Kommentarer på Dag 3: Varför så få tiggare i Tyskland?


En utslagen tiggare utanför Kölnerdomen. Här såg vi en del tiggare men annars finns det inte så många på de tyska gatorna.

Koblenz, Bonn, Köln . . .  Tiggarna lyser med sin frånvaro i de stora tyska städerna. Varför kan man undra eftersom tiggeri inte är förbjudet i Tyskland.

De stora och eleganta utflyktsbåtarna ligger tätt längs kajerna utmed Rhen i Köln. Det är ett myller av turister och skolklasser. Pensionärerna dominerar och det vilar ett lugn och välstånd över allt.  Men var finns tiggarna? undrar Jan och jag när vi rullar in i Tysklands fjärde största stad. Här borde vara rena paradiset för dem.

Vi fortsätter in i centrum- Kölns affärscentrum är enormt, flera gånger större än Stockholms. Hemma är vi vana vid att det sitter tiggare över allt men här finns knappt några. Varför? Och dom få vi ser verkar mestadels vara "vanliga" tyskar, inga romer. Inga har handtextade skyltar, sitter bara tysta bakom sina pappmuggar.

Inne på McDonalds tvärsöver gatan vid centralstationen går en tiggare runt bland matborden. Han verkar smått aggressiv, går på varenda kund och några ungdomar intill oss gräver djupt i fickorna efter mynt. Är det verkligen tillåtet i Tyskland att tigga inne på restaurangerna? Tydligen inte, en polis stormar in men brådskan visar sig bero på att det var toaletten som pockade. Men efter ett tag motas tiggaren ut av personalen. Nej, den typen av tiggeri är tydligen förbjuden.

Debatten i Tyskland om att förbjuda tiggeri är den samma som Sverige. Vissa vill ha ett totalförbud men tiggeri på offentlig plats är tillåtet i hela Tyskland. Vad vi har förstått är reglerna i stort sett de samma som i Sverige med några undantag; har du en skylt måste du kunna bevisa att allt som står på den är sant, att bluffa till sig pengar är brottsligt.

Återstår då frågan; varför ratar romerna Tyskland? Landet ligger ju närmare Rumänien, har ett behagligare klimat och en rikare befolkning. Kanske finns det ändå vissa restriktioner? Eller kan det vara så att svenskarna är givmildare än tyskarna? Vi hoppas få svar på frågorna innan vi lämnar Tyskland och rullar in i Holland.

Dagens korta (29 km) och platta etapp avslutades i Köln. För att få lite "backträning" sprang jag upp de 553 trapporna och 98 höjdmetrarna i Kölnerdomens södra torn. Artosknät protesterade inte. Jans frustande hördes dock ända till Duisburg men nerför behärskade han carvingtekniken till fulländning. Klokt nog lämnade vi joggingvagnen och rullskridskorna på hotellrummet.

Keep on running!




Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 sverker - 2015-05-22 09:39:47

när muren revs vällde flera hundra tusen romer mot Sverige men stoppades i Berlin - såg på Ostbahnhof poliser med schnautzrar som dreglade med en fyrkantig munkorg i plåt fasttryckt på nosen och folk sittande på golvet - så litet diskret hålls de nog efter-kanske rent av de tas om hand för ett bättre liv-för hjälp behöver dessa förvirrade produkter av ett omänskligt system? förresten Rune Larssons 77 dar över USA det har du väl slagit?

#2 Palle - 2015-05-22 10:45:54

Strunta i skriverier om tiggarna och skriv om löpningen istället.

#3 Humanismen är bättre än hatet - 2015-05-23 19:15:26

Här en klok mans tankar!

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/allemansratten-galler-aven-tiggarna_4588044.svd

#4 Björn - 2015-05-24 08:51:27

Sverker: Nej, Rune har varit betydligt snbbare över USA och ändå tog han någon eller några vilodagar, jag sprang alla dagar. Jag har aldrig gått in för att springa så fort som möjligt men 77 dagar skulle jag aldrig klara, min bekvämlighetslunk med ca 5 mil per dag innebär runt 100 dagar.


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg