Kommentarer på Dag 21: Livsfarliga mc-förare


I Ohio finns inget hjälmtvång för mc.förarna eller passagerarna och ingen bär läderklädsel. Men killen på undre bilden har i alla fall skyddat huvudet med en bakåtvänd keps!

I Sverige tycker vi det är självklart att den som kör motorcykel skall bära hjälm. I USA, "frihetens land", är inte alls detta självklart.

Jag närmar mig storstaden Cleveland och trafiken tätnar. Jag ser allt fler motorcyklister. Här är det stora kromade hojar som gäller och helst ska dom mullra så mycket som möjligt. MC-åkarna svärmar som bin och utgör en uppenbar trafikfara. Gruppen är synnerligen olycksdrabbad och får delvis skylla sig själv. Högre nykterhet och fller som bär hjälm skulle minska dödstalen.

Trafikreglerna och mång andra lagar varierar från delstat till delstat. I Ohio och många andra stater finns inget lagstadgat hjälmtvång. Det är bara förare under 18 år eller folk med nytagna körkort som måste bära hjälm. De flesta, unga som gamla, kör alltså barhuvat eller med en snusnäsduk knuten runt pannan.

Statistiken är skrämmande; bara  i Ohio med en befolkning lite större än Sverige inträffar årligen flera tusen mc-olyckor och med tusentals skadade och cirka 150 döda. Enligt myndigheterna skulle dom flesta dödsfallen kunna undvikas om förarna och passagerarna burit hjälm. En tredjedel av de omkomna var alkohol- eller drogpåverkade.

-Jag vill inte bli invalid för hela livet, bättre att stryka med direkt, säger en förare jag träffar på en restaurang i den lilla staden Perry.

Den där uppfattningen har jag hört många gånger, sakargument biter inte. MC-folket tycker också att det blir för varmt med hjälm. Ofta har man ändå en hjälm men den hänger oanvänd bak på hojen för att kunn tas på när man kör  in i en delstat där hjälmtvång råder. Reglerna kan vara ganska lustiga; i t ex Illinois där det är fritt fram måste dock förarna bära skyddsglasögon . . .

Idag var det riktigt varmt och behagligt. Glass- och fikastoppen blev många längs vägen. På Dairy Queen lyckades jag beställa en glass för mycket. Glada miner hos några barn när dom fick min ena. I morgon ska jag nog försöka turista lite i Cleveland.

Dagens distans 52 km.

Keep on running!
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Bernt - 2018-05-07 07:05:52

Härligt med glassväder! Glassväder här också, ska bli 23 grader idag. Ha en skön dag i Cleveland!

#2 b_å - 2018-05-07 07:47:32

I Malmö blir det motorcykel väder i dag 23°C, och fullt med olagligt dämpande motorcyklar som verkligen för ett rejält oväsen, förstår inte för det verkar vara helt riskfritt dessutom.
Du tycks vara i en väldigt god form för milen avverkas lika snabbt som glassen.
Allt Gott :)

#3 sverker - 2018-05-07 07:55:54

läser att 19 stater har hjälmtvång, på 70-talet var det 47. Även här är det mc-muller, lagligt sa en polis... en löpare jag känner - universitetsmästare i Wisconsin - 31 minuter på 10.000 meter äter den dyra Haägen Daz - ger energi.

#4 Klas Peter Suneson - 2018-05-07 11:33:31

Motorcykeln i USA är en del av den Amerikanska drömmen. Symbol för den enskildes frihet.
Mind your own business! Ett fritt liv med Easy Rider som ledstjärna, är för en nutida välanpassad svensk svårt att ta in. Här hemma strävar vi efter kollektivets trygghet. Vi hävdar att med skatter blir samhället en bättre garant för allmän vård till barn och äldre. Samtidigt prioriterar vi lagstiftning och åtgärder för att minska trafikskador för att begränsa samhällets kostnader. Möjligen även för att minska den enskildes lidande. Om det i Sverige inträffar en olycka undersöker vi; 1. Är det fel på vägen. 2. Var det fel på fordonet. 3. Var det någon annan som orsakat olyckan. Sällan ställs krav på det egna ansvaret.
En bred amerikanska allmänheten vill inte ta till sig detta synsätt. Flertalet i USA betraktar vårt synsätt som ren kommunism.
I dag mastade vi min bror Måns båt, S/Y Monsun, i Domsand.
Keep on running!

#5 b_å - 2018-05-07 12:45:25

@4 Jemen så fel du har! Finns massor av olyckor där det första man alltid kollar vems var felet, och som sen döms för olika förseelser, rent o skärt trollande från dej!

I trumps land är ju Demokraterna kommunister....

Här är lite från den amerikanska (mar)drömmen
96 amerikaner dör varje dag av vapen,

Varje månad skjuts 50 kvinnor till döds av sina partners i USA.

För varje person som dödas så skottskadas ytterligare två.
13.000 väntas dö i år


Totalt kommer cirka 13.000 personer dödas av en annan persons en pistol eller ett automatvapen i år.

#6 Klas - 2018-05-07 22:46:00

Bäste #5 b_å -
Med tacksamhet följer jag Björns blogg.
Han ger oss alla friheten att kommentera, - på vårt eget vis.
Att börja värdera och ifrågasätta olika inlägg här, är inte meningsfullt.
Glädjen av att få följa Björn genom USA, är det stort!
Klas-Peter Suneson

#7 b_å - 2018-05-08 00:12:36

Ok, men varför gjorde du själv det du kritiserar?

Meningsfullt.......

#8 mona - 2018-05-08 12:18:44

klas du gjorde ett fel kom med rena lönger om vårt land precis så som den kristna nationalisthögern gör nuförtiden tvivale!


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg