Kommentarer på Vättern runt: Dag 1


Vättern runt på tre hjul. Tack vare att det är bra slyröjt och att vägarna går högt ser resenären sjön ganska ofta.

I lördags Veteran SM i maraton. Tre dagar senare 53 km. Fast nu går det i lugn takt och nu kan jag njuta.

Idag inledde jag löpningen runt Vättern, totalt 30 mil. Starten skedde i Bankeryd och avslutas också i Bankeryd en vecka senare, Premiärdagen var helt problemfri trots 52 km och kort in på en tävling.

Upplägget är det samma som på ett coast to coast; jag springer med en babyjogger där jag har all packning, jag tar in på hotell/vandrarhem och har inga vilodagar. Jag springer också relativt långsamt, stannar ofta till för att se på intressanta saker längs vägen. Med mig har jag en detaljerad vägbeskrivning full med turisttips, allt framtaget av Klas Peter Suneson, en av mina kusiner i Bankeryd. Jag hade mycket nytt av tipsen och slapp nu att hela tiden springa på stora landsvägen (195:an), den som Vätternruntcyklisterna trafikerar.

-Är det inte kallt att springa i kalsongerna?

Utanför Habo blir jag upphunnen av en liten flicka på cykel. Hon verkar aldrig ha sett någon löpare i korta tajts. Jag förstår att hon tycker att det ser konstigt ut. Fast kallt var det ju inte trots att det mest var molnigt idag.

Första etappen upp till Hjo var ganska vacker. Man ser Vättern titt som tätt trots att vägen går någon kilometer från sjön. Jag minns min tur runt Mälaren för något år sedan och då såg jag nästan aldrig något vatten. Samma när Jan och jag rullade/sprang längs Klarälven. Där var buskröjningen under all kritik.

Ett glädjehopp vid länsskylten när jag lämnar Jönköpings län och springer in i Hjo kommun och Västra Götalands län. Nästan som hoppen vid delstatsskyltarna i USA.

Slåttern är i full gång ute på fälten. När jag tar avstickare på småvägar slipper jag trafiken på landsvägen men får ofta släppa fram de jättelika traktorerna. Dagens behållning blev att se den gamla gården Almnäs bruk och norra Fågelås kyrka med anor från 1100-talet. Och så förstås att äta "Mos Berits" köttbullar i brunsås, ättiksgurka, en rätt garanterat fri från grönsaker. Berit har sitt gatukök i Rödån, vida känt i bygden men omöjligt att upptäcka för den som susar fram på stora landsvägen.

Hit till Norra Fågelås kyrka vandrade munkarna från klostren i trakten. Idag är det pilgrimsvandringar som är populära bland vanliga turister. Och på sätt och vis är det en liten pilgrimsvandring jag själv är ute på.

Dagens etapp: Bankeryd- Röda Stallet Bed & Breakfast, Hjo 53 km

Keep on running!

 

 

 

 




Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 helene - 2015-07-01 04:23:26

Du är en fin förebild,keep on runnig

#2 Ulf - 2015-07-01 08:28:01

Kul att få följa med på ytterligare ett äventyr.
Gissar att det blir längre än 30 mil eftersom du gör avstickare på småvägar?

#3 Erik - 2015-07-01 14:43:02

Vackra omgivningar och kul löp! Keep on running!

#4 Björn - 2015-07-02 20:11:37

Ulf: Ja, men inte så väldigt mycket längre.


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg