Kommentarer på Så springer du riktigt lååååångt


Ändlösa raksträckor (Interstate 25 utanför Casper i Wyoming juli 2007, en av få delstater som tillåter fotgängare på motorväg). Sådana här partier behöver inte vara svårare än andra- ta sikte på horisonten och keep on running!

Många tror att det krävs enorma träningsmängder för att springa riktigt långt. Men ska du vara igång dag ut och dag in och springa längre än en mara om dagen är psyket viktigare än fysiken.

När jag berättar att jag ensam sprungit tvärs över USA, snittat på 53 km om dagen och inte tagit en enda vilodag under de 95 dagarna är ofta första frågan:

-Hur orkade du?

Och då menar man rent fysiskt.. Min erfarenhet är att många, ja de flesta som klarar att springa en mara, också klarar att springa en mara flera dagar i sträck. Är du sämre tränad går du förmodligen sönder efter någon vecka men ligger du på träningsmängder på säg över 8 mil i veckan, ja då kan du hålla på i princip hur länge som helst. Rent fysiskt alltså.

Ett "bevis" på att du inte behöver vara så jättebra tränad är mitt senaste långlöp till Charlottenberg. Inga större problem med 53 km om dagen även där. Men här var det psyket som hjälpte mig mest. Och så var det också i USA. Jag är inte så säker på att elitlöpare i Sverige skulle mäkta med 35 mil i veckan. Många skulle lessna och längta hem, gissar jag.

Hur över man då upp ett starkt psyke om man inte är född med det och hur resonerar man inför ett flerdagarslöp? Några knep har jag:

* Du ska ha gått och tänkt på  löpningen långt innan. Min startsträcka inför coast to coast var ett helt år. Oslolöpet hade jag i tankarna flera månader innan. Det blir mycket lättare då och det finns liksom bara ett slutmål- man bryter endast vid skada.

* Du måste ha alla med på vagnen. Känner du att du är på rymmen från familjen, jobbet eller vännerna, ja då är det dömt att misslyckas.

* Du gör de för dig själv, inte för andra och defintivt inte någon grej för att skryta med.

* Du måste tycka att det är jätteroligt, annars är det ju ingen idé och du lär knappast heller lyckas. Tyck att du är fantastisk. Jag tänkte ofta; herregud, det är ju otroligt att du gamle gubbe kan springa så här långt. Det höll uppe mig.

* Men det är inte roligt varenda timma under löpningen. Ha därför alltid något att se fram emot under dagen; fikapausen, lunchen, middagen eller hotellet/vandrarhemmet. Jag fantiserade alltid om att jag snart skulle ligga i badkaret på motellet och ha en kall sportdryck och en chokladkaka på badkarskanten.

* Ha marginaler. Ingen snålbudget; gott om pengar och tid spar mycket bekymmer.

* Var spontan. Ta dagen som den kommer, planera inte sönder din tripp, stanna till när du ser något intressant, var beredd att ändra rutten om du får bra tips från andra. Planera i grova drag hur långt du ska springa i snitt per dag men gör inte upp några exakta körscheman. Däremot kan det vara klokt att ta reda på minst dagen innan var du ska övernatta.

* Lyssna på kroppen, den erfarne förstår ofta om någon skada  är på gång och vad som är farlig respektive ofarlig smärta. Men var överdrivet försiktig. Jag hade perioder under USA-löpet då jag hade känningar i en del muskler men visste att de skulle försvinna efter några dagar och den erfarenheten var en stor hjälp.

* Gå i backar. Och ta gångpauser när du är trött. Det är meningslöst att köra på när du är trött. Då är det mycket bättre att starta tidigt på morgonen och ta det lugnt under dagen. Var inte rädd för arbetspass på 12 timmar eller längre!

* Ryggsäck eller babyjogger? Självklart babyjogger. Med en vagn får du med dig allt du behöver och slipper skavsåren. Ju större hjul desto bättre. Och hotta gärna upp ekipaget med racingdäck, då rullar det otroligt lätt.

* Ha med dig två par skor, gärna olika modeller. Risken för skador minskar då, tror jag.

* Ät som en häst och drick mycket. Hela tiden. Cola och sportdryck är bra, skölj gärna med vatten efteråt. Ha alltid ett mindra matförråd med dig, restaurangerna ligger inte där du tror.

* Teknik i all ära men några prylar är bra att ha med sig: bärbar dator (kartplanering, surfning för info om hotell, turistattraktioner mm och för att ringa med). Har ingen större erfarenhet av handhållen GPS men en sådan kommer jag att ha med mig på nästa långskubb, främst för att mäta avstånden men också för att undvika felspringningar.

Keep on running!




Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Jan Suneson - 2009-08-02 21:16:48

Kloka råd
Här är några till som hjälpte mig till Oklahoma förra sommaren.
Ha mycket musik med dig. Själv har jag nu över 35000 låtar i min Ipod
Ta alltid paus när du har knäck en backe. Aldrig paus innan backen.
Ha med dig ett Svenska Dagblads korsord för varje kväll och släck lampan när du har löst det eller har gått bet.
Starta varje etapp så tidigt som möjligt (värmen). Ha som mål att nå etappmålet före 16.00
Ta alla tillfällen att prata med folk längs vägen.

#2 Paul S. - 2009-08-04 15:54:19

Excellent writing, Bjorn! You really identify many of the elements that go into running across a continent. Good luck with your 2010 run across America.

#3 Björn - 2009-08-09 17:24:10

Hi Paul!
I´m very glad to hear from you. You are a big inspiration!
(Pauls Stasos hemsida och blogg är ett mästerverk och väldigt läsvärd http://www.pacetrek.com)

Och hej Jan. Instämmer i dina tips. Särskilt det där med att starta tidigt och komma fram till slutmålet innan dagen är över, då hinner man vara lite turist också. 35 000 låtar är ju otroligt. Själv klarade jag mig på 50 under coast to coast och ändå lyckades jag inte lära mig texterna.

#4 Johan Brodin - 2009-08-25 15:21:31

Hej! Kul och intressant läsning! Har precis börjat drömma om ett löparäventyr (dock i Sverige) själv så detta var matnyttig läsning!
http://marathonjohan.wordpress.com


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg