Kommentarer på Dag 5: Farligt springa i värmen


Söker lite svalka i Munkträdgården i Vadstena. Här finns cirka 100 fruktträd, mest äpple- och päronträd, några tros ha sitt ursprung från medeltiden.

Stanna inomhus och jogga absolut inte! Den varningen utfärdas ofta i amerikansk radio och tv. Men när det är värmebölja i Sverige hörs inga varningsord. Varför?

Under mitt Vätternlöp har temperaturen varit 25-30 grader, kanske ännu varmare och det har talats  om årets hittills varmaste vecka. Idag måste luftfuktigheten också ha varit hög- den dyblöta löpartröjan jag lagt på vagnen för att torka i vinddraget ville aldrig bli torr. Asfalten "blödde" på sina ställen.

Det kan väl inte vara bra att vara ute en hel dag i sådant väder, dessutom springa 4-5 mil?? Nej, det är det säkert inte. Själv har jag dock inte haft problem och jag tycker om värmen. Men visst, det känns tyngre och går lite långsammare. Jag dricker hela tiden (vatten och cola) och håller koll på urinen, den får inte bli för mörk. Och skulle den anta samma färg som Coca cola, ja då är det fara på färde-uttorkning har drabbat mig en gång i USA men jag kom undan med blotta förskräckelsen.

Denna vecka hade det varit bra med en vit löparkeps, tyvärr glömde jag den hemma. Trots solkräm och flera insmörjningar har näsan blivit lätt bränd, övriga delar av kroppen har klarat sig bra. I USA är det ganska lätt att få tag i is på restaurangerna men i Sverige stört omöjligt. Synd, för kall dryck gör att löpningen går lättare. Däremot har jag vid flera tillfällen fått tag i jordgubbar, uppfriskande! 

Rune Larsson tacklade värmen bra, tycker jag. Under sitt USA-löp startade han alltid tidigt på morgonen och i ökenområdena sprang han även nattetid. Själv är jag segare att komma iväg och får då all värmen.

På campingen och badet i Vadstena var det packat. Ingen där inne ville nog byta med mig när de såg mig springa förbi och själv skulle jag aldrig lägga mig på en strand. Kombinationen värme och ansträngning är naturligtvis lika farlig här som i USA. Att vi inte är medvetna om riskerna beror på att vi är ovana vid värmeböljor, gissar jag. Om det sedan är orsaken till att jag knappt sett några motionscyklister, än mindre gångare eller löppare runt Vättern låter jag vara osagt.

Dagens etapp: STF vandrarhem i Motala till Motell Nattviolen i Ödeshög, 46 km enbart på asfalt längs stora vägar men inte så farligt kuperat.

Keep on running!

 

 




Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Helene - 2015-07-05 11:14:24

farligt med för mycket vatten i värmen.Jag slutade som sjukfånge på IVA pga att jag drack för mycket vatten av rädsla att tuppa av värme .Alla saltvärden blev på tok för låga .Jag höll på att dö

#2 lelle - 2015-07-05 14:03:46

Hej, har du amalgam med kvicksilver kvar i tänderna? Där har du en orsak till att inre organ (njurar) slutar fungera som det är tänkt.

#3 Helene - 2015-07-05 22:46:32

nej Lelle det har jag inte

#4 Björn - 2015-07-06 00:06:33

Helene: Rune Larsson gav mig rådet att äta extra mycket salt när det är varmt. Svettningen gör att man kan råka ut för saltbrist. Jag tillämpade det rådet idag. Rune blandade "saltgroggar" på Mac Donalds.


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg