Följ via RSS
Avverkade KM: Totalt i år: 775 km. Denna vecka: 156 km. Idag: 29 km

2016-06-06 - Dag 46: Besöksrekord på bloggen

Löpningen över USA verkar intressera många.  Antalet besökare på bloggen är just nu rekordstort och jag har läsare över hela världen.

Statistiken från mitt webhotell visar att jag hade cirka 1 600 besökare per dag på www.suneson.se den senaste veckan. Siffran har legat stabilt under hela löpet och med enstaka toppar på nära 2 000 besökare per dag. Jämfört med löpet 2014 handlar det om en ökning med över 50 procent.

Det här är är naturligtvis ett stort stöd för mig. Att ha läsarna med sig gör att allt går mycket lättare. Roligt också för min bror Ragnar som varje dag översätter texterna till engelska. Över en tredjedel av besöken på bloggen sker från utlandet, de flesta från USA. Av de  totalt cirka 50 000 besöken den senaste månaden var 13 000 från USA. Jag har läsare över hela världen men Grönland är ännu så länge en vit fläck- noll besökare.

Jag är själv förvånad över det stora intresset. Jag har knappt gjort någon reklam för bloggen. Tidigare när jag arbetade på Svenska Dagbladet var det annorlunda, då gick den parallellt på SvD:s web.  Nu räcker det uppenbarligen med mun mot mun metoden.

Ryttare längs Lincoln hwy 30 sju km väster om Overton, Nebraska.

Sötebrödsdagarna i Göteborg är nu tyvärr över. Jag har haft tre underbara dagar här tillsammans med goda vänner, bott kungligt, fått en massa Stevar och förnyat den tekniska utrustningen. Samtidigt har vädret varit soligt och varmt och löpningen gått väldigt bra. Nu fortsätter jag min resa österut genom Nebraska och om fem dagar korsar jag Missourifloden och springer in i Iowa och gör ännu ett hopp vid en gränspassering.

Dagens fråga: Hur många mer hopp måste jag göra innan jag når Boston?

Bildmontage gjort av Jan..

Dagens distans: 52 km

Keep on running!

 

Postad av Björn kl 07:45:54

Läs / skriv kommentar (9)


2016-06-05 - Dag 45: Här vimlar det av svenskättlingar

På Nebraska Barn & Grill i Gothenburg träffade jag Marian (SallI) Larson och Jewel (Anderson) Johnson. Ingen talade dock svenska trots det svenska påbrået. Foto: Parker Jessen

Att Gothenburg i Nebraska har kopplingar till Göteborg i Sverige går inte att missa. Här finns många svenkättlingar, skyltar med svenska namn och staden har grundats av en svensk (Olof Bergström).

Jag är född i "riktiga" Göteborg men känner mig nästan lika hemma i Gothenburg, Neraska. Alla mina fem coast to coast har passerat här. Dessutom har jag varit på besök i stan som vanlig turist tillsammans med mina barn. Jag har fått vänner här och stortrivs. Tre dar stannar jag på lyxiga Comfort Suites och bjuds på Stevar hit och dit.

Mitt femte hopp vid skylten till Gothenburg. Ska det bli ett sjätte eller faller jsg snart för åldersstrecket?

Jag är i kanonform. Ja, idag fick jag höra att jag är mycket uthålligare än hästarna som tjänstgjorde i Ponyexpess, den unika postservicen som pågick 1860-1861. Hästarna reds hårt och byttes ut var 15-20 km medan de unga ryttarna som fick väga högst 54 kilo kunde rida 150 kilometer, alltså tre gånger längre än vad jag mäktar med.

Ponyexpresstationen i Gothenburg var en av 190 stationer mellan Missouri och Kalifornien där hästarna byttes ut. Hade man haft barnvagnar i stället för hästar hade man nog sluppit alla indianöverfallen men transporterna hade tagit längre tid.

Petersons Supermarket är största livsmedelsaffären i Gothenburg.

Man kan säga att jag lever mycket på hoppet. Här har Jan spexat till det med ett bildmontage på diverse hopp. Bilden ni dock missat var när jag hoppade från Golden Gate . . .

Idag kom mina beställda gps-batterier och en ny gps till kärran. I USA har man lördagsutdelning, dessutom utdelning två gånger per dag.

Dagens distans: 54 km

Keep on running!

Postad av Björn kl 08:16:06

Läs / skriv kommentar (9)


2016-06-04 - Dag 44: Tar sikte på vattentorn och silor

Ser du vattentornet i fjärran? Ett vattentorn betyder bebyggelse och kanske också ett matställe, en affär eller åtminstone en läskedrycksautomat för en trött löpare.

Jag gillar platta, gröna Nebraska med alla sina små städer och samhällen. Här tar man sikte på ett vattentorn eller en silo i fjärran.

Nebraska är en jordbruksstat. Det märks inte minst på grund av alla silor som finns vid infarterna till samhällena. Man ser dessa vita kolosser tidigt dyka upp och varje gång förvånas man över hur långt det är fram till dem. Samma gäller vattentornen, man kan behöva springa en mil innan man är framme. Under tiden rinner snålvattnet till, jag kan fantisera om att det nog finns en restaurang där framme. Ofta känns det som om jag är konstant hungrig.

Det är inte bara olje- och gruvstaterna som har dåliga tider just nu. Priserna på jordbruksprodukter inklusive kött är låga och bönderna klagar. Det råder överproduktion, bl a på grund av att Kina köper mindre. Torkan brukar annars vara ett återkommande problem i Nebraska men i år har det regnat bra.

Idag korsades floden North Platte utanför staden med samma namn. North Platte har 25 000 invånare och har USA:s största rangerbangård.

Löpningen går förvånasvärt bra. Medvind/sidvind och inga backar bidrar till det men all tidigare höghöjdsträning hjälper nog också till. Jag är helt skadefri, känner mig inte sliten och jag följer till punkt och pricka mitt körschema. Kan det bli bättre?

Nu är jag nere på strax under tusen meters höjd. I morgon hoppar jag för femte gången framför skylten till Gothenburg. Jag är redan i min "hemstad", fick en Steve, men det är först på lördag jag springer in i Gothenburg, staden som grundats av en svensk (Olof Bergström).

Bor som en kung på Comfort Suites i Gothenburg. Att komma till ett bra motell är ofta det jag ser fram emot mest under en lång löpdag. Vila, mat och lite lyx håller modet uppe.

Dagens distans: 52 km

Keep on running!
 

Postad av Björn kl 06:30:33

Läs / skriv kommentar (5)


2016-06-03 - Dag 43: Skilda världar

Dyrt och dåligt. Park Motel i Sutherland, Nebraska var ett av de sämsta motell jag bott på. Naturligtvis ingen frukost men förvånasvärt inte heller wifi. Observera att varje motellgäst dock hade ett eget "garage" men jag ställde kärran inne i rummet trots att den knappt fick plats där.

Kedjemotellen i USA håller generellt hygglig standard och är relativt billiga. Annorlunda är det med "mom an pop motels" (familjeägda motell, ofta i småstäder). Jag bor just nu på ett av de värsta jag sett.

Standarden kan variera väldigt inom samma kedja. Men det finns ändå en miniminivå och det känns tryggt. Jag brukar välja mellanklass eller strax under lyxklass i de fall jag har några valmöjligheter. Det innebär 60-100 dollar per natt, frukost, wifi, kaffebryggare på rummet, ibland pool och gym och i regel fräscht och snyggt.

Igår bodde jag som en kung på Comfort Inn i Ogallala till priset 42 dollar inklusive skatt (jag fick en bra rabatt). Idag bor jag som sagt på Park Motel i Sutherland (1 300 invånare). Priset är 58 dollar och egentligen är det inte mycket mer än tak över huvudet jag fått. Verkligen skilda världar. Nåja, glad att jag slapp campa.

Varför har ni inte wifi? frågade jag motellkvinnan. Det här var nästan det enda av de cirka 400 motell jag bott på i Amerika som saknat internet.

-Det går inte att installera här, jag har försökt, svarade hon.

Jag tror inte på den förklaringen. Jag fick  ändå uppkoppling på baren intill. Motellkvinnan berättade att hon bott i Sutherland i 23 år men visste inte var man kunde få uppkoppling. Baren, som är en av få mötespunkter i Sutherland, hade hon besökt två gånger. Skilda världar.

Skaffade solglasögon idag- borde ha haft dem för länge sedan. Väderprognosen har utlovat flera soliga dagar.

Vägarbetena stoppade inte mig, fick ha hwy 30 för mig själv flera mil.

Dagebs distans: 54 km

Keep on running!

Postad av Björn kl 05:48:15

Läs / skriv kommentar (5)


2016-06-02 - Dag 42: Min utrustning faller samman

Elektroniken håller inte måttet. Jag har haft otur (?) och tvingats byta ut en massa tekniska prylar under detta coast to coast.

Först var det min Tom Tom gps löparklocka som krånglade. Ny köptes direkt i San Francisco. Sedan var det kameran som inte riktigt höll måttet- ut med den och in med en ny. Därefter var det dags att köpa en ny uppsättning batterier till gps:en jag navigerar med (Zumo 660LM ATL). Dessa specialbatterier finns inte i butiker utan fick beställas på nätet och ska nu levereras till Comfort Inn & Suits i Gothenburg där jag snart kommer att bo ett antal dagar.

Som om det inte vore nog med detta blev idag gps:en jag har på kärran obrukbar, en Garmin Edge 200. Det var en av knapparna som slitits ut. Även i de övriga fallen handlar det om förslitningsskador.

Vad jag lärt mig under alla dessa coast to coast är att agera snabbt. Utrustningen måste vara i tipp topp. Det gäller även kroppen men där går det ju inte att byta ut delar, istället får man försöka vårda det som finns och dessbättre kan ju kroppen reparera sig själv.

Hittills har bara ett par skor bytts ut. Denna gång hade jag med mig tre par och alla var i ganska gott skick. Nästa skobyte kommer att ske om någon vecka. Även däckbyte på kärran är på gång. Jag har haft med mig ett reservdäck och detta kommer att sättas på vänster bakhjul (trycket är störst där eftersom jag har störst tyngd på vänster hand) medan framdäck och höger bakdäck byter plats. Det annars så kritiska tillståndet på slangfronten är mycket gott- jag hade med mig sex reservslangar och har hitills bara haft fyra punkteringar. Nebraska är annars ökänt för "stickys" (små taggar från en växt längs vägkantarna) så det blir säkert mycket lagande framöver. Även solglasögonen har havererat, hann aldrig användas, men idag köptes nya.

South Platte River, Ogallala, i kvällssol.Floden förenar sig med North Platte River och bildar Platte River som rinner genom hela Nebraska och löper ut i MIssourifloden.

Dagens distans: 56 km

Keep on running!

Postad av Björn kl 07:05:56

Läs / skriv kommentar (13)


2016-06-01 - Dag 41: Colorado!

Ett hopp med blandade känslor. Colorado tillhör inte mina favoritstater.

Jag är i Colorado. Men det blir en fransysk visit. LIka bra det, för Colorado är delstaten jag helst undviker.

Min aversion beror på två saker:

* Ingen annanstans har jag blivit så illa behandlad och så oftad stoppad av polisen som just i Colorado. Vid förra löpet hotade till exempel en polis att kasta mig i fängelse.

* Starkt kritisk mot den fria synen och bruket av marijuana. Det kryllar av butiker som säljer marijuana- bara i Denver finns det en butik på var 90:e invånare. Här i Julesburg, där jag just nu befinner mig, är dock försäljning förbjuden, däremot inte att röka om det sker i hemmet.

Nåja, ändå är jag här. Varför? Svaret är: av rent logistiska skäl. En sväng in i Colorado gjorde att jag kunde hitta ett motell, annars hade det blivit camping eller som under löp nummer 3, en Steve.

'

Stängd krog i Lodgepole (300 invånare), Nebraska. Här andades det mesta förfall.

När jag stannar till på den lilla bensinstationen i Lodgepole, Nebraska, för att köpa en kaffe och en glass tittar kvinnan bakom disken på mina såriga läppar.

-Ta den här salvan, den hjälper. Jag bjuder dig på allt.

This is America! 

Imorgon återvänder jag till Nebraska och kära gamla hwy 30. Nebraska är förresten den enda delstatenn där jag aldrig blivit stoppad av polisen. Just nu har dom fullt sjå med att kontrollera att bilister från Colorado inte för in marijuana till Nebraska. Minsta lilla bypolis har tvingats skaffa en knarkhund.

Dagens distans: 72 km

Keep on running!

Postad av Björn kl 08:34:48

Läs / skriv kommentar (3)


2016-05-31 - Dag 40: Flyr från tornado!

'

Tornadolarmet tjuter och jag söker skydd i American Legions byggnad i Potter, Nebraska. Tornadon orsakade troligen ingen större skada och var uppskattningsvis 10-15 km ifrån mig.

Soligt, varmt, vindstilla och fågelkvitter. Jag ska precis ta lunchpaus i samhället Potter (350 invånare) då helvetet brakar löst. En, två, tre, ja fyra tornados är plötsligt över mig!

Allt är stängt i Potter och jag vet inte var jag ska söka skydd. Men jag har enorm tur. Det är Memorial Day och American Legion har precis avslutat sin högtidssammankomst och håller på att bära ut mat och annat från sin lokal på Sherman St. Jag blir väl omhändertagen av familjen Steele, jag rensar matfaten och känner mig trygg. Skulle tornadon komma närmare, ja då skulle inte ens denna tegelbyggnad från början av seklet stå pall utan då gäller det att söka skydd källaren.

Lite läskigt är det och den tjutande sirenen från brandstationen förstärker oron. Men människorna runt mig tar det lugnt, de har varit med om det här tidigare och skrattar om att man bor i Nebraskas "tornadoallé". Vi går ut ur lokalen för att studera "skådespelet" och för att fotografera. Den yngre generationen håller sig uppdaterad via sina telefoner och kan på väderkartan se hur tornadon rör sig. När vi kommer ut skriker någon:

-Det är fyra tornados! En har nått marken och är borta vid vindkraftverken.

Den här tornadon nådde marken och träffade en vindkraftspark men dessa är byggda för att stå pall.

Två otäcka spetsar- tornados. Just dessa två nådde aldrig marken.

En tornado är bland det värsta en ensam löpare ute på vägarna kan råka ut för. Jag vet, jag var nästan nästan inne i stormens öga under ett coast to coast 2010 i South Dakota. Nu slapp jag vinden, regnet och haglet och kunde i stället njuta av alla läckerheter veteranerna inte hunnit äta upp.

Idag kunde jag inte springa hela den planerade sträckan. Eftersom tornadovarningen kvarstod avråddes jag från att fortsätta till Sidney och fick skjuts sista biten. Jag har lovat min fru att inte ta några risker. Det löftet var lätt att hålla idag. Distansen blev ändå lång med tanke på hur långt jag fick gå i Sidney för att hitta en öppen restaurang (men dessa kilometrar räknar jag inte in i den totala distansen).

Morgondagen till Julesburg, Colorado, blir lång och kan också bli en rysare. Men någon tornadovarningen har i alla fall (ännu) ännu inte utannonserats.

Dagens distans: 29 km

Keep on running!

 

 

 

Postad av Björn kl 03:23:52

Läs / skriv kommentar (11)


2016-05-30 - Dag 39: Min bästa dag

Äntligen Nebraska- civilisationen.

Solen skiner, kortbyxorna är på för första gången på länge, jag har lätt medvind och springet på en av de bästa vägar jag vet; US Highway 30 i Nebraska. Jag har gott om tid, hinner ta avstickare och prata med lokalbefolkningen. Det är precis så här ett coast to coast ska vara!

Äntligen Nebraska! Ja, jag menar det verkligen. Det känns som om jag nu lämnat vilda västern och kommit till civilisationen. Nevada, Utah och Wyoming är tuffa delstaer för en löpare- enorma avstånd mellan städerna, enorma backar och en karg natur, dock vacker på sitt sätt.

I Nebraska är det platt, grönt och städerna ligger tätt. Träden är på väg att slå ut, syrenerna blommar för fullt och folk är ute och klipper sina gräsmattor. Jag springer på US 30, en del av gamla Lincoln Highway, min favoritväg. Här finns knappt någon trafik eftersom Interstate 80 finns i närheten.

Jag känner mig lös och ledig, har hur mycket tid som helst eftersom det är bara 38 km till slutmålet, Days Inn i Kimball. Vid ankomsten där blir man så glad och imponerad att jag får bo gratis. Innan har jag hunnit göra en avstickare till Bushnell (125 invånare).

Övre två bilderna: Mark håller öppet varje söndag loppisboden Johnsons Surplus som han driver tillsammans med hustrun Sally. Han är 64 år, ser fram emot pensionen och hoppas kunna dryga ut den med en och annan "buck" från loppisförsäljningen.

Nedre två bilderna: Birch Street, Bushnell. Lite fräschare såg bokcafet ut men tyvärr var det stängt. Jag fäste mitt visitkort på dörren och tog en medhavd fika utanför.

Triathleten David Reher från Helena, Montana tog en joggingtur i Pine Bluffs efter att samma dag ha vunnit ett långlopp på cykel. David är en av få joggare jag mött under detta coast to coast.

Dagens distans: 38 km

Keep on running!

Postad av Björn kl 08:35:40

Läs / skriv kommentar (7)