Kommentarer på Dag 59: Tysta spökstäder och högljudda cikador


Spökstad. Här kunde jag släcka törsten för två år sedan men nu finns ingen bar, restaurang eller butik kvar i Kellerton, Iowa.

-Du har kommit till en spökstad, säger sopåkaren när jag frågar om baren är öppen. Tyvärr har han rätt, nu har också Kellerton blivit en av USA:s många ghost towns.

Kellerton med cirka 300 invånare var en gång en betydande ort mitt mellan de två städerna Mt Ayr och Leon i Iowa. Här fanns järnväg, två banker, egen tidning, hotell, livsmedelsaffärer, caféer, restauranger, en järnaffär, tegelbruk, skomakeri, bensinstation med mera. Idag finns inget kvar. Enda servicen är ett postkontor och en brandstation. Så brukar det se ut i många av de små samhällen jag passerar.

Till skillnad från avfolkningsbygder i Sverige ser det så förfallet ut i USA, som om man lämnat allt i panik. Så begreppet ghost towns är mycket talande.

Förrädisk idyll. Iowa med alla kullar är tungsprunget. Just nu är dessutom luftfuktigheten mycket hög och från  träden för cikadorna oväsen.

Grusade vägrenar, backigt, varmt, åskoväder och hög luftfuktighet. Listan på besvärligheter i Iowa kan nu utökas med en ny plågoande- cikador! Denna insekt för i år ett helvetes liv dagtid. Nej, jag överdriver inte. Ljudet är så starkt längs landsvägarna att det överröstar musiken i mina hörlurar. Det är skärande, rent plågsamt. Enligt lokalbefolkningen inträffar detta fenomen vart sjunde år och har något med insektens livscykel att göra. Inget coast to coast genom Iowa 2021 alltså!

En cikada fram på joggingvagen.

 Josh Zimmerman, 26 år, sprang tillsammans med mig sista biten till motellet i Leon. Jag träffade honom på klassiska Dinky Diner i Decatur City och eftersom han inte hade några löparskor fick han låna ett par av mig.

Dagens distans: 43 km

Keep on running!




Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Staffan - 2014-06-21 08:19:08

Stämmer nog, de lever troligen som larver 7 år i marken innan de blir fullbildade. Om jag inte har fel finns det cikador med närmare 20-åriga cykler.

#2 Henrik Hansen - 2014-06-21 17:08:07

Du ser stark ut Björn! Keep it up. Mvh Henrik

#3 Peter - 2014-06-21 21:45:09

Har precis börjat följa din resa efter tips från kompis, ska bli kul. Bra jobbat så här långt!


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg