Kommentarer på Dag 68: Många stora floder men inga sjöar


Illinois River blev den femte stora floden jag passerat på detta coast to coast. I år är det ovanligt mycket vatten i floderna.

USA är landet med ytterst få naturliga sjöar med undantag för några riktigt stora. Stora floder finns det däremot gott om och idag på min tur till staden Pekin (utan g) korsade jag Illinois River.

Floden är en biflod till Mississippifloden och är 44 mil lång. Jag har korsat den tidigare men aldrig förstått att det är en riktigt stor flod, viktig för båttrafiken i Missisippifloden eftersom den är en förbindelselänk upp till Stora Sjöarna.

Räknar jag rätt är det nu inklusive Illinois River sammanlagt fem stora floder jag tagit mig över: Colorado River, Missouri River, Des Moines River (biflod till Mississippi) och så naturligtvis Mississippi River, Nordamerikas näst längsta flod (längst är Missouri River).

Broar är alltid besvärliga och farliga passager men med de här jättefloderna har det denna gång  inte varit några problem. Vid tidigare coast to coast har jag ibland tvingats åka bil över bl a Mississippi.

Alla små floder, bäckar, ja t o m rännilar har en vägskylt med namnet på floden följt av ordet creek.  De få sjöar jag ser är ofta konstgjorda, uppdämda floder för bevattning eller helt enkelt grävda små dammar, ponds. En lite finare villa eller gård ska helst ha en pond, gärna med en fontän.

Jag blir fortsatt hälsad som om jag vore Messias. På en restaurang var det närmast "slagsmål" om vem som skulle betala min lunch och på vägarna fick jag två penninggåvor, vatten med mera och flera fotograferade mig. Roligast var kanske när jag träffade Cassie Jemilo utanför Pekin, främst för att hon lovade att hon ska be för mig under återstoden av resan mot Atlanten. Med högre högre makters beskydd borde det nu förhoppningsvis gå vägen!

Dages distans 42 km

Veckans distans: 339 km

Keep on running!

 




Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 ed. - 2014-06-30 08:29:47

Du får ta en ny resa och springa i de gamla svensktrakterna i norra Minnesota och ta dig över gränsen till Kanada. Där är det sjöar mest överallt.

#2 Björn - 2014-06-30 08:32:22

Ed: Ja, det skulle vara trevligt. Såg du förresten att jag putsat linsen?

#3 ed. - 2014-06-30 09:58:03

Jajamensan! Nu är bilderna klara igen. Tror att du råkade komma åt linsen i hällregnet och blåsten för någon vecka sedan, det har nog hänt de flesta. Lycka till på din fortsatta resa!

#4 Anders - 2014-06-30 13:15:52

Jag kanske inte förstår den lokala kulturen men jag tycker det är lite underligt att de vill ge dig pengar, som vore du en fattiglapp som inte har råd att ta dig fram annat än till fots. Vet du hur de resonerar kring det?

Om en långfärdslöpare skulle passera hemma hos mig och se ut att behöva något, vatten, frukt, vad som helst, så skulle jag gärna bjuda på det men att sticka till honom en tjugolapp eller så, det skulle nog inte falla mig in, om det inte var så att vederbörande höll på med insamling för något välgörande ändamål.

#5 Björn - 2014-06-30 15:43:28

Anders: Har också funderat i de banorna. Kanske ser jag för eländig ut? Alla förstår när de ser skylten med Coast to Coast vad jag sysslar med och oftast springer folk för välgörenhet och då ger man gåvor direkt eller insättning på konto via hemsidan. Penninggåvorna ser jag som att folk ändå vill visa sin uppskattning och ofta säger de att det är ett matbidrag. Att vägra ta emot vore oartigt, tycker jag. Summorna är dock inte så stora, ofta 5-10 dollar, som mest 20 dollar. Ibland när jag blir bjuden på restaurang vet jag inte ens vem det är som betalat men ofta har jag pratat med personen innan. Servetrisen kan säga att det var den och den som betalat men då kan personen redan ha gått.


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg