Kommentarer på Hur stor roll spelar åldern egentligen?


Blir du medlem i Marathonsällskapet kan du komma och lyssna på ett föredrag jag håller på deras årsstämma den 12 april. Bilden från 2016 då jag talade inför ett gäng ultralöpare.

Ju äldre, desto sämre löpare? Så kan det vara men för äventyrslöparen är en hög ålder ibland en fördel.

Den 5 maj startar jag mitt åttonde löp över Amerika, mera om förberedelserna i kommande inlägg. Som 75-åring kommer jag att vara den näst äldste coast to coast-löparen genom tiderna. Äldst är amerikanen Stan Cotrell som 2021 sprang Los Angeles- Washington DC på 100 dagar. Går det som planerat räknar jag också med ungefär100 dagar men då med en lite annan sträckning och utan sponsorer och följebil.

Stan Cotrell har sprungit tre gånger över USA, här sista (?) gången som 78-åring. Han har cokså innehaft hastighetsrekordet (48 dagar) satt 1980. Han är en av dem som sprungit flest mil i världen, drygt dubbla min mängd.

Jag har försökt kartlägga alla som sprungit och gått över Amerika. Min lista, som omfattar åren 2012-2022, upptar 212 personer. John Wallaces lista (1909-2012) har 280 namn. Grovt räknat har alltså 500 personer genomfört ett coast to coast.

Intressant är att studera deras ålder. Snittåldern ligger på 39 år och trenden är att coat to coast-löparna blivit lite äldre under senare år. En förklaring kan vara att antalet krigsveteraner från främst krigen i Irak och Afghanistan ökat (ofta gångare och personer med posttraumatiskt stressyndrom). Skulle vara intressant att veta om den här gruppen blivit av med sina psykiska problem. Kanske ett nytt forskningsområde?

Med mina 75 år stickar jag alltså ut i mängden. Är då hög ålder nödvändigtvis en nackdel? Nej, är det korta svaret men jag ska inte gå händelserna i förväg. Är du intresserad av de här frågorna föreslår jag att du kommer och lyssnar på ett föredrag jag ska hålla på Marathonsällskapets årsstämma den 12 april i Stockholm (lokal Lilla Rådmannen, Rådmansgatan 67). Mötet startar kl 18 och runt 19 är det dags för mig. Du behöver inte vara medlem för att komma.  Rubriken är:

Spelar åldern någon större roll i långa loppet? 

En 75-årings tankar inför sitt 8:e coast to coast

Keep on running!




Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Kristoffer H - 2023-03-09 21:55:44

Det ska fantastiskt kul att följa ditt nästa coast-to-coast! En fråga, du har inga planer på att lägga upp lite bilder också på Instagram, som komplement till dina bloggposter? Jag tänker att det skulle kunna bli fler bilder med Instagram och under fler tillfällen utan att det behöver bli så mycket merjobb för dig? Under förutsättning att ditt mobila internet fungerar utanför städerna såklart.

#2 Anders - 2023-03-10 13:46:26

Ska blir roligt och intressant att läsa om ditt äventyr! Mycket imponerad!

#3 Erik H - 2023-03-10 16:04:34

Bästa US coast to cost löparskor? Hur tänker du?
Premiera slitstyrka t.ex ASIC AHAR för att spara pengar eller max stötdämpnig för att spara benen.
Men ett par löparskor kostar väl ungefär som en hotell natt så det finns väl ingen anledning att snåla med bra skor!
Själv springer jag i Hoka Mach4, Saucong Ride15 runing shield Frost och Icebug newrun. Bästa löpkänslan har Hoka, bästa snöslaskskon är Saucony och bästa is skon mot halka är Icebug.

#4 Björn - 2023-03-15 14:38:45

#Kristoffer: Bra idé! Har ett gammalt instagramkonto men aldrig lagt ut bilder. Ska göra det under detta coast to coast.
#Erik H: Skovalet är både viktigt och oviktigt. Det viktiga tror jag är att springa i olika sorters skor för att minimera skaderisken. Jag brukar byta skor varje dag och skiftar mellan tre par under ett coast to coast (totalt sliter man ut 3-4 par). Sedan mindre viktigt vilka skor man springer i- jag har allt från nästan barfotaskor till väldämpade. Eftersom jag numera alltid håller en hand på joggingvagnen, ibland bägge händerna, blir belastningen inte så stor. Har faktiskt aldrig blivit skadad under ett USA-löp. Jag brukar göra en skorensning hemma inför ett coast to coast och tar då med mig halvslitna dojor. Tidigare har skopriserna i Amerika varit väsentligt lägre men vet inte hur det är nu. Du skriver om löpkänsla, och den är viktig, men eftersom jag nu springer såpass långsamt (8-9 km/tim) är löpkänslan inte lika påtaglig.

#5 Erik H - 2023-03-16 15:56:57

Hoppas att planeringen går bra och att du kommer till start. Kan nog bli din största utmaning. Du är väl 10%(5 min tempo är nu 5'30 tempo) långsammare på 5km nu jmf med förra gången. Dina genomsnitts distansen borde vara 10% kortare? dvs ca 50 km istället för 55km. Det här är bara mina tankar, du klarar det säkert bättre själv att planera. Ser fram emot att läsa om dina dagsetapper och äventyr. Huvudet spelar nog en större roll än skorna för att lyckas med den stora utmaningen som ligger framför dig.

#6 Björn - 2023-03-16 18:46:38

#Erik H: Intressant reflektion. Du har säkert rätt. Ändå sitter jag och planerar för lika långa distanser som tidigare. Löpdagarna kommer nu att bli lite längre eftersom jag är långsammare, får försöka starta tidigare på morgon (har alltid sagt så men varit svårt att hålla). Det som ändå ger mig hopp är att fjolårets löp Smygehuk-Treriksröset gick så bra.


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg