Kommentarer på När semestern var ett problem


På jakt efter historiskt intressant idrottslitteratur i Nordiska museets bibliotek.

På 30-talet fick vi lagstadgad semester i Sverige. Det skapade sådana "problem" att man tvingades ge ut en handbok i ämnet hur man bäst tar tillvara på ledigheten. Tipsen är än idag giltliga.

Jag har blivit allt mer intresserad av hur idrottsmän tänkte och tränade förr i tiden. Inte överraskande är mycket av det som vi idag tror är så revolutionerade egentligen inte något nytt under solen. Fartlek t ex tillämpades redan på 30-talet och mannen bakom träningsformen var Gösta "Gösse" Holmér, duktig mångkampare, chefsinstruktör på Svenska friidrottsförbundet och pappa till förre polismästaren i Stockholm, Hans Holmér.

Även råden om hur man lever ett sunt liv är giltliga idag. På Nordiska muséets bibliotek läste jag idag boken "Hur man bäst skall använda sin semesterledighet". Boken gavs ut 1934 och skrevs av journalisten och friskvårdspionären Roland Henzel. Han var bl a chefredaktör för den populära vecotidningen Swing och var den som myntade begreppet frisksport.

Ett nummer av Swing från 1931. Tidningen handlade mycket om boxning men också om annan idrott, bl a löpning. Texterna tog ofta upp moraliska spörsmål och var lite pekpinnemässigt och subjektivt skrivna. I detta nummer berättar långdistanslöparen "Shoore" Järnmyr om hur han tränade. Shoore vann bl a tre år i följd Kungsbackaloppet, Sveriges äldsa långlopp.

 Hentzels handbok i semestervett var osprättat. Jag frågade bibliotekspersonalen om jag fick sprätta boken men svaret blev nej så jag har inte läst riktig allt men kikat så gott jag kunnat mellan sidorna. För boken fashinerade mig- otroligt aktuell än idag även om semester kanske  inte längre upplevs som ett problem.

Hur bör då den med ett stillasittande arbete använda sin semestern?

"En första förutsättning för att ha behållning av ledigheten är att fullständigt klippa av kontakten med det ordinarie arbetet. Det får inte existera i ens medvetande", skriver Hentzel. Något att tänka på för den som på badstranden läser jobbmejlen i mobilen.

En sommarstuga bör du äga, menade Hentzel.

"Om jag får säga min uppriktiga mening så anser jag sommarstugan som den bästa lösningen. Pensionatet ger inte den rätta valutan för den som verkligen vill bygga upp sin kropp och själ. Det är inte tu tal om att kroppsarbete är en bra rekreation för semestrande skrivbordsmänniskor".

Som bra övningar föreslog han bl a trädgårdsarbete, vedhuggning, långa promenader (just promenader var något som "Gösse" också var inne på som en förberedels inför den rena maratonträningen), simning, paddling, rodd, tennis och gymnastik på badstranden. Däremot propagerade han inte så mycket för långdistanslöpning, däremot terränglöpning. Han uppmanade också folk att gå barfota under semestern men nämnde inget om barfotalöpning.

Sol och uppfriskande bad var tidens melodi. Lättkläddhet och solbadande var något han gillade och han talade sig också varm för den praktiska "overallen" som "bästa träningsplagg" och visar bilder på sådana. Men på klädfronten har utvecklingen verkligen gått framåt, dagens träningskläder är mycket bättre. Inte ens de kläder jag själv tränade i början på 80-talet var något vidare, skorna var väl dock ganska ok. På skofronten ser vi nu lite av en återgång till dåtidens löparskor; lätta, inte så dämpade och en dragning åt barfotahållet.

Träna i det fria var också frisksportarnas filosofi. Hentzel var nära 100 år före sin tid när han skriver:

"Min tro är att det bara är en tidsfråga när de flesta kommunala badplatser ha gymnastikredskap i det fria".  Redskapen är redan här, kanske inte just på bara på badplatserna utom lite varstans i naturen.

Utbudet av historisk idrottslitteratur på Nordiska var ändå ganska begränsat och inskränkte sig till några hyllmeter. Jag ska därför i sommar besöka den verkliga guldgruvan, Gymnastik- och idrottshögskolans bibliotek vid Stadion.

Keep on running! 




Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Arnold - 2015-06-25 20:00:01

Du kom i Runners World igen - bra Björn - kunde varit lite mer information om en sådan duktig idrottsman som du.

#2 Ingmarie/blog.nemonisimors.com - 2015-06-26 19:36:41

Jag har försökt Arnold. Du får maila RW. :-)
Spännande läsning du har framför dig Björn!

#3 Arnold - 2015-06-26 20:40:42

Hej Ingmarie! såg att ditt namn var med där som innebär att du var den "skyldige" haha - skall maila RW - vissa får hur mkt uppmärksamhet och artiklar som helst och en kille som Björn bara en avskalad notis -

#4 b_å - 2015-06-27 16:35:31

Grattis till V-SM guldet :)


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg