Kommentarer på Sökandet efter den perfekta banan


Vackra omgivningar i Vallentuna men den tänkta halvmaratonbanan förbi Lindholmen och Vada kyrka blev tyvärr för backig.

Det är svårt att skapa en perfekt tävlingsbana. Och vad som är perfekt för löparen behöver inte vara perfekt för tävlingsarrangören. Ibland blir kraven från oss löpare orimligt höga.

Vallentuna FK arrangerar varje sommar Runrundan, en vacker halvmara runt Vallentunasjön där löparna passerar en mängd runstenar. Egentigen borde det här vara den perfekta tävlingen för mig; en halvmara nära Stockholm mitt i sommaren, dessutom en tävling ordnad av min egen klubb. Det är bara en hake- banan är för backig i min smak och numera springer jag nästan bara "snabba" banor för att jaga en tid.

Men borde det inte gå att få till en snabb halvmara även i Vallentuna? Och en sådan bana borde väl locka fler löpare? Sagt och gjort, på google maps rekade jag en runda och idag sprang ut för att kolla den. Det såg rätt lovande ut på kartan, att vägarna gick ute på vischan gjorde inte så mycket bara jag slapp alla dessa backar.

Ständigt dessa backar . . .

Pyttsan! Det visade sig vara backigare än jag anat. Och inte en enda runsten fanns längs dessa 21 km. Enda positiva var väl att banan var ganska vacker och att det inte skulle behövas så många flaggvakter. Just det senare är nog så viktigt eftersom det är svårt för småklubbar att få ihop funktionärer.

Vi löpare tänker nog inte på vilket jobb det är att arrangera en tävling. Det går åt enorma horder av funktionärer; flaggvakter, för- och eftercyklister, speaker, en starter, folk som sätter upp och tar ner skyltar, serveringspersonal, nummerlappsutdelare, prisutdelare, någon som sköter musiken, resultatservice, sjukvård etc. Bara till ett lopp med något hundratal löpare kan det krävas 30-40 funktionärer! Jag har fått lite inblick från Vallentuna och också sonderat terrängen i andra klubbar, de flesta har problem.

Behöver då småtävlingar verkligen ha så här många funktionärer? Nej, det tycker jag inte. Det har spårat ur vilket fått till följd att startavgifterna skenat iväg. Många smålopp är  "onödigt" perfekta, egentligen handlar det ju bara om att springa och efteråt få en resultatlista. Märkvärdigare är det inte.  Allt det där ståhejet som omger Stockholm Marathon, Lidingöloppet kan småklubbarna låta bli. Man behöver inte vara alla till lags.

Det finns dock en del som går mot strömmen, Reima Hartikainen är en av dessa som med mycket små resurser arrangerar diverse långlopp, nu senast i januari Stadion Maraton Stockholm. Och löparna är nöjda. I andra tävlingar kan löparna få ta med sig sin egen nummerlapp och dryck. Ingen klagar.

Kanske är det så att den stora gruppen motionärer helt enkelt ställer för stora krav på arrangörerna och att klubbarna inte kan hålla emot? Sedan har det också blivit för mycket "business". Pengarna kommer i första hand, det sportsliga/ideella i andra hand. I det avseendet var det faktiskt bättre förr.

Keep on running!




Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Löparvän... - 2015-02-28 10:21:55

Jag tycker personligen att det går till överdrift att hitta lätta banor både vad det gäller halvmarathon och marathon. Ta t.ex. skidåkare det där ska det vara som är trevliga. Tyvärr så är det många arrangörer som inte får många



Jag tycker personligen att det är trevligt med banor med både backe upp och ned. Tyvärr så drabbas många arrangörer av att folk är så fixerade på tider.
Inga skidåkare jämför tider på t.ex. en femmil.


#2 Kurt... - 2015-02-28 18:00:43

Hur kan Szalkai rekommendera 3 månaders träning inför ett marathonlopp.på marathonsidan. Men det är pengarna som styr verksamheten - inte att det ska vara friskvård. Med 3 månaders träning inför ett marathon blir det i värsta fall sjukvård.

#3 Björn... - 2015-03-01 16:36:48

Mycket märkligt när man vet hur långt det är att springa.

#4 Björn (Suneson) - 2015-03-01 18:14:49

(Inlägget ovan har inte jag skrivit)
Löparvän: Jo, visst kan man se helt olika på saken om det är bra eller dåligt med kuperade banor. Att jag och många föredrar flacka banor hänger delvis ihop med åldern. Eftersom jag blir långsammare för varje år vill jag försöka kompensera detta med en snabb bana. I smålopp finns sällan åldersklasser så enda sättet att jämföra sig med jämngamla är att jämföra sin egen tid med löpare som sprungit andra lopp. Har man då själv sprungit en snabb bana är det ju en fördel . . .

#5 Helene - 2015-03-05 19:22:05

Det träningsprogrammet som zalkai gjort kräver att man har en bra grundträning och kan kuta ett par mil.Är det så att vi blir långsammare med åren,ja det kanske stämmer.

#6 Helene - 2015-03-05 19:23:51

måste säga att Vallentuna FK gör ett fantastiskt jobb på de tävlingar som dom arrangerar


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg