Kommentarer på Dag 56: Walmart det stora hotet


2014 Iowas äldsta drugstore finns i lilla Sidney med 1 100 invånare . Vid disken Gina Simrell, som jag sprang med idag samt Anja Hummel och Charlene Brownsfield.

2012. Samma drugstore med Charlene och kollegan Ashley Ward.

Jodå den fanns kvar, Penn Drug från 1863. Det enda som skulle knäcka Iowas äldsta drugstore vore ännu ett Walmart.

Idag passerade jag "rodeostaden" Sidney i Iowa. Här var jag för två år sedan och självklart tittade jag in på drugstoren, stans stora sevärdhet. Allt var sig likt, nästan.

Men hörde jag inte personalen viska något om Walmart? Där Walmart etablerar sig brukar butikerna dö och citykärnorna bli öde. Skulle detta också kunna drabba Penn Drug, som varit i samma familjs ägo nu i 151 år? Jo, flera av  städerna runt om Sidney har ett Walmartvaruhus. Så tillvaron är osäker.

Jag ger mitt lilla bidrag till denna kulturinstitution genom att svepa några coke och äta den hemgjorda glassen. Och så köper jag en fotsalva, den hade jag annars tänkt köpa på Walmart i Shenadoah där jag nu befinner mig.

En drugstore är något väldigt amerikanskt; i grunden ett apotek men också annan försäljning av diverse sällanköpsvaror, ibland kombinerat med enklare lunchmat, glass och läsk.

Störst av alla är Walgreens med 8 000 butiker följt av CVS med 7 000 och Rite Aid med 4 000. Men dessa apoteksjättar har inte matservering och brukar inte kalla sig för drugstore (kan förknippas med droger). Amerikanens behov av apoteksvaror verkar omättligt och tillväxten i branschen är stark.

Idag var det rekordvarmt och rekordhög luftfuktighet. När jag springer på den ännu så länge glest trafikerade Nebraska hwy 2 springer plötsligt en joggande tjej ut från en sidoväg. Ryktet om mitt coast to coast hade spridit sig till Nebraska City där jag var dagen innan. Gina Simrell, stödlärare i en problemklass i denna stad, gör mig sällskap till Sidney. Förhoppningsvis bidrog vi båda till Penn Drugs överlevnad. Och det gör också stadens museum som nu färdigställer en monter för denna drugstore.

Dagens distans: 45 km

Keep on running!

 




Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Per S - 2014-06-18 15:32:22

Björn. Hur gick det med sökandet efter Karrah? Kör hårt

#2 Björn - 2014-06-18 15:41:46

Tyvärr inget napp. La ut mina krokar även på Facebook. Fick igår nästan en motsvarande Karrah-lapp med vänliga ord.

#3 Jan Suneson - 2014-06-18 20:20:28

Som planerar är man alltid rädd att något lokalt arrangemang skall fylla motellen. Hade Björn kommit till Shenadoah den 5 juli 1986, när The Everly Brothers (uppvuxna i Shenadoah) återvände och gav en konsert, hade han fått sovit ute i regnet.
https://www.youtube.com/watch?v=Kr7kbAuIaIU


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg