Kommentarer på SM guld på maraton


3.27.42 räckte till seger i veteranSM i åldersklass M65. Bilden från Slottsskogsvallen i Göteborg.

Varför kommer inte de bästa veteranerna när det anordnas SM i maraton? Jag fick en ganska lättköpt guldmedalj idag på veteranSM i Göteborg.

Vi var nio gubbar anmälda i min klass M65, några riktigt bra men de allra bästa uteblev. Synd, för konkurrens sporrar. Nu var det inget unikt i just M65, topplöparna brukar utebli i de flesta klasser. De springer hellre i Stockholm än i något perifert landsortslopp som anordar ett VSM på maraton eller halvmaraton.

Nu är dock inte Göteborg så perifert. Solvikingarna har ett proffsigt arrangemang, man har stor rutin, banan är ”snabb” och en av de bästa i Sverige. Dessutom har Göteborgs Marathon vuxit och är ett av de största loppen (322 fullföljande på maran och 338 på halvmaran), men som sagt- veteraneliten är svårflörtad.

Jag tycker varje VSM arrangör borde ta fram min veteranstatistik, kontakta de som toppar listorna i de olika klasserna och säga:

-Vi vill att du kommer och vi bjuder på startavgiften.

Jag har framfört idéen tidigare men ingen klubb har nappat. Skulle jag få ett sådant samtal hade jag känt mig smickrad. Men den stora vinsten skulle vara att statusen på VSM-tävlingar skulle höjas, gissar jag. Nu får väl folk skylla sig själva, kan man tycka. De som inte kom missade dessutom riktigt fina priser. Mitt guld renderade mig ett presentkort från Salming på 1 000 kr för köp av skor eller kläder. Dessutom bjuder Solvikingarna mig på startavgiften i klubbens alla lopp under 2018.

Nog om detta. Loppet då? Ja, ännu en gång fick jag klart för mig att det är en konst att springa ett maratonlopp. Och den konsten tycks jag aldrig lära mig. Felet är att jag går ut för hårt och troligen får betala det med råge mot slutet. Jag varvade på 1.40.48 och det är några minuter för fort, tappade fem minuter på andra halvan.

Det jag alltid undrar och som jag aldrig kommer att få svar på är: hur mycket hade jag vunnit på att ta det lugnare i början? Under senare år har jag slutat att titta på klockan, springer helt "på känsla". Men det är kanske ingen bra taktik, dessutom igonrerade jag idag känslan.

Mot slutet hade jag i huvudet "dubbelvinst". Jag skulle båda vinna klassen och dessutom notera årsbästa. Det senare inte helt oviktigt eftersom en bra tid i Göteborg skulle kunna förbättra min startposition i Boston Marathon 2018. När fem kilometer återstod tittade jag för första gången på klockan och var övertygad om att gå under 3.26. Pyttsan, jag kroknade totalt och hade knappt styrfart in mot mål i sista backen.

-Är det någon rödklädd gubbe bakom mig? skrek jag till flaggvakten och fick ett lugnande besked.

Den "rödklädde gubben" var Magnus Bergh från Heleneholms IF, dagens tvåa i M65. Magnus är en gammal elitlöpare med ett personbästa på 2.17. Han är unik i den meningen att de flesta elitlöpare lägger av i unga år.

Prisutdelning i M65. Silver till Magnus Bergh, Heleneholms IF (3.32.26) och brons till Lars Leonardsson, Stockholms LDK (3.36.13).

Keep on running!




Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Torsten - 2017-10-14 21:51:49

Stort Grattis! All respekt. Det var ju dessutom lite blåst.

#2 Malte - 2017-10-15 01:31:12

3.17.42 men försök inte!

#3 Ragnar - 2017-10-15 12:07:50

Grattis Björn! Säkert extra roligt att få göra det på hemmaplan, 1 km från ditt barndomshem.

#4 Björn - 2017-10-15 12:54:12

Hoppsan! Det blev ju en galen tid. Ska ändra när jag kommer åt min dator. Ursäkta.

#5 Ingmarie Nilsson(blog.yoging.se - 2017-10-15 22:06:27

Grattis! Oavsett om du tycker motståndet var klent så kom ihåg att du slog alla som inte var där!

#6 Löparvän... - 2017-10-15 23:18:36

Grattis Björn - ett guld är ett guld och tiden är väl inte dålig. Och som du säger. Du får bättre startled i Boston. Och att slå en 2.18 löpare måste väl kännas stort.

#7 Lars L - 2017-10-16 00:24:13

Grattis igen, bra jobbat!
Erfarenheten säger att man ska springa första halvan på klocka och andra på känsla. Men fem minuters split är mycket vanligt, jag kommer inte under det själv ens när det gå som bäst. Beror delvis på läggning tror jag, delvis på att energiförsörjningen ändra karaktär efterhand.Även för många rutinerade motionslöpare kan det vara det effektivaste schemat. Men jag skulle tro att 3s/km långsammare under första halvan kan betala sig.

#8 Lars L - 2017-10-17 00:32:43

Att de bästa inte kommer beror naturligtvis på att statusen är för låg, i kombination med annat som tar emot. Bertil Wennström t ex, som ligger överlägset främst i M65 i din lista har rätt långt att resa men kommer nästan säkert nästa år då VSM går i Umeå. Däremot är det tveksamt om t ex jag åker dit, ens om jag är i toppform.
Ett av motstånden är ju kostnaden - klubbarna bidrar sällan till startavgiften för veteranlöpare ens om de ligger bra till för att vinna sin klass. Det kunde vara ett annat sätt att få fler i toppen att komma till tävlingarna. Eller ännu hellre resebidrag. Man skulle också kunna erbjuda logi för en liten schablonkostnad (säg 200:-) hos någon löparkollega i arrangörsklubben, helst kanske i en angränsande åldersklass. Men bäst är kanske att lägga VSM ihop med SM, alltså som del av Stockholm Marathon som det är nu, de flesta i resp klasselit kommer ju ändå dit.

#9 Björm - 2017-10-17 12:34:13

Absolut Lars, statusen måste höjas på VSM och något lockbete behövs. Synd att VSM just nästa år går i Umeå- jag vann ju en gratis startplats i Göteborgs Marathon som går samma dag. Väljer nog ändå Umeå där jag sprungit flera gånger tidigare. Jag "slipper" Bertil Wennström eftersom jag det året går upp i M70.

#10 Jörgen - 2017-10-18 10:56:21

Grattis Björn!
Förringa inte de tider ni springer på, ni gör fantastiskt bra prestationer.


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg