Kommentarer på Antagen till Boston Marathon!


Ska jag få göra en riktig segergest i Boston den 16 april 2018? Bilden från mitt femte coast to coast 2016 då jag avslutade med att springa Boston Marathonbanan utom tävlan.

Idag fick jag det efterlängtade beskededet:

-Dear Björn Suneson: Congratulations! This is to notify you that your entry into the 122nd Boston Marathon on Monday, April 16, 2018 has been accepted.

Det var väntat men det kändes ändå som en lättnad när beskedet idag kom på mejl om att jag får ställa upp i nästa års Boston Marathon. Resultatet, 3.26.06 på EM-maran i Polen, har kollats upp och godkänts. Visst, jag var rätt övertygad om en startplats men inget är säkert förrän det finns på pränt.

Boston Marathon är världens äldsta maratonlopp och för mig det allra finaste. Det är lite speciellt eftersom vem som helst inte kan delta, man måste kvala in på tid. För amerikanska joggare (som generellt är långsammare än europeiska) är en startplats högsta lycka. Många lopp i USA lockar med att de är Bostonkvalificerande. I Sverige är det formellt bara Stockholm Marathon som har den statusen. Jag sprang dock inte i Stockholm men var i princip klar efter Düsseldorf i våras på 3.26.35.

I Boston Marathon finns kvaltider för varje åldersgrupp. Möjligen är vi äldre löpare lite gynnade framför yngre- kvaltiden för en 70-74 årig man är 4,25 (4.55 för en kvinna) och för en 40-44-åring 3.15 (3.45). Baserat på resultaten i årets Stockholm Marathon skulle ungefär var tionde löpare klara kvaltiderna oavsett åldersklass, något högre andel för kvinnorna.

Hur står sig mina tider jämfört med vad 70-74-åringarna gjort de senaste åren i Boston Marathon? Överraskande bra, faktiskt även om banan i Boston kanske är något jobbigare. Här är segrartiderna i M70 de senaste fem åren:

* 2017: 3.29.38

* 2016: 3.32.33

* 2015: 3.30.33

* 2014: 3.28.11

* 2013: 3.19.09

Boston är liksom New York ingen billig stad för en maratonlöpare. Centrala hotell är 3-4 gånger dyrare än motsvarande i Stockholm och startavgiften är 250 dollar. Mina fyra dagar i Boston skulle alltså kosta skjortan eftersom jag ville bo centralt för att kunna promenera till bussarna som i ottan kör ut löparna till starten i den lilla staden Hopkinton fyra mil väster om Boston. Min bror Jan, som gjort flera av mina rutter i USA och som är en fena på logistik kom då med det briljanta förslaget:

- Du ska bo så nära starten som möjligt och boka bums!

Sagt och gjort. Nu har jag bokat tre nätter på ett hotell bara cirka en mil utanför Hopkinton- jag slipper den bökiga busstransporten och har fått ett lika bra hotell som inne i Boston men till tredjedelen av priset. Första natten bor jag flott intill flygplatsen, kan dan därpå doppa fötterna i Atlanten,  promenera till nummerlappsutdelningen och ta regionaltåget till mitt hotell i Westbourugh. På tävlingsdagen tar jag taxi till starten i Hopkinton, troligen tillsammans med andra löpare på mitt hotell.

Westborugh, MA, har 18 000 invånare och här startar jag mitt nästa coast to coast den 17 april 2018. Dagen innan har jag sprungit Boston Marathon.

Sedan springer jag Boston Marathon och efter att ha firat (?) med några andra svenska maratonlöpare sätter jag mig på regionaltåget tillbaka. Dagen därpå, den 17 april,startar jag mitt coast to coast från Westborugh (sträckan Boston-Hopkinton/Westborugh har jag redan klarat av).

Nu väntar minst en månads roligt planerande. Klart är att jag som vanligt kommer att besöka vänner i Gothenburg, Nebraska. Eventuellt kommer resan dit att gå över Niagara och Kanada, annars omedelbart söder om de Stora Sjöarna. Slutdestinationen blir troligen San Diego, CA. Planen är att springa 5-6 mil om dagen och att försöka undvika Colorado, en delstat med en liberal syn på droger och med en synnertligen nitisk och otrevlig poliskår.

- - -

 

Premiär för mig i dagens Huddinge parkrun 5 km, en lite tuffare bana än i Hagaparken. Blev totalt åtta av 53 löpare på tiden 24.03, "tvåa" åldersomräknat. I oktober startar Kungsängen park run och Stockholmarna har därmed tre olika parkrun att välja mellan varje lördag. Dessa gratislopp är bland det bästa som hänt i svensk löpning . Foto: Colm o Callaghan

Keep on running!




Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Jan-Olof - 2017-09-16 14:45:16

Grattis Björn! Ska bli spännande att följa denna prolog på det nya coast-to-coast äventyret.

#2 Erik H - 2017-09-16 17:30:38

Smart att slippa köa för att komma med skolbussen från Boston!

#3 Sten Åke Persson Eksjö - 2017-09-18 17:17:10

Trevlig att du kom med till Boston
Det skall bli intressant att följa dig
Det hade varit trevligt o följt din
dagliga träning

#4 Löparvän... - 2017-09-18 22:06:32

Grattis Björn. Tag det nu lugnt så att du inte blir skadad inför ditt livs lopp i Boston.
Men givetvis vill du göra ett bra resultat. Men dina 5 km lopp är bra för dig. Lite av en vilodag för dig.Kroppen återhämtar sig.

#5 Lars L - 2017-09-19 15:29:48

Bra val att flytta ut logit! Du hinner väl kolla matmarknaden nere mot hamnen på ankomstdagen och får bättre nattsömn nära starten.
Det tuffaste med banan tror jag är de långa och delvis ganska branta utförslöporna i början. Du är ju van vid långa backar men kanske inte utan babyjogger?


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg