Svaret får du i min uppdaterade veteranstatistik.

Veterantabellerna hittar du i högermenyn under Statistik. Stora förändringar har skett den senaste tiden, Ulf Agrell och Stefan van den Berg har hjälpt mig med kompletteringar och annat. Helt korrekta blir tyvärr aldrig tabellerna, det är närmast en heltidssyssla att hålla koll på varenda lopp i världen där en svensk är med, dessutom är resultatlistorna inte alltid att lita på.

I en artikel i nästa  nummer av Svenska Marathonsällskapets tidning Marathonlöparen analyserar jag resultaten.  Jag har varit med länge i föreningen där ett årsmedlemskap kostar 300 kronor. Kanske också något för dig?

Mikael Ekvall, Sveriges bäste manlige maratonlöpare 2015. I Frankfurt sprang han på 2.12.07. Det är bara Kjell-Erik Ståhl (2.10.38), Åke "Biten" Eriksson (2.10.53) och Tommy Persson (2.11.02) som sprungit snabbare. Fotograf: Mikael Grip/springlfa.se

Intresset för siffror och statistik verkar öka. Nu handlar det inte bara om att springa en mara, man ska också göra det på en så bra tid som möjligt, verkar många resonera. För andra året i följd publicerar t ex löpartidningen Spring mina årsbästalistor.

Keep on running!

Postad av Björn kl 20:54:48

Läs / skriv kommentar (4)


2016-01-09 - Inte min dag i Bore Cup

Loppet är över. Lagkompisen Alex Bonn blev två i M65 på 32.09 och jag fyra på 33.25. För mig innebar det en hastighet av 4.34 min/km på den cirka 7,3 km långa banan.

-Världen går inte under för att du blev fyra i Bore Cup, tröstade hustrun när jag bekymrad kom hem efter lördagens tävling i Uppsala.

Nej, det gick inget vidare för mig idag i Bore Cup. Var jag kass eller motståndet omöjligt? Förmodligen ligger sanningen mitt emellan.

Annars trodde jag att formen var ganska god. Träninngen på gymmet hade gått bra. Där hade jag kört långa intervaller (2 km) i betydligt högre hastighet än nu under tävlingen. Just det här att utgången är så oförutsägbar är kanske det som gör att man fortsätter, allt kan ju hända, dagsformen är avgörande. Snöunderlag och minus 11 grader bekymrade dock inte.

Nu är det revansch som gäller i Björklinge. Om en månad är distansen 10 km, ju längre desto bättre. Chanserna till en pallplats i sammandraget är dock minimala.

Resultat

Keep on running!

 

Postad av Björn kl 20:13:52

Läs / skriv kommentar (8)


2016-01-02 - Ett tidigt formbesked

Tillbaka till Slussen igen efter ett långpass i kyla, blåst och lätt snöfall. Distans 60,5 km, tid 6 timmar och 36 minuter (brutto).

Om drygt 100 dagar är det dags för nästa coast to coast. Skönt då att veta att jag verkar klara distansen.

Ja, man kan kanske säga att det var ett tidigt formbesked som gavs på Årets Första Långpass, ett gratis gemensamhetslöp  på cirka 60 km  i Stockholm med omgivningar. Bakom står paret Peter & Ulla Lembke, som i år kunde glädjas åt deltagarrekord, en bra bit över 200 löpare. Sveriges största "sociala löp"?

De cirka 6 milen gick någorlunda lätt trots ett par minusgrader, blåst, bitvis halka och lätt snöfall. Dessutom råkade jag springa vilse (sprang mest ensam idag och den medhavda gps:en fick ingen satelitkontakt, kanske beroende på snöfallet).

Mina dagsdistanser på ett coast to coast ligger i regel på 5-6 mil. Det här var dock tuffare eftersom det var i princip non-stop-löpning, ingen hamburgare denna gång.

Jag har nu varit med sedan 2008. Trots toppenarrangemanget en liten vädjan: kanske dags att nästa år ändra bansträckning? Att savsluta med de cirka två milen från Hässelby längs trista Bergslagsvägen är ingen höjdare.

Keep on runninng!

Postad av Björn kl 21:14:40

Läs / skriv kommentar (11)