Kommentarer på Dag 18: Jack vill sälja sin mack


Jack Anderson, 69, var en gång chef för den stora chipsfabriken i Glenns Ferry, Idaho. Nu vill han sälja sin kombinerade bensinstation, butik och café men inga köpare finns. Ska jag slå till?

För 169 000 dollar kan jag bli ägare till en bensinstation i det lilla samhället Hammett i Idaho. Problemet är bara att det numera rullar så få bilar på Old Highway 30 sedan motorvägen I84 byggdes i slutet på 60-talet.

Jag älskar de amerikanska landsortshålorna. Och alla dessa underbara männsikor som bor där. Som löpare från Sverige är det hur lätt som helst att få kontakt med dem. Jag skulle kunna skriva mängder av reportage om livet på den amerikanska landsbygden, något vi inte får läsa så ofta om i de svenska tidningarna. Men nu är jag bara löpare, inte tidningsmannen som måste jobba för brödfödan.

Jag stannade idag till i samhället Hammett på min väg från Mountain Home till Glenns Ferry. I Hammett kan det bo högst 100 själar men där finns en liten bensinstation med tillhörande café och butik. Motellet las ner på 70-talet men skylten sitter fortfarande uppe.

Macken ägs av Jack Anderson, som bor i King Hill några mil härifrån. Jack visar sig vara en riktig mångsysslare, på 80-talet var han chef för den stora chipsfabriken i Glenns Ferry. Fabriken levererade till Pringles och hade som mest 280 anställda. Sedan köptes fabriken upp av konkurrenten North American Foods för att sean läggas ner- ett dråpslag för Glenns Ferry vars befolkning minskade med 20 procent.

Jack startade då en farm med bisonoxar, köttet torkades för att bli "godis" till friluftsfolket. Numera är bisonoxarna utbytta mot vanliga kor. Han köpte också en restaurang i Glenns Ferry och så macken i Hammnett, det senare verkar vara ett misstag.

-Jag har haft ett par köpare på gång men alla har hoppat av, bankerna ger inga lån. Kanske är du intresserad, skrattar han, och berättar att priset för hela klabbet är 169 000 dollar.

När jag sitter där på caféet, tittar ut genom fönstret, äter en macka och dricker min chokladmjölk och kaffe ser jag en och annan bil stanna till. Men kundtillströmningen är för dålig. Så det blir ingen affär.

På väg mot Hammett. Observera hunden som springer över vägen. Bergen ser märkliga ut med sina platta toppar.

Idag lämnade jag motorvägen och sprang på Old Highway 30 som löper parallellt med I86 och slapp därmed trafiken. Medvinden var fortsatt stark och de 47 km till Glenns Ferry gick snabbt. Även den här sträckan har jag sprungit tidigare, minnena bubblar upp men macken har jag förträngt. Motellet i Glenns Ferry, som jag 2007 ratade eftersom det inte hade internet, kommer jag däremot ihåg och ägaren av Redford Motel minns också mig. Eftersom motellet idag har internet tog jag in där. Jag fick ett bra rum till fyndpriset 40 dollar. Ibland lönar det sig att vara en udda figur. Imorgon bär det av till Hagerman.

Keep on running!
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Magnus - 2012-04-07 08:38:35

Det är härligt inspirerande att läsa om dina äventyr varje dag. Skönt att det går så bra för dig. Men det är ju ingen slump förstås. Glad påsk!

#2 Helene - 2012-04-07 09:45:25

Önskar dig en glad och fin löpdag och påsk

#3 Barbro Nilsson - 2012-04-07 10:06:33

Alltid lika roligt att följa ditt äventyr. Glad Påsk och fortsatt bra löpning!

#4 Jan Suneson - 2012-04-07 12:20:56

Jag älskar de här ?social reportagen? från den amerikanska landsbygden och ser fram emot mer gubbar i min ålder.
Jag känner mig nästan också på hemmaplan, då det var just här som jag 2007 kom hem från Flaine och kunde följa dig på allvar.
Kommer du ihåg att du nästan blev motell ägare och tillika borgmästare i Fowler 2008 Colorado?

#5 Monica Nylén - 2012-04-07 15:32:11

Glad Påsk och spring lugnt. Jättekul att läsa dina reportage. Händer mycket varje dag.

#6 Mikael - 2012-04-07 17:16:09

Jag tycker också mycket om de små reportagen om människorna i USA, min absoluta favoritdel av bloggen, även om människorna inte är i min ålder :)
Om du skulle skriva en bok om dina upplevelser som löpare genom USA skulle köpa den direkt!
Keep on writing!

#7 Olle - 2012-04-07 20:15:41

Hej Björn, nu har jag "hittat" till din blogg och ditt fantastiska race över USA. Glad Påsk och keep on running. Du gör en fantastisk bedrift!
Jag var ute på en morgon jogg idag vid åtta tiden.Snöfall och 10 m/s nordlig vind, i Skåne!! Hoppas du har bättre väder.


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg