Följ via RSS
Avverkade KM: Totalt i år: 775 km. Denna vecka: 156 km. Idag: 29 km

2016-06-22 - Dag 64: Här finns ingen skugga

Ett av få träd längs vägen som gav lite skugga. När det är så här varmt stannar jag för att dricka och vill då komma bort från den gassande solen.

Hemma är sol och värme sällan några problem för löparen. Här med 30-40 grader är det en helt annan sak. Jag gillar visserligen värmen men att hitta skugga är nästan omöjligt.

Det var först i Nebraska träden började dyka upp. Träd är bra för dom ger löparen lite svalka. Men det har varit glest med träd i såväl Nebraska som Iowa och dom träd som finns är i regel kring boningshusen. Där vågar man knappt stanna till så det är faktiskt svårt att hitta platser för en power nap eller en längre paus för att dricka.

Mitt illamående igår berodde troligen på natriumbrist. Jag inser det när jag läst signaturen Eriks intressanta kommentar på det förra blogginlägget. Erik är läkare, läs vad han skriver! Jag har börjat äta mera salt, jag får ju inte i mig så mycket nu när jag dragit ner på den salta hamburgermaten. Idag hade jag inga problem trots mycket kraftig svettning (får vrida ur tröjan med jämna mellanrum).

Iowa må vara vackert men det ska bli skönt att imorgon lämna denna delstat som har Amerikas sämsta vägar. Jag har visserligen inte varit i alla delstater men sämre hwy:s har jag aldrig sett. Problemet är att det ofta saknas asfalterade vägrenar, dessutom är vägarna i allmänt dåligt skick. Idag tvingades jag ständigt ut i gruset, dessutom är det grovt grus, inte bra när man springer med en kärra med smala däck.

Suck, stoppad igen av en nitisk polis. Mitt brott? Jag sprang utanför vita linjen när det var bilfritt.  Där får man aldrig vara. Sådana är bestämmelserna- vägarna är till för bilarna. Så det var gruset som gällde för mig. För första gången fick jag visa leg.

Anslagstavla på Sinclair bensinstation i Earlwille, IA. KLicka på bilden för att läsa texten!

Ett erbjudande jag kan motstå- har inte ont efter 62 dagars löpning och 340 mil, ett dagssnitt på ca 55 km. Bilden från Hwy 20 utanför Dyerswille, IA.

Dagens distans: 55 km

Keep on running!

Postad av Björn kl 08:29:47

Läs / skriv kommentar (5)


2016-06-21 - Dag 63: Gatorade och power nap håller mig uppe

Gatorade köper jag i pulverform på Walmart (här Manchester, IA). En burk ger cirka 21 liter (5,5 gallon) och kostar 8,5 dollar.

Illamående igen! Efter 45 km löpning  i hettan började jag må illa. Jag  tvivlade på att jag skulle nå motellet 16 km längre bort. Då tog jag fram univsersallösningen; en Power nap.

Och visst funkade det! Jag la mig i gräset vid sidan av vägen, hade kärran som solskydd och stöd för huvudet och lyckades sova några minuter. Jag brukar sätta väckarklocka så att slummern inte blir för lång. Efter 20 minuter steg jag upp som en ny människa, illamåendet var nästan helt borta och efter 5 km vågade jag ta några klunkar Gatorade.

Gatorade, ja det är förutom maten mitt bränsle. Jag dricker också vatten men Gatorade svarar för merparten av vätskeintaget under löpningen. Termosen under vagnen rymmer 1 gallon (3,8 liter) sedan har jag också några flaskor, mer behöver man inte. Det är lätt att få tag i vatten och restaurangerna håller ofta med is (ger man rikligt med dricks är det aldrig några problem).

Kall dryck är mycket bättre än varm. Kylan i termosen brukar hålla i sig fram till lunchstoppet. Gatorade köper jag i pulverform i stora burkar på Walmart, nästan till en tredjedel av priset jämfört med färdigblandat. Och skulle jag köpa på mackar, ja då hade det blivit ännu dyrare. I kärran brukar jag också ha en del frukt, just för vätskan och för att det är gott. Favoriter är vindruvor, jordgubbar och körsbär.

Vad illamåendet beror på vet jag inte. Saltbrist? Ska ta lite extra salt på gröten i morgon. Blir spännande att se om laddsladden till datorn har kommit till motellet imorgon (gamla laddaren fungerar igen).

Wapsipinicon River. Här finns bl a northern pike (gädda), channel catfish, mouth bass och Crappie.

Kor på förfallen gård söder om Manchester, IA.

Dagens distans: 61 km

Keep on rusning!

Postad av Björn kl 07:54:41

Läs / skriv kommentar (10)


2016-06-20 - Dag 62: Ny video om

Här kan du se Jans nya video om Tony Adams, eller "Jack in the box" som vi kallar honom. Jan har gjort ett hemma  hos och fått titta in i lådan Tony har på släp efter sin sittcykel. https://youtu.be/6600w4uqXhs

Minns du mannen som cyklar planlöst kors och tvärs över hela Amerika? Jan och jag träffade honom i Nevada och Utah och facinerades av långfärdscyklisten Tony Adams som också är en uppfinnarjocke.

Både Tony och jag är kufar. LIkheterna (men även olikheterna) är många. Det vi gör är ändå ofattbart för amerikanen.

-Are you realy walking coast to coast? frågade en ung man idag när jag stannat till för lunch utanför McDonalds i Vinton, Iowa. Han hade sett skylten på kärran och ville nu ta en bild på oss båda.  Den där frågan har jag fått många gånger och svaret brukar bli:

-No.

Då uppstår en lätt förvirring. Om jag inte går, som ändå är någorlunda begripligt, vad gör jag då?

-I´m a runner. I´m running coast to coast. Two times harder and two times faster, brukar jag svara.

Då kommer i regel två följdfågor, som uttrycker viss skepsis:

-Why?

-May I ask how old you are?

Den första är inte så lätt att svara på. Den andra desto lättare och för att understryka att farbror verkligen kan springa långt svarar jag:

-Age doesn´t matter so much in ultra running.

Utmärkt wifi gör att McDonalds är en bra "arbetsplats" för mig. Bloggandet sker dock på motellen.

Cedar River utanför Vinton, IA. Floden är 54 mil, börjar i Minnesota, rinner ihop med Iowa River, som är en biflod till Mississippi. Bara fritidstrafik.

Dagens distans: 59 km

Veckans distans: 367 km

Keep on running!

Postad av Björn kl 04:58:27

Läs / skriv kommentar (8)


2016-06-19 - Dag 61: Hängde i baren med lokalbefolkningen

På baren i Garwin (529 invånare) träffade jag the mayor Will Karsen och hans mamma Gertrude Albreght Karsen. Hon lämnade forna DDR 1956 och flyttade till USA. För första gången pratade jag tyska.

Varmt, backigt. mycket snack med lokalbefolkningen och urstark löpning. Så var min lördag i Iowa.

Ja, löpningen går verkligen bra. Fast första hälften gick tungt. Men efter besöket på baren i Garwin (bara Cola i burken) gick motorn på alla cylindrar. I baren blev jag bjuden och jag hade inte hunnit mer än ut ur staden förrän en bil stannade till och leverade kalla drycker. Här behöver man sällan törsta!

Bland annat var jag ute på jordvägar, dirt roads, något vi knappt har i Sverige. Lite läskigt, guppigt som sjutton, massor av skyltar som upplyste om riskerna att använda vägen när det regnat. Men vad gör man inte för att hitta kortaste vägen?

Dirt road i närheten av staden Traer, Iowa. Här sprang jag sju kilometer- skönt underlag!

Golden Door i Traer, Iowa, var inte precis något lyxmotell, ganska dyrt (73,5 dollar) och ingen frukost.  Men det funkade för en trött löpare. Dessutom tvättade motellägaren min tvätt hemma i sin bostad och levererade på avtalad tid utanför dörren. Perfekt!

Dagens distans: 57 km

Keep on running!

Postad av Björn kl 08:27:29

Läs / skriv kommentar (1)


2016-06-18 - Dag 60: Finns det ett barn i vagnen?

Officer G O Goode trodde mig inte och beordrade att lyfta på regnskyddet för att kolla att det inte fanns något barn i vagnen. Kollegan Mark Mills höll tyst men log.

Idag hände det igen: Polisen stoppar mig eftersom man tror att jag har ett barn i vagnen. Men idag var man extra nitisk. . .

Det har tidigare hänt massor av gånger att polisen rycker ut när bilister rapporterat om att en galning är ute och springer i hettan med ett barn i en barnvagn. Nu var det första gången under detta löp jag blev stoppad med den förklaringen. Men nu var polisen ovanligt nitisk. Man verkade tro att jag verkligen hade ett barn i vagnen. Min skylt med jättebokstäver "COAST TO COAST" hade ingen inverkan.

-Men tror ni verkligen jag har ett barn i vagnen? frågade jag och såg det komiska i situationen.

-Jag måste vara helt säker eftersom jag ska lämna en rapport, sa den ena polisen och jag hörde nu på tonläget att han var på reträtt.

-Men du kan ju se genom regnskyddet att det inte är något barn där bakom, försökte jag.

-Jag ska inte röra något . . .

Efter att jag lyft på härligheten och officer G O Goode äntligen övertygats om att det inte fanns något barn i vagnen följde en massa förklaringar och inlindade ursäkter om varför han ändå var tvungen att stoppa mig.

Nåväl, vi skildes i bästa samförstånd och polisen fick mitt visitkort. Och att jag tog en bild under själva "ingripandet" hade de inget emot. Bloggen skulle de kolla. Tackar, ytterligare nya läsare!

Under detta löp har jag annars blivit stoppad ovanligt få gånger. Och vid de flesta tillfällen har polisen uppträtt korrekt även om ingripandena eniigt mitt förmenande varit onödiga. I Sverige har jag under snart 40 års löpande nästan aldrig blivit stoppad. Kan det kanske vara så att polisen har för lite att göra i USA och för mycket i Sverige?

Stannade till för lunch vid Reed-Niland-Corner i Colo, IA. Mack, café och motell är från 20-talet och byggdes av Charlie Reed (jag talade med hans son son, John Niland). Detta bilmecka fungerar också som museum.

Har jag sprungit fel? Nej, finns en stad med namnet Nevada (7 000 invånare)

I staden State Center (1 500 invånare)  pågick den 58:e Annual Rose Festival. Jag köpte en bägare med is som kunde smaksättas med diverse såser. Kärran väckte viss uppmärksamhet.

Sverker, en av de flitigare kommentatorerna här på bloggen, undrar om jag får en massa punkteringar när jag måste springa ut i gruset på vägrenarna vid möten. Svaret är nej. När nu över 60 procent av sträckan är avverkad kan jag räkna till en handfull punkteringar. Så få har jag aldrig haft. Varför kan man undra. Jag har hur många som helst oanvända slangar och har släpat på ett däck under hela resan. Har väntat på en punka för att kunna sätta på det nya däcket, får nog snart sätta på det ändå.

Dagens distans: 59 km

Keep on running!

Postad av Björn kl 06:48:29

Läs / skriv kommentar (9)


2016-06-17 - Dag 59: Vackert men svårsprunget

Från där jag står och upp till backkrönet i bakgrunden var det sju kilometer. Iowa är (ö)känt bland löpare för sina "rolling hills" och dåliga vägar.

Des Moines River, en biflod till Mississippifloden. Hade gärna velat svalka mig här men att bada i okända vatten är livsfarligt (fick senare höra att floden är mycket förrädisk). Så innan jag tar mitt första dopp ska jag innan höra med folk på plats.

Smala vägrenar på hwy 30 i Iowa. Det är på millimetrarna kärran får plats mellan gruset på vägrenen och räfflorna innangör den vita linjen.

Dagens distans: 57 km

Keep on running!

 

Postad av Björn kl 07:40:54

Läs / skriv kommentar (8)


2016-06-16 - Dag 58: Katastroftema- nya videor och dataproblem

Wells i Nevada drabbades av en jordbävning 2008. På Jans video inspelad den 10 maj springer jag genom denna spökstad  med massor av nedlagda motell och förfallna byggnader, inget har byggts upp. Efter denna video kommer ytterligare några på katastroftemat- bla mina problem med en ketchupflaska . . .

Katastrof. Ja, en jordbävnig är dramatisk. Men för en coast to coast löpare kan mycket annat vara dramatiskt. Som t ex mina ständiga problem med datorn och fullbokade motell. Bägge sakerna inträffade idag.

Jag är beroende av gps, dator, kamera med mera. Datorn (Windows Pro 8 Surface) är klart viktigast, fungerar inte den, ja då är jag mycket illa ute. Imorse strulade laddningen till datorn och när jag hade 8 procents batterikapacitet kvar ringde jag webmaster, min son Nils, och meddelade att nu var det totalkris.

Nils kunde inte lösa saken men gav en del tips och lugnande besked. Det var något strul med adaptern och själva kontakten till datorn. Senare under dagen gick det att ladda men det är inte säkert att faran är över. Att få tag i en ny laddare i en butik i de trakter jag nu befinner mig i är omöjligt. Så jag har beställt en ny på nätet och förhoppningsvis sker leverans om cirka en vecka till mitt motel.

Jag skrev igår att problemet med det fullbokade och enda motellet i Grand Junction nog skulle lösa sig. Och det gjorde det! Det kan jag tacka Chamber of Commerce i Jefferson för.

Sheilah  Pound och Angela Pedersen fixade en Steve till mig- imorgon blir jag upphämtad på Super8 i Jefferson och körd till Grannd Junction dit jag egentligen skulle ha kommit (motsvarande antal km har jag redan löpt).

Down town Jefferson. Staden har 4 000 invånare, ett centrum byggt i en fyrkant med stadshuset i mitten. Från tornet spelade klockorna santa lucia- absurt i denna sommarhetta!

Dagens distans: 46 km

Keep on running!

Postad av Björn kl 05:44:05

Läs / skriv kommentar (9)


2016-06-15 - Dag 57: Triggas av svårigheter

Bara någon minut efter att denna bild tagits bröt ett fruktansvärt åskoväder ut. Den ena bilisten efter den andra ville plocka upp mig men jag fortsatte löpningen, kände mig urstark och kunde öka hastigheten från 9 till 12 km/tim.

-No problems! No problems, skrek jag till bilisterna som stannade på Hwy 30 och ville ge en dyblöt löpare lift in till Carroll. Det ösregnade och blixtrade men allvaret i situationen stimulerade mig bara.

Möjligen är jag som starkast när det verkligen gäller. Jag har märkt det på de riktigt långa och backiga etapperna, också när det varit enormt varmt och nu idag under ett, ja faktiskt två åskoväder. Jag skärper till mig, får en adrenalinknäpp och det känns som om jag gör det mesta rätt. Jag tog egentligen inga risker- blixtarna var aldrig nära mig och regnet kändes faktiskt skönt. Men omgivningen uppfattade nog saken helt annorlunda. Vad folk inte visste var att jag innan pratat med Higway Patrol och fått ett löfte om att de skulle undsätta mig om jag fick stora problem. En och annan polisbil passerade mig också och jag kände mig därför trygg. Det här var faktiskt en av de få gånger polisen hjälpt mig. . .

Janine L. Kock, editor och Publisher på veckotidningen The Observer, som bevakar vad som händer i de små "städerna" Arcadia, Westside och Vail. Blir jag kanske nästa veckas toppnyhet? I bakgrunden hennes syster Barb Wuestewald som läste korrektur, en syssla som försvan från de svenska dagstidningarna för många år sedan. Redaktionen fungerade också som butik och sålde kontorssvaror.

Dyblöt anlände jag till Westside för att äta lunch på bensinstationen där. Regnet hade precis upphört (jag skulle senare bli dränkt ytterligare en gång). Ryktet om min ankomst hade nått lokaltidningen Observer och ut fån redaktionen rusade två kvinnor. Jag verkade vara hett nyhetsstoff i Westside. Bara någon timma innan hade jag blivit intervjuad ute på vägen av lokalradiostationen KDSN, "Leading West Central Iowa" (kdsnradio.com). Senare på Walmart i Carroll kom folk fram till mig sedan de hört intervjun.  Här är intervjun:

http://www.kdsnradio.com/podcasts/newswed061516.mp3

På Observer berättade Janie L Kock att det finns 300 lokaltidningar i Iowa och att hennes tidning hade 1 300 prenumeranter. Roligt att lokaltidningsjournalistiken lever i USA. I Sverige är den döende.

Nu är det nerförsbacke hela vägen till MIssissippi.

Morgondagen kan bli problematisk. Motellet i Grand Junction var fullbokat. Men det löser sig säkert. . .

Dagens distans: 47 km

Keep on running

Postad av Björn kl 07:47:22

Läs / skriv kommentar (5)