Kommentarer på Billigare och bättre än bilen


Det är blåbärstider och idag fick jag ihop 5,5 liter på två timmar. Totalt har det blivit över 20 liter på mina joggingturer runt om i länet. Med joggingvagnen tar jag mig fram i ur och skur och precis över allt men . . .

 . . .med en Volvo S60 Cross Country för 400 000 kronor skulle jag få problem trots att det i reklamen utlovas "tillräcklig markfrigång för att klara alla slags vägar i alla slags väder".

Senast jag ägde en bil var för drygt 30 år sedan. Det känns som om jag inte försakat något. Att välja bort bilen och satsa på apostlahästar och joggingvagn blev miljonvinsten.

Oj, jag har slutat med vanliga joggingrundor. Så tänkte jag idag när jag som vanligt stack ut med joggingvagnen, nu för att plocka blåbär Det där med att bara ge sig ut på en vanlig joggingtur och komma hem efter en timma eller två har jag nästan slutat med. Nej, nu är det nyttolöpningar, expeditioner, upptäcksresor, äventyr- kalla det vad du vill- för hela slanten.

Med åren har det blivit allt mer naturligt att uträtta de flesta förflyttningar på springande fot. Ja, i alla fall om det bara handlar om någon mil. Jag springer i princip till allt. Eftersom jag är på gymmet varje dag så springer jag naturligtvis dit (och också på deras på löpband). Och eftersom det ska handlas mat några gånger i veckan springer jag också till matbutiken och väljer gärna en som ligger någon mil hemifrån så får jag motionen på köpet.

Och allt sker med joggingvagn. I den får jag plats med ombyteskläder,  matkassar, en back med dricka, julgran- det finns inga gränser för vad  packåsnan klarar. När andra tar bilen till stormarknaden för att storhandla tar jag  joggingvagnen.

Och vilken vagn sedan! Kvaliteten på mina joggingvagnar (äger fyra stycken) håller mer än Volvoklass. Min senaste, den på bilden här ovan, är en Baby Jogger performance 25th anniversary edition. Kvaliteten är otroligt hög och vagnen är i princip outslitlig. Jag vill minnas att man på tidigare modeller gav livstidsgaranti på ramen. Vagnen verkar helt enkelt för bra- generalagenten i Sverige har i alla fall slutat att sälja den.

Vagnen är i gott skick trots att den rullat två gånger över amerikanska kontinenten med full packning samt hundratals mil i Sverige och ute på kontinenten. Vilken vanlig barnvagn skulle klara långt över tusen mil utan att säcka ihop? Jag gissar att det inte finns någon vagn i Sverige, undantaget möjligtvis Rune Larssons trotjänare, som rullat längre. I matchen mot bilen vinner Baby Jogger på knock. Något däckbyte, det är allt jag behövt göra.

Skulle jag istället satsat på bilen är i alla fall en sak säker: privatekonomin hade försämrats. Samma gäller förmodligen konditionen. Enligt Motormännens senaste bilkostnadskalkyl är totalkostnaden för en bensinbil ("allt inräknat") 35-65 kr/milen. Med mitt blygsamma körande, förlåt springande, handlar det ändå om miljonbelopp i besparingar.

Keep on running!

PS

Jag är inte sponsrad av Baby Jogger




Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Jan Suneson - 2015-08-10 12:36:42

Apropå förra veckan, om du hade bott i Ljusne eller i Segersta hade du kanske behövt en bil

#2 Tommy Nordlander - 2015-08-11 07:19:07

Hej Björn !
En undran. Vilka allmänna transportmedel tillåter/ tillåter inte "medhavd" :) baby jogger i stockholm?
Samt. Är det england man får vända sig till nu för ev. inköp av en modell performance 25?
Tommy

#3 Björn - 2015-08-11 13:09:03

Jan: Ja, hade jag bott i en mindre stad eller på landsorten hade även jag haft bil.

Tommy: Inga problem med min joggingvagn (som är större än en vanlig barnvagn) på bussar, pendeltåg, Waxholmsbolaget och t-bana i Stockholm. Den klassas som barnvagn och får därför åka med. Men eftersom jag inte har något barn i vagnen åker jag själv inte gratis på bussarna. På Upptåget och i Skånetrafiken har man begärt avgift för vagnen eftersom man där velat klassa den som cykel men efter lite argumenterande har jag sluppit betala. När jag åker med SJ bokar jag biljett "nära handikapplats", finns det flera rullstolar på tåget fäller jag ihop vagnen.

Jag råder dig att köpa en begagnad vagn på Blocket eller ta hem en ny efter ett USA-besök. Vet inte om det går att köpa en ny vagn i något EU-land.

#4 Tommy N - 2015-08-12 13:26:12

Tack Björn för de tipsen. Ska provspringa med en sådan vagn när tillfälle finns. Har nog börjat förstå finessen på allvar, både med långlöpning, men även detta med vagn.
Just lugnet i löpningen och den trygghet lite saker i bagaget kan ge.


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg