Kommentarer på Dag 62: Wyoming är Vilda Västern


På väggen bakom bardisken hängde några skarpladdade revolvrar.

I Wyoming lever Vilda Västern vidare. Här finns vildhästar du kan köpa och här har ”alla” ett vapen, en del bär dem synligt på barer och restauranger.

Delstaten har bland de mest liberala vapenlagarna i hela USA. Här är det i princip fritt fram för alla över 21 år att skaffa ett vapen- registreringar, licenser etc behövs inte. Jag blev väl medveten om denna ”frihet” då jag idag steg in på en bar och restaurang ute på de stora vidderna utanför Cheynne.

Jag har tidigare varit på denna ”pistolkrog” (Bunkhous Bar & Grill). Jag förvånades då över att det hängde några skarpladdade revolvrar bakom bardisken. Fanns dom kanske kvar fortfarande? Jodå, dom hängde där fullt synliga.

Har dom använts någon gång?

-Nej, försäkrade den nya ägaren. Vi har dom i avskräckande syfte.

Får gästerna bära vapen här inne?

-Självklart men inte om de sitter vid bardisken.

Lite senare pratar jag med en av bartendrarna. Hon berättar att för två månader sedan var det en hotfull gäst som fick brottas ner av tre sheriffer.

-Innan hade jag plockat ner en av revolvrarna från väggen men behövde dessbättre inte använda vapnet. Själv har jag en pistol hemma men tar inte med den till jobbet. All här ute har vapen, inget konstigt.

När jag lämnar baren sätter värsta åskovädret in. Samma sak var det för fyra år sedan. Lite otäckt med dessa skyfall som vi sällan upplever i Sverige. Jag skulle tro att att minst ett 20-tal bilar stannade för att fråga om jag behövde hjälp. Nästan rörande, tror knappt det skulle hända hemma. Flera av bilisterna fick ett blött visitkort av mig. Skyfallet piggade upp mig och någon fara var det aldrig- blixtarna var långt borta.  Jag kune räkna till 8-10 innan mullrandet hördes.

Just nu är det mycket tuff löpning; vägen stiger hela tiden och idag har jag varit uppe på 1 825 meters höjd. Imorgon söndag når jag utanför Laramie tourens högsta punkt; 2 633 meter. Då komner jag också att för första gången ge mig ut på motorvägen I80. Den kommer att bli min följeslgare under ett antal veckor. Logistiken är också mycket besvärlig i denna glesbefolkade delstat. Jag har fått ordna ett antal Stevar för att få ihop pusslet.

Dagens distans: 53 km

Keep on running!




Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Ken - 2018-06-17 08:21:09

Bjorn it was great meeting you just East of the Bunkhouse today in the rain. You visited with us for a few minutes (white Tundra pick up, kids in back seat) when we stopped to see if you needed help. Good luck making Rawlins! We'll be following you!

#2 sverker - 2018-06-17 09:07:21

läser 19 mord i Wyoming 2016 - i Kalifornien 1930. Inga vapen vid bardisken men vid borden alltså - var lämnar de vapnen? Används det några vindsnurror nu för tiden? Den som syns är väl bara dekoration vid skrotbilen? Snurran laddade alltså ett batteri som gav (lik?)ström, frågan är hur mycket?

#3 Klas Peter Suneson - 2018-06-17 09:23:56

Dag 62, 344 mil! Patronbältet och skarpladdad Smith & Wesson modell 29, kaliber 44 magnum, är en lika självklar kulturyttring i Wyoming, som Dalahästen från Nusnäs är det i Sverige. Vi är alla så olika. Då gäller det som Du, - att även om regnet öser ner, ha ett så vinnande bemötande att Ken med barnen i den vita Pickuppen snabbt kommenterar;
"Great meeting You!" öster om den traditionella saloonen. Keep on running !

#4 sverker - 2018-06-17 11:32:28

Han smålänningen Swante Swenson i Texas introducerade Colt-revolvern. Det snurrande magasinet uppfanns tidigt av en präst i gamla Upsala - min konfirmationspräst kallades revolver-Sam sen han skjutit en råtta i garderoben.
Bunkhouse - cowboys förläggning med väggfasta britsar runt en eldstad.

#5 sverker - 2018-06-17 11:47:43

Swante införde Colten i Texikanska Armén under inbördeskriget men det var den svenske vapensmeden Armand Swenson som modifierade Colten -om han var släkt med Swante vet jag inte dock.

#6 Jonas Wincent - 2018-06-17 12:07:20

Tack för en kul blogg! Det bästa är när man har glömt att kolla den på nån vecka så man får mycket att läsa! Spring på.

#7 sverker - 2018-06-17 12:43:04

Armand var sentida - han var även boxare och jobbade på Boeing och pysslade som vapensmed på fritiden - hans modifierade Colt blev otroligt populär, inte minst för sin driftssäkerhet i fukt och lera. Våra kpistpatroner passar - vad säjer han nära Husqvarna - är det kaliber 65?

#8 Jan Suneson - 2018-06-17 13:23:54

Idag fyller jag år och min bästa födelsedagspresent var ett mail i morse från Björn som berättar att teoretiskt är han nu på en mack i Point of Rocks och dagen är den 25 juni.
Gud skall veta att Björn och jag har slitit med dessa Wyoming etapper.
500 meter från Pistolkrogen ligger den här baptistkyrkan.
http://www.bilddump.se/bilder/20180617131729-84.216.72.181.JPG
Jag vet inte om det är en kyrkobesökare från Cheyenne som står för dagens Steve.
Ps
Björn fyller år den 4 januari

#9 sverker - 2018-06-17 19:49:46

år 2000 hade Point of Rock tre (3) invånare. Wyoming har ingen inkomstskatt och 4 % moms - skatteparadis?

#10 Björn - 2018-06-18 06:46:12

#Ken:Talking with you gave me new strength- no problems to run to Cheynnne.
#Sverker: Snurran på biden bara dekoration. Men den här typen av vindsnurror används fortfarande, inte dö att producera ström utan för att pumpa upp vatten till djuren på fälten. Ja, Wyoming är ett skatteparadis. Fastighetsskatten som en av de stora inkomstkällorna är mycket lägre än i Nebraska, berättade lantbrukaren jag bodde hos. Han hade mark både i WY och i NE. Var får du all dina udda faktauppgifter om svenskar som gjort det ena remarkabla efter det andra?
#Jan: Nej, Steven offererades av en ekonomijournalist bosatt i New York och dennes bror, en pensionerad språklärare i Cheyenne,

#11 sverker - 2018-06-18 07:03:57

Fakta - jag bara googlar och om det är sant vet jag inte - men det var ju 1,2 miljoner som utvandrade - de flesta unga och friska. I Wyoming är visst 8 % av skandinaviskt ursprung. Det som var bra med många av svenskarna var väl att de hade ena foten hemma om det skulle krisa till sig har jag förstått? Brevväxlingen var flitig? Armand Swenson var verksam i Seattle. Du kanske minns SJ:s dollartåg? Svenskamerikaner kom hem och glänste - åkte till Dalarna. Som Du var mitt första intryck av USA Kalle Anka och det blev inte bättre med MAD och Alfred E. Neuman - på den vägen är det.....


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg