Kommentarer på Dag 62: Det finns fler kärror än min på vägen


Iowas grusade vägrenar är perfekt underlag för häst och vagn men inte för min babyjogger. När jag  möter Amishfolket ute på vägarna stannar jag alltid eftersom hästarna är rädda för min kärra.

Inte riktigt alla åker bil i Amerika. Det finns en minoritet som valt bort bilen- Amishfolket färdas med häst och vagn. Motorfordon och elektricitet är syndigt.

Idag mötte jag för första gången under detta coast to coast Amishfolket, en kristen grupp som lever ungefär som man gjorde på 1700- och 1800-talet. Runt staden Bloomfield, dit jag nu kommit, bor sedan 70-talet en liten grupp.  Delstaten Iowa är annars ingen stor Amishstat, bara cirka 7 000 av totalt 350 000 i USA och Kanada. De stora Amishdelstaterna är Ohio och Pennsylvania, som jag senare kommer till.

Det här var en lugn och behaglig dag, bara ungefär en mara att springa. Och det utlovade ovädret  uteblev. Jag hade tid att besöka det stora kommunala gymmet i Bloomfield och också springa lite för skoj skull på en inomhusbana under taket. 16 varv blir en mile, berättade killen i receptionen (varvet alltså 100 meter).

Småkillar i Bloomfield spelar baseball.

Kvällen ägnades åt att deklarera för ett antal familjemedlemmar samt diverse administration, bl a att kontakta polisen i Fort Madison och fråga om jag kan få escort över tullbron över Mississippifloden. Just allt planerande och adminstration tar väldigt mycket tid och blir också lätt försummat. Så oändligt mycket enklare, men tråkigare, de med följebil har det. De behöver ju bara springa!

Dagens distans:46 km.

Keep on running!




Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Klas-Peter Suneson - 2019-04-18 07:34:01

Ibland kan det kännas ganska rätt, att välja ett helt annat liv mer jordnära och det till synes enkla. Samtidigt är det ett beslut som så mycket annat grundar sig på det egna jaget. Innebär sannolikt svåra beslut för den generation som kommer efter. Skall jag bli kvar och följa Mor & Far? Eller skall jag välja den stora massan och den digitala datavärlden, där man kan sätta sig i en varm bil, färdas till flygplatsen, sköta kontakter och deklarationer från vilken plats som helst på Tellus. För en utomstående är det spännande intressant att se hur olika vi kan vara. Amischvagnen på bilden är en mycket fin vagn! Karossmakaren har byggt en vagn för det dagliga behovet, med glasruta fram, skjutdörrar backspeglar, positionsljus och reflexer. Inte precis en Sjuglasvagn, men man åker säkert väldigt FINT!
175 mil kvar Björn! Keep on running.

#2 Kenneth Alexandersson - 2019-04-18 08:00:47

På något sätt har jag slutat att bli häpen över din framfart. Men jag får skratta när du efter "bara" en mara, även går och springer för skojs skull. :) :) Du är "one of a kind!" Nog måste det någon gång i framtiden kunna bli en bok av dina äventyr. Reportagen och fotona är speciella, liksom löpningen. Löparfilosofin du har kunde också vara en del i den boken. Men du gör förstås som du vill. Jag hade köpt boken iallafall. Keep on running!

#3 sverker - 2019-04-18 09:01:29

Bibelbältet ja - växte upp i ett industrisamhälle med sju frikyrkoförsamlingar - det här
med synd togs på allvar - över nybyggarnas sängar i Illinois hängde en broderad
tavla - Bed och arbeta. Björn verkar rätt syndfri? Väldigt många kristna fick fly
till USA. De allra första var hugenotterna. Det är möjligt att elektricitet och bilar
är synd, svårt bedöma Djävulens vägar?

#4 b_å - 2019-04-18 09:09:46

Glad Påsk Björn !
Tack för att vi får följa dej !
Kämpa Poo

#5 sverker - 2019-04-18 10:05:35

Jag önskar också Björn en glad påsk - kanske påskharen gömt ett
ägg vid vägkanten fullt med snickers?
sen det här att alla alltid ska vara snälla är inte det en väldigt väldigt
bra idé????!!! I scouterna skulle vi alltid göra en god gärning per dag.

#6 Björn - 2019-04-20 05:37:04

#Kenneth: Tror inte det bli någon bok. Min blogg ska förhoppningsvis finnas tillgänglig många år och den får ersätta boken. Däremot har jag ibland lekt med tanken att skriva en "handbok" för coast to coast löpare, en bok som ges ut i USA. Läsekretsen skulle dock vara synnerligen begränsad och i get förlag skulle nappa.

#7 Kenneth Alexandersson - 2019-04-20 07:52:25

Okej. En bra blogg är det! :)


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg