Kommentarer på Har parkrun någon framtid i Sverige?


Deri Thomas är mannen bakom parkrun i Sverige. I bakgrunden några av volontärerna i senaste Haga parkrun.

Bara för att något är gratis behöver det inte vara dåligt. Men svenskarna är väldigt avvaktande till att springa parkrun-lopp.

Det engelska konceptet parkrun kom till Sverige sommaren 2016. Det är gratislopp där du varje lördag klockan 09.30 springer en 5 km lång slinga, du har ingen nummerlapp men du får en tid registrerad och en detaljerad resultatlista på mejl kort efteråt. Parkrun är jättestort i England och finns i flera länder världen över.

Sveriges första parkrun startade den 27 augusti 2016 i Hagaparken i Stockholm där det  hittills ordnats 71 lopp. Sedan dess kan man springa parkrun i Huddinge, Kungsängen, Örebro och Göteborg. I Malmö startar ett parkrun i april  och där blir det en supersnabb bana. Kanske hinner jag springa den innan det bär av till USA.

Det har nu gått 1,5 år sedan premiären i Hagaparken. Jag blir inte klok på varför löparna i Stockholm ratar dessa lopp. Är det kanske för att de är gratis? Eller är det marknadsföringen som brister?

Allt tar naturligtvis sin tid men statistiken för parkrun i Sverige är dyster. Att en miljonstad som Stockholm inte kan locka mer än 55 löpare per gång (medianen) till vackra Hagaparken  är svårt att förstå. Som mest har det varit 123 löpare i Haga parkrun och som minst 16. Huddinge lockade i lördags bara 8 löpare. Bäst har man lyckats i Örebro.

Själv har jag sprungit ett 30-tal parkrun och gillar verkligen den här tävlingsformen. Du tävlar främst mot dig själv men visst kan du också se det som en riktig tävling. Alla kan springa/gå 5 km, starttiden 09.30 är utmärkt och du får en bra start på dagen. Dessutom är det här jättebra snabbhetsträning för dem som t ex springer millopp, halvmaror och maraton.

I helgen var jag för första gången funktionär eller volontär som arrangören föredrar att säga. Hela konceptet bygger på frivilliga insatser. Hittills har man i Sverige dessbättre inte haft några problem med att få volontärer. Flera av dessa är engelsmän bosatt i Stockholm och flera av löparna är utländska turister, ofta från Storbrittannien.

Många svenska löparklubbar skulle ha mycket att lära från dessa parkrun. Smart teknik gör att det knappt behövs några funktionärer. För många småklubbar är det annars ett jätteproblem att få ihop tillräckligt med frivilliga. I Huddinge t ex har man lyckats ordna ett lopp med bara två funktionärer! Normal besättning i Hagaparken är knappt tio men det skulle gå med betydligt färre volontärer också där.

Alla som anmäler sig som volontär blir antagna. Anmäl dig. Men framför allt, spring desa lopp. Rena gratisnöjet! HÄR all information om hur du första gången registrerar dig.

Keep on running!

 

 




Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 M - 2018-02-19 13:15:34

Problemet är ju oavsett hur många kritiker som helst så glänser arrangören med att han aldrig kommer att ändra på något...VA??

Förra gången ämnet var uppe i denna bloggen var det en majoritet som tyckte att starten var för tidigt, alla är ju inte pensionärer som kanske vill ha sovmorgon & frukost med familjen.

Men återigen självgoda som aldrig ändrar på sej då dör denna tävling ut!

#2 Brist på information ? - 2018-02-19 20:30:35

Informera på Team Stockholm Maraton på söndagar.
En bra snabbdistans för dom som springer distans på söndagar.

#3 sverker - 2018-02-19 21:39:57

sovmorgon - visst men, det finns en stor målgrupp förutom pensionärer - yngre singlar som är sociala och vill träna - infon går inte ut? Hur många är med i andra länder?

#4 SVERKER - 2018-02-19 21:43:49

Kollar antal starter i Danmark - 102.143 och i Sverige 7.811 !!!!!

#5 Björn - 2018-02-19 23:17:18

#N: Jag tror nog ändå parkrun kommer att överleva i Sverige även om det skulle försvinna något lopp. Det kommer säkert att dyka upp nya lopp.
# Brist på information: Ja, jag tror främsta orsaken till att parkrun i Sverige inte lockat fler är just att många inte känner till fenomenet. Tyvärr saknas väl pengar till reklam.
# Sverker: Jag tror att dagens starttid 09.30 på lördagar borde passa de flesta, även unga och barnfamiljer. I Australien startar loppen klockan 08.00. Parkrun i Danmark har funnits i nio år men har heller inte blivit särskilt stort och har inte ökat under senare år. Så utvecklingen i Danmark snarare förskräcker.

#6 M - 2018-02-20 08:30:53

Björn, du tycker att det -"borde passa de flesta" men då gör du samma fel som arrangören lyssnar inte på kritiken så släpp sargen nu.

#7 Ingmarie Nilsson(blog.yoging.se - 2018-02-20 13:12:03

Jag har ju skrivit mina teorier. :-) För min del är det avståndet/tiden för att ta mig fram o tillbaka. Här där jag är nu är det skitenkelt och då blir det liksom. Ofta över 80 löpare varje lördag! Med start 08....


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg