Kommentarer på Dag 2: Sveriges okända huvudstad


Tur att kommunen placerat ut en bänk nedanför skylten- jag höll på att ramla baklänges när jag läste budskapet. Driver Karlsborg med oss Stockholmare?

Stockholm är störst, bäst och vackrast. Ja, så brukar vi utmåla oss till landsortsbornas förtret. Men nu har vi fått konkurrens; Karlsborgs kommun gör anspråk på att vara "Sveriges reservhuvudstad".

När jag trött och svettig rullar in i semesteridyllen Karlsborg (7 500 invånare) möter mig en stor skylt med texten "Välkommen till Karlsborg, Sveriges reservhuvudstad". Har kommunpamparna fått storhetsvansinne?

Nej, man har faktiskt bra på fötterna. Karlsborg var tänkt att vara rikets reservhuvudstad i tider av ofred. Det var hit kungahuset, riksdagen och regeringen skulle ta sin tillflykt och riksbankens guldreserv skulle också gömmas bakom de bastanta fästningsmurarna på Karlsborgs fästning. Så var det tänkt men så blev det aldrig och kommer förmodligen heller aldrig att bli. Guldreserven flyttades dock hit under krigsåren 39-42.

Fästningen byggdes 1819-1890 och var en del i det så kallade centralförsvarssystemet. Sverige hade förlorat Finland till Ryssland i kriget 1809-1810, rysskräcken var stor och försvaret koncentrerades till ett antal fästningar inne i landet.

Här i Karlsborg bor jag på STF:s vandrarhem utanför fästningsmurarna och på kvällen tog jag mig en sväng innanför murarna. Där finns en hel liten stad, ja faktiskt ganska stor, med mängder av byggnader, en kyrka, några affärer och så Försvarsmakten med flera hundra man.

Så visst har stan lite att erbjuda ändå. Och liksom i Stockholm råder det bostadsbrist. Men i mina ögon är Karlsborg en håla. Här rullar raggarbilar mitt på ljusa dan fram och de rattas  av medelålders eller äldre män. Det ser lite komiskt ut. Och  i järnvägsspåren växer gräset högt, stationsbyggnaden har blivit en kebabrestaurang.  Nej, jag tror inte att  kungaparet skulle trivas här, inte heller statsministern trots sin uppväxt i Ådalen.

En av flera ragggarbilar i Karlsborg. Just i den här var det ungdomar, annars rattas bilarna ofta av medelålders och äldre personer.

Dagens etapp: Hjo-Karlsborg på bitvis grusvägar, 39 km.

Keep on running!




Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Thomas Frykenmo - 2015-07-02 10:03:14

Vilken härlig runda du gör, hade jag planerat lite bättre skulle jag ju ha gjort dig sällskap en bit. Bor i Skövde. Nu blir det återigen att fälja dina äventyr via datorn på jobbet. Ha det gott o spring snyggt, snart kommer Askersund med glass på glassbåten :-)

#2 Mikael - 2015-07-02 20:33:06

Tänker att jag skulle kunna springa med sista biten till Bankeryd, från Jönköping. Vilken dag blir det?

#3 Björn - 2015-07-03 09:03:57

Mikel: Du är välkommen att springa med mig sista biten till Bankeryd. Jag passerar Jönköping på måndag morgon och har då startat i Huskvarna. Passerar preliminärt Jkpg 08.45-09.00 och vi skulle kunna träffas på Hotellplan utanför Elite Stora Hotellet. Ring mig lite innan på telefon 072 3362 878 . Min mejladress hittar du i högermenyn.


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg