Kommentarer på Varför lockar inte parkrun svensken?


Premiär idag för Kungsängen parkrun. Nu kan du springa dessa 5 km gratislopp på tre platser i länet. Klubbkompisen Stefan NIlsson och jag var med på premiären och vi ger högsta betyg.  Stefan blev fyra och jag elva.

Folk är beredda att betala skjortan för att delta i löpartävlingar. Men när något är gratis tvekar man. Egentligen är det obebgripligt att parkrun, de nya gratisloppen i Sverige, inte drar större skaror.

Idag var det premiär för Kungsängen parkrun. 63 personer sprang en 5 km lång slinga på cykel- och skogsstigar i trakterna av Kungsängens IP. Med Hagaparken och Huddinge har nu Stockholm tre olika parkrun. Dessa gratislopp, som alltid är exakt 5 km och som anordnas varje lördag klockan 09.30, borde vara en dundersuccé. Men tyvärr, mottagandet av denna engelska fluga har blivit förvånasvärt svalt.

Jag förstår ingenting. Själv tycker jag parkrun är bland det bästa som hänt i Löparsverige under senare år. Du kan kalla loppen träningstävlingar, ja egentligen inte ens tävlingar- it´s a run, not a race, säger arrangörerna. Inga nummerlappar, ingen föranmälan, ingen trängsel, ingen tävlingsstress, däremot sann löpglädje och en härlig blandning av löpare/gångare från barn och pensionärer upp till duktiga motionärer och ibland rena eliten. Cirka en timma efter loppet får du via mejl en detaljerad resultatlista, dessutom åldersomräknad och diverse rankinglistor. Och som sagt; allt är gratis. Fika efteråt om du vill och direkt efter målgång kanske en kaka och ett glas saft. Kan det bli bättre?

Haga parkrun startade ifjol, var först ute i Sverige, har arrangerats 53 gånger och i snitt har 54 personer deltagit. Ännu sämre är det i Göteborg (Skatås) med 27 personer i snitt de senaste fem veckorna. Betydligt mindre Örebro lockar lika många/få deltagare som Haga parkrun. Den extremt låga siffran i Göteborg är besynnerlig med tanke på att en av Sveriges största och mest aktiva löparklubbar, Solvikingarna, har sin bas just i Skatås. Bäst hade varit om Göteborg fått ha sitt parkrun i det mer centralt belägna Slottsskogen.

Uppenbarligen vill folk betala, gratis är suspekt. Enda gången Haga parkrun i år fått ställas in var den 16 september då Topploppet arrangerades i Hagaparken. Att springa 5-10 km på närmast exakt samma bana som parkrun kostade 350-400 kronor beroende på när du anmälde dig. 565 kvinnor och 154 män sprang 5 km (fler på den längre distansen). Ju större jippo desto större betalningsvilja . . .

Stockholm Marathon, Göteborgs Varvet, Lidingöloppet och några andra storlopp har hutlösa startavgifter. Anmäler du dig idag till Stockholm Marathon kostar det 920 kronor och 755 kronor till Lidingöloppet 30 km, priserna stiger ju närmare tävlingssdatum du kommer. Trots upptrissade priser har deltagarantalet bara sjunkit marginellt. Vad skulle hända om Stockholm Marathon höjde priset till Vasaloppsklass, det vill säga nära en fördubbling? Misstänker att det kunde vara en smart affärsié.

Så vad ska parkrun göra för att attrahera svensken? Ärligt talat, jag vet inte. Sorgligt om man skulle behöva ta betalt. Nu tar det säkert lite tid att nå ut med budskapet. Men 54 deltagare i snitt i en miljonstad förskräcker . . . 

Keep on running!

PS

Inte heller jag är alltid så priskänslig- betalade gladeligen 250 dollar i startavgift i Boston Marathon.




Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Ingmarie Nilsson(blog.yoging.se - 2017-10-07 22:20:11

ja det är märkligt! kanske för att man inte får nummerlapp och medalj?
För egen del är det både tid och plats som gör att jag inte är så "på". 9.30 på andra sidan stan betyder tidig uppgång och jag behöver någon dag i veckan utan tidspress. + att många är på asfalt.

#2 Helene - 2017-10-08 08:37:31

Kan det bero på att i bakhuvudet känns det som att man borde vara volontär funktionär någon gång och att det är svårt att få till tidsmässigt när jag lever på gränsen hela tiden

#3 Helene - 2017-10-08 08:40:51

Annars ett mycket bra arrangemang och något jag prioriterar de helger jag inte jobbar eller umgås med nära och kära

#4 Malte - 2017-10-08 08:47:37

Jag tror att den tidiga morgonen på ledig dag spelar in , testa en tid mellan 13-16 förslagsvis.MVH

#5 Löparvän... - 2017-10-08 10:28:23

Om man betalar en hög startavgift då kommer man om än det är en tidig lördag morgon - men om det är gratis då ligger man kvar i sängen när man är ledig denna dag. Jag tror att 12.00 skulle vara en bättre starttid - kanske.Sänk startavgift till alla lopp och slopa medaljerna. De som vill ha medalj kan köpa denna.

#6 Mårten... - 2017-10-08 12:26:03

Det ligger mycket i det löparvän skriver. Det verkar som att det är en status att betala höga startavgifter. I början på 80 talet hade Stockholm Marathon gratis Nikelopp som arrangerades i Liljansskogen med mycket deltagare.

#7 Bengt - 2017-10-08 21:21:27

Jag är mer inne på Helene teori..
Betalar man så har man gjort rätt för sig, högre avgift renare samvete. Annars så kommer känslan krypandes, dags att ställa upp.. Volontär, dra sitt strå till stacken.

#8 Lars L - 2017-10-08 23:49:48

För mig är det lite för tidigt, har lite sena vanor. 9:30 betyder att min frukost måste vara avslutad senast kl 8 och jag vill vara hyfsat pigg på familjens kväll. Kl 10:00 skulle funka ibland i alla fall och jag kommer nog ändå att springa någon gång till.
Sen gillar jag inte banan i Haga riktigt heller, vill ha platt asfalt - eller terräng. Gratis har jag inget emot och smålopp för en femtilapp eller kanske en hundring tycker jag är trevligt.

#9 sverker - 2017-10-09 00:32:38

Parkrun är något som kommer från England väl? Där ska det vara spartanskt och billigt - i USA behåller man ofta nummerlappen och tar med den till nästa lopp!
Om man kollar listorna från Haga är det ju många engelsmän med där. Trevligt med fika efteråt.

#10 Kristoffer Hansson - 2017-10-09 01:53:52

Personligen tror jag att det främst beror på att få personer har kännedom om arrangemangen. Jag hade exempelvis aldrig hört talas om detta innan denna artikel trots att löpning är mitt största intresse...

#11 Robert - 2017-10-09 07:20:58

Håller med kristoffer, jag läste om detta här på bloggen och ingen av mina löparvänner (motionärer) hade hört talas om detta. Ang göteborg hade det nog blivit mer folk slm sprungit + att många andra sett löparna och undrat vad det var för ngt och så hade det spridit sig ännu mera

#12 Håkan - 2017-10-09 07:30:41

Om de tar betalt innebär det att de får in pengar för att göra reklam för evenemanget och just det tror jag är det största problemet för parkrun. Hur många har hört talas om det? Visst spelar det även roll om man betalat för en plats och dragningskraften i sängen en lördagsmorgon, så mycket enklare att ligga kvar då man inte förlorar något på det.
Dessutom går det troligen för tidigt vilket många redan har tagit upp.

#13 Eric L - 2017-10-09 13:58:42

Är inne på samma linje som alla andra egentligen. Jag tror att flertalet som är intressrerade av denna typ av arrangemang är personer mellan 30-45 år. Troligen mitt uppe i familjelivet, att då ge sig iväg och springa på lördag förmiddag, en tid som jag tror många familjefäder och mödrar anser är kanske den bästa stunden på hela veckan, när man inte ska iväg på morgonen och man kan äta frukost tillsammans. Betydligt enklare att motivera inför sin sambo/man/fru att 1-2 gånger per år ge sig iväg för att springa ett lopp som man tränat för i månader och betalat tusen kronor för att få deltaga.

#14 sverker - 2017-10-09 20:04:28

Nja - snarare singlar och akademiker? den sociala biten är viktig - inget för svenne.


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg