Kommentarer på Expedition Hjortron


Naturreservatet Grundsjömossarna utanför Hallstavik är svårtillgängligt, dock inte värre än att vagnen tog sig fram.

Bärplockning är roligt. Och i kombinationen med löpning blir det en helt fantastiskt upplevelse. Idag var jag på jakt efter det ädlaste bäret av alla- hjortron.

Nog växer det väl hjortron i Stockholms län? Jodå, i en rapport från länsstyrelsen läste jag att det skulle växa hjortron uppe i Hallstavik, i naturreservatet Grundsjömossarna åtta kilometer väster om samhället. Sagt och gjort, jag tog bussen till Hallstavik och sprang sista biten.

Mitt på skogsbilvägen låg en huggorm och solade. Kort efteråt stötte jag på ytterligare en.

Grundsjömossorna ligger otillgängligt och är dåligt skyltat. Jag hade problem att hitta fram till själva mossen, tveksamt om jag ens såg den för alla träd som skymde. Eftersom jag aldrig lyckades komma ut på riktiga myrmarker blev det heller inga hjortron. Däremot blev det fem liter lingon på mindre än en timma. Lingon är ett av de roligare bären att plocka och i år är det mycket lingon i markerna. Blåbären börjar snart sjunga på sista versen och om någon eller några veckor ska lingonen vara helt mogna. Jag fick nu med en hel del omoget i plockaren och fick rensa hårt hemma.

Sylten blev mycket god. Och vilken härlig doft som spreds i köket! Den lingonsylt jag brukar köpa i plastkorvar (BOB refill, "mer bär & mindre socker") innehåller 42 gram lingon per 100 gram sylt. Min sylt innehåller 59 gram lingon men inget konserverings- och förtjockningsmedel. Återstår dock att att se hur länge burkarna håller sig i kylen. Jag kunde ha fryst in sylten men frysen är redan sprängfylld av andra bär.

Kanske beger jag mig ut på en ny hjortronexpedition. Jag har aldrig plockat hjortron och skulle jag inte hitta några här i Stockholm får jag bege mig till andra län. Världen ligger öppen för löparen!

Sällan har en Cola smakat så gott. Bilden från Gulfmacken utanför Hallstavik- kul att mackkedjan återuppstått.

Det här blev en bra mängdvecka, nära 17 mil.När jag springer så här långt brukar jag lura kroppen genom att springa flera dubbelpass. Att springa 7x24 km skulle knäcka mig, nu delade jag upp det genom att springa två gånger per dag under sex av veckans sju dagar.

Varför denna mängd? Jo, jag har anmält mig till Bromölla halvmaraton den 29 augusti och försöker mig på en formtoppning. Kommande vecka blir därför en vilovecka med några lättare intervallpass.

Keep on running!




Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Ulf - 2015-08-24 12:51:28

Har du klarat målsättningen att springa varje dag hittills i år?

#2 Björn - 2015-08-24 16:44:50

Ja!

#3 Ingmarie/blog.nemonisimors.com - 2015-08-25 19:16:18

Jag har sett ovanligt många huggormar detta år. Huggormsår? :-O
Spännande med maran! Lycka till!


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg