Kommentarer på Skadad!


Skadad. Jag linkar fram som en skadeskjuten kråka. Skadan kan ta lång tid att läka.

Jag brukar påstå att jag nästan aldrig är skadad. Det är väl delvis sant men minnet är kort; man glömmer det tråkiga, det vill säga skadorna, och minns bara det roliga.

Egentligen är det väl ingen katastrof, jag har sedan någon vecka tillbaka drabbats av piriformis syndrom, en liten muskel djupt inne i rumpan som av okänd anledning blivit inflammerad och nu trycker på ischiasnerven. Vid utomhuslöpning hugger det till i baklåret, det smärtar när jag sitter ner men gång är problemfritt och löpning på band går någorlunda bra.

Skadan kom smygande och först trodde jag att det var artrosen som kommit tillbaka. Men det är jag rätt övertygad om att det inte är. Bevären känns igen eftersom jag haft dem några gånger tidigare.

Löpstopp? Det brukar ju vara patentmedicinen mot de flesta löparskador. Det är alltid svårt att veta vad som är bäst men erfarenheten talar emot detta. Jag tror inte att tillfrisknadet skulle påskyndas. Dessutom skulle jag må sämre och så länge jag kan springa nästan helt smärtfritt på band fortsätter jag med detta. I praktiken är det ändå vila jag nu ägnar mig åt - mängden har skurits ner till ett minimum och hastigheten på bandet är låg. Vid de tidigare piriformisbesvären gjorde jag några kortare löpuppehåll men märkte ingen förbättring. Så det är keep on running som gäller tillsvidare.

Ja, tillsvidare för kroppen är så vist konstruerad att den kommer att säga ifrån om det inte går att springa. Och jag gör inga dumheter med att äta smärtlindrande för att kunna träna. Nu är det stretching som gäller.

"Tack vare" artrosen och all styrketräning på gymmet har jag blivit väldigt stark i lårmusklerna. Nu klarar jag nästan maxvikten i benlyft.

I år är första året jag ägnar mig åt så kallad streak running, det vill säga löpning varenda dag. Det är stort internationellt, engelsmannen och storlöparen Ron Hill t ex har sprungit varenda dag under 50 år i sitt 76-åriga liv. Många fnyser åt detta "vansinne" men jag kan se en poäng i det hela: du har en liten (?) press på dig att röra dig varenda dag (minimikravet är löpning 1 mile per dag, det vill säga 1,6 km min gräns går vid 2 km).

Trist att jag troligen nu missar veteran SM i halvmaraton om cirka två veckor. Mer bekymmersamt är om jag också måste ställa in Jans och mitt Tysklandsäventyr i mitten av maj. Tidigare gånger har det tagit minst en månad att bli frisk.

Keep on running!




Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Christer - 2015-04-07 10:45:23

Attans osis. Hoppas du är snart tillbaka. / Christer

#2 Ed. - 2015-04-07 21:39:15

När jag hade piriformis-problem gjorde jag stretch och styrketräning på höften. Kanske hjälpte de eller så hade det blivit bra ändå. Tror inte det skadar iallafall. Fråga din sjukgymnast om övningar och/eller inspireras av internet.
http://www.sportsinjuryclinic.net/sport-injuries/hip-groin-pain/piriformis-syndrome/stretching-piriformis

#3 Löparvän... - 2015-04-07 22:05:44

Efter många år av bara löpning har jag varvat ner och insett att det finns mycket annat som också ger mig lika mycket som just löpning. Men från att löpt varje dag löper jag just nu varannan dag och det känns skönt. Men det är jag - du är du. Lycka till !

#4 Mårten... - 2015-04-08 09:51:04

Det är som i mitt fall. Var helt inne på att löpning var livet. Men en skada gjorde att jag hittade annat som också var roligt.
Nu löper jag tre gånger i veckan och gör andra saker de andra dagarna och detta har gett mig livskvalite.

#5 Jan Suneson - 2015-04-08 23:53:33

Vi håller tummarna.
Själv är jag jättestark i benen och nu gäller toppen till botten i ett åk i en hastighet av 70-90 km/t.
Jag har bara 5 skiddagar kvar att skada mig på

#6 Axel - 2015-04-09 08:15:58

Jag hade en överansträngd sätesmuskel för några år sedan som tog lång tid att läka. Antagligen hade det varit bättre att vila totalt i 2 månader och sedan börja med alternativ träning i någon månad, och först därefter springa igen.

Jag tror mycket på att inte springa varje dag utan kanske 3-5 dagar i veckan, och köra alternativ konditionsträning eller styrketräning istället.

#7 Helene - 2015-04-09 18:57:07

Jag springer också Every day nu.Desto fler löpmil i kroppen desto bättre löpare men plötsligt en dag kan det ta slut(livet i ett nötskal).Jag hoppas att det blir bra snabbt för dig .Ha det bäst.Keep on running

#8 Björn - 2015-04-09 22:57:01

Tack för alla vänliga kommentarer. Det är kanske inte så farligt ändå och jag är rätt hoppfull om tillfrisknandet.

Ed: Du har helt rätt. Jag tror mycket på stretching. Har några bra övningar och Youtube har massvis. Märker direkt effekt av stretching. Gjorde tidigare inte så mycket sådant vilket kan ha fördröjt det hela.

Löparvän, Mårten och Axel: Inte behöver man springa varje dag och visst finns det annan motion än löpning. Men jag har nästan sprungit alla dagar, åtminstone 5 dgr/veckan under 30 år och under alla coast to coast var det varje dag. Jag har mått bra, sällan varit skadad och känner att jag kan ha många år kvar. Men visst, en dag är det över men där är jag förhoppningsvis ännu inte. "Planen" är att springa hela livet men kanske lägger jag av med tävlandet om några år.

Jan: Du lever farligare än jag . . . Var försiktig. Jag tror vi grejar Tyskland. Och jag har en plan om jag inte skulle vara helt återställd.

Helen;: Tack. Ja, det gäller verkligen att glädja sig över att man lever och kan förflytta sig över hubud taget. Under mina coast to coast tänkte jag ofta: vad fantastiskt att du gamle gubbe rör på påkarna. Lycka till med varjedagslöpningen, jag följer dig på Facebook.

#9 sverker - 2015-04-10 10:24:14

men första året kröp väl ron hill bara?
har du provat glukosamin mot artros?

#10 Björn - 2015-04-10 21:01:42

Jag äter glukosamin men forskningen ger inget stöd för att det skulle hjälpa. Den här skadan har dock inget med artros att göra. Dessbättre har jag heller inga problem med artrosen längre.

#11 Arnold - 2015-04-11 11:21:05

rekommenderar att träna alternativ träning såsom löpning i vatten med våtväst, cykling, rodd, styrketräning - stretching ffa inåtrotation då Piriformis´uppgift är att utåtrotera i höftleden. avstå från träning som ger smärta där- Du kommer att klara det igen Björn men det här är saker man få räkna med ibland - så är livet som sportman !

#12 Stig Pettersson - 2015-04-11 19:57:36

Jag är skeptisk mot diagnosen piriformissyndrom. Vem har ställt diagnosen och på vilket sätt? En diagnos som i perioder är vanligt satt vilket snarast torde tyda på annat än en populär diagnos. Min erfarenhet är att dessa symtom oftast är av diskogent ursprung. Dvs. En disk som trycker på en nervrot. En ortopedmedicinskt skolad fysioterapeut torde kunna skilja dessa orsaker åt med enkla test om inte anamnesen ger svaret.
Stig Pettersson

#13 Arnold - 2015-04-11 20:36:11

Varför skulle den vara populär...? man får göra en klinisk ryggundersökning - ischias som du pratar om och Piriformissyndrom uppvisar många ggr samma symptom - man kan bl.a. göra en MR ländrygg för att säkerställa om det finns diskbråck som trycker på nervrötter

#14 Björn - 2015-04-11 22:21:19

Tack Arnold! (för er som inte vet det är Arnold sjukgymnast, löpare tillika och gammal klubbkompis i Majornas IK).

Jag har gjort/gör allt det där du föreslår utom vattengympa. Tycker mig märka en förbättring efter stretching och är hoppfull. Men tyvärr måste jag nog ställa in VeteranSM halvmaraton i Kungsbacka om en vecka.

#15 Björn - 2015-04-11 22:45:41

Stig: Jag förstår din skepsis men jag är rätt säker på att det är just piriformis syndrom. Har haft dessa besvär några gånger tidigare och 2009 gjordes en magnetröntgen då piriformis syndrom konstaterades av löpardoktorn Carter Farell. Så här skrev jag då: http://www.suneson.se/?si=6&alla=2009

#16 lelle - 2015-04-12 11:12:09

(och massage kanske)

#17 Stig Pettersson - 2015-04-12 13:20:16

Med risk för att trampa en och annan sjukgymnast på tårna då det gäller piriformissyndrom vill jag ändå hävda att det är en tveksam diagnos. Vad jag menar med populär är att den tyckt figurera mer eller mindre ofta. Under mina snart 30 år som läkare kan det gå flera år mellan det att jag träffar patienter vilka fått diagnosen och därefter likt en epidemi så kommer fler under en period.
Symtomen eller de subjektiva besvär patienten anger kan mycket väl vara lika för piriformis som nervrotpåverkan. Dock kan fördjupad anamnes och funktionellt status påvisa skillnad och då enligt mitt förmenande resultera i att det rör sig om diskogen påverkan på nervrot. Beträffande MR-undersökningar är dessa oftast onödiga och skall användas som komplement för att verifiera en kliniskt satt diagnos då en ortopedkirurgisk intervention planeras (operation). MR visar alltför många fynd vars kliniska signifikant ofta är mycket tveksamma.
Eftersom du Björn skriver om återkommande besvär och som nu senast det gör mer ont i sittande talar detta för en skadad disk. Dessa skador ger sig till känna upprepade gånger när man minst anar.
Sök kontakt med fysioterapeut vilken kan undersöka dig utifrån ortopedmedicinskt synsätt och kan instruera dig att utföra McKenzieövningar. (ex.vis Lars Degerfeldt)

#18 Arnold - 2015-04-12 18:03:20

McKenzie-övningar är till för patienter som kan ha nack-, bröst- eller ländryggsbesvär såsom diskbråck, inte för andra diagnoser som Piriformissyndrom

#19 Stig Pettersson - 2015-04-12 18:35:41

Väl känd med vad McKenzieövningar är ämnade för. Dock är de enkla att utföra och tämligen ofarliga för andra orsaker än de du nämner. Poängen är den att de visar tämligen omgående om orsaken är diskogen eller ej

#20 Arnold - 2015-04-12 20:21:00

visst är de "ofarliga" för andra orsaker men meningslösa om det inte rör columna

#21 Björn - 2015-04-16 21:10:45

McKenzieövningar kan kanske inte skada så jag gör dom också. För övrigt är jag på bättringsvägen, värken börjar släppa och jag kan springa, dock långsamt, riktigt långa distanser. Känns som stretching "biter" på det onda i rumpan. Tyvärr tvingas jag dock ställa in veteranSM i halvmaraton i Kungsbacka nu på lördag. Jag skulle klara distansen men förmodligen bli bland dom sista i min åldersklass. Det går dock fler tåg.


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg