Kommentarer på Dag 30: Här kretsar allt kring naturgasen


Borrning efter naturgas utanför Parachute, CO. Just här fann man gasen på 400 meters djup men ofta får man borra betydligt djupare. Colorado har de tredje största gasreserverna i USA.

Naturgas är stort i Colorado. Längs gamla highway 6 där jag springer står borrtornen tätt. Men någon hit för bilisterna har den inte blivit.

Jag frågar kvinnan på Shellstationen i Rifle hur många kunder som tankar gas.

-Ungefär två av tio. De flesta kommer utifrån, svarar hon.

Det låter ju ändå som en väldigt hög andel. Men när jag senare på motellet kollar uppgiften visar det sig att stationen är den enda som säljer naturgas just i denna stad. Och då åker gaskunderna naturligtvis dit. Men annars ligger gasmackarna glest i hela Colorado. Av delstatens 4,5 miljoner motorfordon drivs bara drygt tusen med gas. I Sverige är andelen märkligt nog högre- cirka 50 000 gasfordon på totalt fem miljoner fordon.

Många bilar jag möter på vägen har någon koppling till gasproduktionen i området. Vad används då all gasen till? Ja, det mesta går till industrin, för uppvärmning av bostäder och för att framställa ström.

Gaspump i Rifle. Gasen är något billigare än bensinen men bilarna är mycket dyrare i inköp vilket får amerikanen att tveka, miljöargument räcker inte.

Idag var en "vilodag", knappt en mara att springa. Det blev därför tid över för planering och sådan gör man lämpligen inne på Mac Donalds med bra wifi och i sällskap av en kopp kaffe och en ice cream cone. Jag författade ett mejl till vägmyndigheten (Department of Transportation) och frågade om jag kunde få specialtillstånd för att springa genom Eisenhower Tunnel. Cyklister och fotgängare är förbjudna i tunneln, som är 2,7 km lång och går på 3 400 meters höjd.

Jag vet att man gjort undantag för cykelgrupper och annat men att en svensk pensionär släpps igenom är nog inte så troligt. Det skulle bli stopp i ena filen under 15 minuter. Försöka duger men går det inte har jag andra lösningar på gång.

Om dagens etapp blev kort blir morgondagens ännu kortare, bara 27 km till Glenwood Springs. Att det blir så där kort ibland beror på svårigheter i logistiken, det hade inte gått att slå ihop två etapper.

Jag har haft tur med vädret med undantag för en dags snöoväder i Utah. Idag föll de första regndropparna på mig och imorgon kan det också bli lite regn.

Har kommit till hålan Silt med 2 900 invånare. Staden för tanken till vilda västern men marknadsförs som "Gateway to the Outdoors".

Dagens distans: 40 km

Keep on running!




Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Anders Forselius - 2014-05-24 08:48:31

Missa inte den lilla kyrkogården på Bennett Ave i Glenwood Springs. Både Doc Holliday och Kid Curry ligger begravda där. Kör hårt!

#2 bureborn - 2014-05-24 09:24:26

Det är så roligt att följa dig på din resa! Jag hade hakat på även om inläggen blott handlat om löpning, löpning, löpning men inblickarna i amerikanskt vardagsliv och välresearchade inlägg om saker som naturgas lyfter upplevelsen. Tackar!
Alternativa drivmedel ligger ju inte direkt högt upp på amerikanarnas dagordning så den låga andelen gasbilar är inte allför förvånande. För den som vill köra på förnybart i Sverige är ju gas - biogas inte naturgas - ett populärt alternativ. 60 procent av den fordonsgas som säljs i Sverige är biogas.

#3 Lunkan - 2014-05-24 10:26:08

Vad händer om du inte får tillstånd att spinga genom tunneln?

#4 Björn - 2014-05-24 17:36:08

Anders: Ska besöka platsen.
Bureborn: Försöker att inte bara skriva om löpning, hade nog blivit för enehanda.
Lunkan: Vill inte avslöja det ännu. Men tunneln ska jag helst igenom.

#5 Anders i Omaha - 2014-05-25 04:21:01

Hej Björn, kul att följa dej igen!
Highway 6 går runt tunneln, Blir kanske lite längre och brantare tyvärr. Tror allt farligt gods går på Hwy 6.

#6 Björn - 2014-05-25 06:12:05

Anders: Ja, så är det. Hwy 6 blir 15 km längre och mycket brantare så du förstår säkert mitt intresse för att springa genom tunneln. Men förmodligen får jag inget tillstånd.


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg