Kommentarer på Dag 52: I spåren efter en tornado


I Hamilton, Nebraska drog en tornado förbi i förra veckan. Inga människor skadades men tomma tågvagnar välte, silor och några hus skadades.

Det är säsong för tornados i Nebraska. Jag ser spåren efter dem när jag springer längs hwy 36. Jag får också lära mig hur jag som oskyddad löpare ska agera om jag hamnar i stormens öga.

På den anrika baren The Bullet Hole i Utica, som serverat mat och starka drycker under mer än 100 år, får jag lära mig ett och annat om tornados.

-Du kan känna dem på lukten, säger Marty Marr, som jobbar på en stängselfabrik i närheten. En tornado i antågande luktar hav. Himlen är grön och det ser ut som golfbollar som hänger i luften. Du har ett par minuter på dig att söka skydd.

Jag skakar till där jag sitter med dagens rätt; stekt hackad kyckling, gröna bönor, potatismos, en brödbit och en Coke. Jag lyxar även till med salladsmenyn där också en soppa ingick. Det är inte första gången jag är på The Bullet Hole, även under löpet 2012 besökte jag baren. Sinclairmacken längs stora vägen lockade inte.

Marty Marr från Utica, Nebraska lär mig "allt" om tornados. Lokalbefolkningen har väldigt bra koll på vädret, de kan tolka himlen och har som rutin att alltid lyssna på väderrapporterna.

-Men vad ska jag göra om en tornado är i antågande? frågar jag och minns den fasansfulla upplevelsen i Utah 2010 då jag var i utkanten av en tornado och bombaderades med hagel. Ska jag kasta mig i ett dike?

- Det bästa är om du kan ta dig inomhus och ner i en källare. Diken kan vara farliga, de kan snabbt vattenfyllas och du kan dränkas.

Vi sitter och pratar en halvtimma och jag blir inte lugnare. Dagen innan när jag passerade Hamilton gick plötsligt sirenerna igång på brandstationen. Förskräckt flydde jag inte på macken och frågade var som var på gång.

-Ingen fara. Dom testar alltid sirenerna klockan 12, svarade flickan bakom disken.

Jag har nu kommit till staden Seward och där besökte jag Walmart och träffade 85-åriga Beverly Gould. Hon var inte kund utan anställd!

 Beverly Gould är faktiskt 85 år, hon såg ut som 65. Hon har jobbat tio år på Walmart och säger att hon stortrivs. Jag gillar att prata med kunderna och förtröstar på gud. Pengarna är inte så viktiga. Nyligen slutade en anställd som var 90 år.

Dagens distans 47 km.

Keep on running!

 

 




Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 bureborn - 2014-06-14 11:20:25

Gudarna förbjude att du hamnar i en tornado! Som löpare på en väg mitt ute i ingenstans kan man ju känna sig rätt liten även i ett mindre oväder. Får ont i magen när jag försöker tänka min känslan av att se en vivelvind närma sig på horisonten.

#2 Thorbjörn S - 2014-06-14 15:02:07

Nej, vädrets makter är inte att leka och en tornado är inget man springer ifrån, huvva!

#3 Beverly - 2014-06-15 02:34:34

Datum: 2014-06-14 06:22:54
Hi Bjorn: It was sure a surprise to meet you in our seward Wal-mart and to have the pleasure of visiting with you. May you have success in your endeavor and a safe travel. I will pray for you as you come to mind. As I thought about you running a special Bible verse came to mind : Hebrews 12:1Therefore since we are surrounded by such a great cloud of witnesses, let us throw off everything the hinders and the sin that so easily entangles and let us run with perseverance the race marked out for us, fixing our eyes on Jesus, the author and finisher of our faith---"

#4 Björn - 2014-06-15 04:19:43

Beverly: Wonderful to meet you. Keep on working!


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg