Kommentarer på Dag 24: Staden gud glömde


75-årige Jack Madsen arbetade i urangruvan i Green River fram till den stängde 1984. Det var ett bra jobb tycker han men sedan drabbades staden av den ena nedläggningen efter den andra och det blev inga fler jobb för hans del.

När USA byggde upp sitt jättelika motorvägnät, Interstate Highway System, på 50- 60- och 70-talet dog många småstäder sotdöden. Green River i Utah var en av dessa. Men staden har drabbats av värre smällar, ja smällar i atombombsklassen. 

Varför ser det så eländigt ut i Green River (900 invånare) dit vi nu kommit? Här finns visserligen en massa motell men allt annat är mest ruckel och hela stan verkar gå på sparlåga. På East Mainstreet kan jag räkna till minst fem nedlagda bensinstationer, lika många igenbommade motell, enda banken är stängd, ingen riktig livsmedelsbutik, flera nedlagda restauranger etc etc. Vad är det som hänt?

Jag börjar fråga folk på gatan när jag rullar in i staden efter avslutad 5-milsrunda. Mannen på fyrhjulingen utanför järnaffären, den gamle gruvarbetare på sin invalidmoped och Vicky på muséet berättar ungefär samma sorgliga historia.

Klicka på bilderna för större storlek!

Bygget av Interstate 70 var en av dolkstötarna, berättar de. Trafiken leddes utanför stan och flera retauranger och mackar tvingades stänga. Den andra smällen var när urangruvan, som ägdes av Atlas Corp, stängde efter Harrisburgolyckan. Men den värsta katastrofen inträffadepå 70-talet då de underjordiska atomsprägningarna (White Sands Missile Base) upphörde. Befolkningen mer än halverades.

Det här tycker jag är USA i ett nötskal- allt är så dramatiskt, antingen boom eller baisse. Green River har dock lyckats överleva, mycket tack vare turismen och att det är över tio mil till närmaste civilisation. Jo, en sak till- melonerna. Här ska de bästa melonerna odlas i hela USA.

dagens distans: 52 km

Keep on running!

 




Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Lunkan - 2014-05-18 08:03:14

Vilka bilder Björn! Och vilken sorglig stad! Ser ut som målningar av Edward Hoppar.

#2 Löpar Uffe vallentuna - 2014-05-18 10:18:32

Hej de var 3st som hälsade från Majorna. Det blev pers på1:38 jag nöjd som fan. Ha det bra.

#3 Björ - 2014-05-18 15:42:28

Uffe: Otroligt bra, Uffe! Förstod efter träningarna med gubbskubbarna att något stort kunde vara på gång. Och Varvet är ju inte precis den snabbaste banan. Grattis!


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg