Kommentarer på Löpargrupper


"Samla gamla gänget". Delar av Enskedegruppen samlade på Enskede IP för en nostalgilöpning i Nackareservatet. Från vänster Uhlie Evertsson, Henrik Rüffel, Lars Degerheim och Anders Hult.

Det är nu 29 år sedan jag gick med i en löpargrupp i Enskede. Efter några års uppehåll var det dags att samla gamla gänget igen.

Idag vimlar det av olika löpargrupper. Så var det inte förr. På 80-talet, då jag började springa, var långdistanslöpning en utpräglad ensamsport. Joggingvågen hade visserligen kommit till Sverige men folk sprang mest för sig själva, gruppträning och gemensamhetslöpningar förekom nästan bara på klubbnivå.

Jag råkade hamna i något vi kom att kalla Enskedegruppen. Varje söndag klocka 9 träffades ett gäng motionslöpare på Enskede IP. Jag hade visserligen hållit på med löpning under fem år men kände mig som ett riktigt blåbär. Det var Göran Lingfors, en ur personalen på vårt dagis och duktig löpare, som lockade med mig.

Så här skrev jag i min joggdagbok efter första träningspasset med Enskedegruppen den 15 november 1986:

"Enskede IP, premiär med gruppjogg, Göran med, ute 1.10, lätt intervallöpning + ruscher, cirka 10 i gruppen, bra ledare Ulf Johansson".

Ulf Johansson är en legendar inom svensk långdistanslöpning. Hans syn på löpning kom att prägla mitt löparliv. Filosofin gick ut på att löpning ska vara roligt, man ska inte krångla till det men man ska vara ihärdig. Ibland var vi bara några stycken men ibland kunde vi vara ett 20-tal, ofta drog vi ut i Nackarservatet på våra långpass. Uffe körde också hård träning, ofta intervaller, och det gav resultat eftersom de flesta av oss var obekanta med sådan träning.

Med internet blev det plötsligt mycket enklare för oss löpare att träffas. Numera är jag inte alls samma ensamvarg. Idag är jag med i flera mer eller mindre löst sammansatta löpargrupper. På olika löparforum kan man välja och vraka bland erbjudandena; ibland är det någon som vill springa på alla gator i en stadsdel, uppför alla trappor på Södermalm, till alla McDonaldsrestauranger, runt Stockholms alla öar etc etc. Sådana galna upptåg gillar jag. Och tänk vad många vänner man fått.

Henrik är nästan helt blind men med en repstump mellan sig och ledsagaren (här Uhlie) klarar han sig utmärkt. Själv hade jag problem att hänga med dessa duktiga löpare på en tuff 16-km runda i Nackarservatet. Klicka på bilden för större storlek!

Keep on running!

 




Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Löparvän... - 2015-09-29 22:56:22

Var sjjälv med i denna grupp från Enskede IP och Hälliformtorpet i Högdalen. Det var gemenskap som vi alla upplevde och trivdes med. Vi var inga löpare men genom bra träning gjorde vi bra resultat och som du skriver. Vi hade roligt..

#2 Snickarn - 2015-09-30 08:46:24

Deltog i träningsläger på Mallorca som var en stor upplevelse som gjorde att jag började träna i Enskede där både män och kvinnor deltog.

#3 EN postiljon - 2015-09-30 09:00:02

Jag träffade dig Björn i Enskedegruppen. Då var du anonym. Nu är du en kändis som jag stryter över att tränat med.

#4 Anna före detta löpare. - 2015-09-30 14:59:07

I denna grupp var det löpare från olika klubbar och detta bidrog också till gemenskapen. Vi hade bland annat 5 lag i Bellmansstafetten ett år. Men det roligaste var Gökotteloppet i Tantolunden 07.00. Där vi vann både herr och mixstafetten.

#5 Det var bra... - 2015-09-30 19:03:54

Jag får en tår i ögat.Var med i Enskedegruppen 1991 och vann stafetten i Tantolunden och fick medalj av en kändis Uffe Larsson. Det var stort för min del..

#6 Björn - 2015-10-01 21:47:22

Roligt att ni har så positiva minnen från Enskedegruppen. Uhlie ska försöka få till ett nytt löp med gamla Enskedelöpare om några veckor. Trevligt om vi kunde bli några fler då. Håll ögonen öppna, jag meddelar på bloggen när detta löp blir av.


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg