Kommentarer på Gemensam herr- och dambastu på F&S


Trots att det finns en kylfläkt bakom löpbanden är temperaturen uppe på banden 22 grader, högst bland alla F&S i Stockholm.Här svettas man kopiöst redan efter tio minuter. Bilden från F&S Lindhagen.

Friskis & Svettis klarar inte att hålla nere temperaturen i sina lokaler. Att springa på deras löpband är som ett bastubad, enda skillnaden är att män och kvinnor svettas ihop.

Att hålla rumstemperatur i lokaler där folk tränar intensivt på konditionsredskap är inte lyckat. Men det är precis vad F&S och förmodligen många andra gym också utsätter sina medlemmar för. Till detta kan läggas ingen svalkande vind i kombination med normal luftfuktighe- inte undra på att den som tränar på t ex ett löpband eller en crosstrainer snabbt blir dyblöt.

Du har naturligtvis gjort samma upptäckt som jag men kanske inte reflekterat över saken. Så här har det ju alltid varit på gymmen. Jag hör egentligen ingen klaga. F&S gör lama försök att förbättra situationen men det borde gå att med ganska enkla medel få ner temperaturen.

Hur dåligt är det då? Dåligt men inte farligt! Jag har gjort en uppföljning på min granskning ifjol  av F&S-gymmen och kan inte se någon förbättring. Idag la jag upp en tvåmilsrunda och sprang till samtliga F&S-anläggningar inom tullarna, totalt tio stycken (dock inte till F&S S:t Eriksgatan). På varje anläggning sprang jag 1 km på löpbanden och mätte samtidigt temperatur och luftfuktighet. Jag hade en liten kombinerad termometer och hygrometer liggande i brösthöjdd.

Här en tabell med mina mätvärden från de nio gymmen.

Anläggning Temp Fukt % Antal band Fönsterutsikt
Hagastan 21 38 5 nej
Sveavägen 19 44 7 nej
City 21 43 8 delvis
Gärdet 20 55 6 nej
Skrapan 19 53 5 nej
Ringen 19 50 8 nej
Skanstull 21 52 7 nej
Hornstull 17 64 7 nej
Lindhagen 22 57 8

delvis

Genomsnitt 20 51 7 nej

Luftfuktigheten är inget att anmärka på. 30-60 procent brukar sägas vara ett riktvärde vintertid för bostäder. Fuktiga utrymmen ökar risken för dålig lukt, bakterier, mögel, rostangrepp och imma. Inga teccken på detta finns på F&S.anläggningar. Bra!

Däremot borde man kunna sänka temperaturen, kanske ner till 15 grader, och då placera konditionsredskapen i avskilda rum. Nu står alla redskap m m i öppna lokaler. När jag på F&S debattforum propagerade för sänkt temperatur fick jag visst medhåll men också mothugg. Någon menade att det skulle bli för kallt vilket möjligtvis kan stämma för dem som bara promenerar på löpbanden eller springer 5-10 minuter.

På F&S Lindhagen står denna kylfläkt på golvet bakom löpbanden. Den är inställd på 15 grader men i rummet är det enligt displayen 23 och jag mätte 22 grader vid banden.

På två anläggningar (Hagastan och Lindhagen) har man satt ut en resp två extrafläktar på golven bakom löpbanden. I praktiken har de knappast någon effekt alls. På "mitt" gym, Hagastan, svettas jag kopiöst redan efter 15 minuters löpning.

Löpbanden på F&S är relativt enkla och är av märket Life Fitness. På Sveavägen, Gärdet, Ringen och Hornstull finns också Techno Gym (1 band på vardera anlägning). Fördelen med Techno Gyms löpband är att de har en liten fläkt på panelen men även på dessa band blir man snabbt genomblöt. 

F&S borde också ändra placeringen av löpbanden och övriga konditionsredskap. Nu står de ofta undanträngda i mörka utrymmen medan de som tränar med vikter fått utrymmet längs fönster, i de fall fönster över huvud taget finns. Generellt har F&S Stockholm ganska knepiga lokaler, fönsterlösa, under jord och vindlande gångar. Klart sämst av alla i det avseendet är Hornstull och bland de bästa Hagastan och Lindhagen, två nya gym.

Jag tror F&S är medveten om värmeproblemen och förhoppningsvis är en förändring på gång. Inför kommande årsmöte tänker jag lämna in en motion.

Jag har ingen erfarenhet av hur det är på andra gymkedjor. Så skriv gärna och berätta, svettas du också kopiöst på löpbanden?

Keep on running!
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 m - 2017-02-21 15:40:36

Alla svettas mkt inomhus av konditions träning.
Beror på hudens mikroklimat som inte omsätts inne.
Temperatursänkning kommer inte att påverka så mkt däremot rejäl luftström och luftombyte, men det skulle bli ganska så obehagligt för det krävs utomhus liknande miljö.
Sen att löpbandsträning inte ger mej alls någon träning jag har nytta av ute, är kanske det viktigaste skälet att avstå.
Tror det har med löpsteget att göra det blir så annorlunda jämfört med ute löpning, även om man lutar bandet vilket jag passar på
att säga minst +1° för undvikande av knä problem !!
Så min erfarenhet säger detta: Vill man inte svettas på löpbandet träna ute.

#2 Vad håller ni på med... - 2017-02-22 19:43:11

Spring tills ni stupar - temperaturmätare på löpband - jag bara undrar - är det inte dags för ett besök hos någon form av - vad då ?

#3 Curt. - 2017-02-22 23:21:38

Tack Curt - precis vad jag tänkt.

#4 sverker - 2017-02-26 18:25:54

men är inte detta litet petigt? Hornstull har fönster i båda gymvåningarna. det finns bra ventilation och på spinning kyls luften ner till 16. jag är mkt nöjd med F&S vakna och fräscha attityd - rent och snyggt och glatt! Hornis har atmosfär.
A

#5 Björn - 2017-02-26 20:57:20

Sverker: Inte är det några fönster på F&S Hornstull där löpbanden är placerade. Annars var Hornstull det gym som hade lägst temperatur.
#m: Jo, en kraftig luftström i ansiktet skulle nog minska svettningen. Techno Gym-banden har en liten fläkt men den är underdimensionerad.
#Vad häller ni på med: Kan instämma, rena galenskapen. Men är man intresserad av något- vad det än må vara- är det roligt att genomföra det hela riktigt grundligt- sällan det finns tid för det i dagens stressade samhälle.

#6 m - 2017-02-26 23:14:31

Björn, om du inte gillar svett i ansiktet ta med en handduk, men resten av kroppen då?

#7 Helene - 2017-02-28 21:45:00

Jag har ett löpband hemma och det blir mycket varmt och svettigt eftersom vi bor ganska trångt men jag tror att det är bra värme träning inför sommarens varma lopp.Sprang för första gången på löpbandet på gymmet och vilken skillnad på luft men där är ju mycket större ,inte alls lika varmt och svettigt.Det bästa är nog att variera sin träning.Syns på Lördag i jakten på guldetð???ð??ð??£i Björklinge

#8 sverker - 2017-03-01 08:25:19

snett bakom bakom löparbanden är det fönster på båda sidor men det är under Liljeholmsbron förstås och på andra sidan är det fönster ut mot en ljus innergård. Men på gym är det ju ofta en kompakt miljö utan fönster. Finns fläktar man kan slå på - men att svettas hör väl till?