Kommentarer på Dag 82: Här har tiden stått stilla


Mitt motell i Glenns Ferry, en liten sömning stad med 1 200 invånare i Idaho. Motellet kostade 50 dollar natten. Klockradion är troligen från 1980 och på den fick jag in på AM en raspig kanal men inget på FM-bandet. Motellet var dock OK och gav mig en nostalgikick. Gratisbladet Glenns Ferry Times Seasons distribueras i 800 exemplar två gånger i månaden.

Det finns många små städer i Amerika där tiden tycks ha stått stilla. Glenns Ferry är en av dessa. Det känns som att förflyttas till 70- eller 80-talet.

Jag har varit i Glenns Ferry två gånger tidigare, 2007 och 2012. Det mesta verkar vara sig likt, frånsett att den stora chipsfabriken bommat igen. Det var nära dödsstöten för stan som minskat i folkmängd.

Men visst händer det saker här. Redford Motel, ett av stans två motell (!) där jag nu bor, har äntligen fått internet. Skönt, för tidigare har jag fått sitta utomhus mitt i natten och försöka snylta på någons nätverk. Raggarbilar cirklade då runt mig och jag var ganska rädd.

Lokaltidningen har också lagts ner men en ny har startats 2015 av paret David L. och Anette Payne. De intervjuade mig utanför mitt motell och själv fick jag också en lång pratstund med paret, som inte hymlar om att de röstade på Trump. LIksom Utah är Idaho en Trumpstat.

Är tidningen lönsam? frågar jag.

-Nej, men jag trodde i början att den skulle bli det, säger David som inte har någon journalistisk bakgrund utan var anställd inom flygvapnet och en kort period var chef för Handelskammaren i stan (Chamber of Commerce).

Är ni kritiska, tar ni upp känsliga ämnen, hör båda sidor, dvs gör ni ett journalistiskt jobb?

-Nja, vi är nog mera ett informationsblad för näringslivet, kommunen med mera. I en liten stad är det svårt att vara kritisk. Ofta är det medelvägen som gäller.

På stans utomhusbad råder full aktivitet. Ett tiotal kvinnor har aerobics i poolen och vill inte träffa en svettig luffare som söker svalka denna varma dag. Jag får komma tillbaka kl 19 men gör det inte utan slinker in på en liten restaurang i närheten och träffar "locals".

-Bättre kycklingsallad än på McDonalds och er mjukglass är minst lika god, berömmer jag. Servetriserna springer benen av sig för för att fylla på Coke i min mugg.

Kan du lista ut märke, modell och tillverkningsår på denna skönhet?

Nere i stan tittar jag in på en liten bilverkstad.. Det är en veteranbil i gott skick som väcker mitt intresse.

-Nice car, what model and year? frågar jag och ägaren tinar upp och berättar att exemplaret nog är värt uppåt 10 000 dollar. Bilen var med då 4th july firades i stan.

Snake River.

---

Som du säket förstått hade jag plenty of time denna dag då jag inte ens behövde springa en maratondistans. Det är så ett coast to coast ska vara; inte bara löpning. Och jag hann även tala med sheriffen i Mountain Home, stan jag ska springa till imorgon. Det var av ren nyfikenhet han stoppade mig på motorvägen. Nu fick jag också klara besked om vad som gäller för fotgängare. De får vara på Interstate så polismannen som stoppade mig för två dagar sedan ar ute och cyklade!

Dagens distans: 36 km

Keep on running!
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 AD - 2018-07-07 10:01:09

Vad jag kan läsa mig till så är det inte tillåtet för fotgängare i att befinna sig på Interstate i de flesta delstater. Undantaget gäller om bilen gått sönder, då man får gå till närmaste avfart. I Sverige är det inte tillåtet att gå/springa på motorvägar eller motortrafikleder.

#2 Klas Peter Suneson - 2018-07-07 10:40:49

Dag 82, 451 mil. Vi börjar ana slutet på ditt fantastiska Coas to Coas. Bara drygt 90 mil kvar!
Nu gäller det fullt fokus, så att det inte händer något den sista biten.
När jag använder Googel Earth Street View för att titta närmare på Glenn Ferry, så förstår jag bättre, varför man satte sitt hopp till Trump. Upplever man att stora delar av landet glöms bort, är det lätt att rösta för förändring, när budskapet var America först! Så är det även här hemma. De etablerade partierna lyckas inte med att få med alla. Europa är åter en orolig värld. En oroväckande stor del av Sveriges väljarkåren vill se en förändring. Om det blir bättre är tydligen inte längre det viktiga. Många vill testa något helt nytt. Jag känner obehag inför rådande opinionsläge. Men sådan är de demokratiska spelreglerna. You cant win them all
Keep on running.

#3 Jan Suneson - 2018-07-07 12:37:22

I de här ödliga staterna skulle det vara helt omöjligt för cyklister och gångare att ta sig fram då det inte finns något parallellt vägnät. Exempel på sådana glesbygder är Oregon, Idaho, Wyoming, Utah, Nevada, Arizona, Colorado, New Mexico. Det finns säkert flera. Ofta har man löst problemet på ett smart sätt genom dubbla vägnummer ex Björn springer just nu på I 84 men också på Hwy 26

Jag valde mellan klassikern Red Ford och Hanson's Café Motel.
http://www.bilddump.se/bilder/20180707123149-84.216.72.181.JPG
Tydligen föll mitt val i smaken bara skylten är värd $50. Den 10 juli väntar nästa loppemotell Parma Inn & Grocery. Själv älskar jag dem eller kanske främst de små städerna där de finns. Tyvärr är nedläggningen påtalig och nästa generation av Kust till Kust löpare blir helt beroende av följebilar eller vänner över allt. Björn är nog den siste luffaren

#4 sverker - 2018-07-07 13:38:11

det är lätt att bli nostalgisk - vad var Europa jämfört med USA? Denna fläskigt fräcka kärra är för det första en Cheva - gissar 1958 - tvådörrars sedan? Det är nåt visst med detta märke. Folk på dessa mindre ställen är säkert duktiga på att jobba - det är ett systemfel och det är globalt ? Skulle tro yrkesfolk bor på bättre ställen? Ett enormt inrikesflyg för övrigt. Hoppas Björn inte såg Psycho - det här motellet....

#5 Marianne - 2018-07-07 13:47:16

Kan det vara en Chevrolet Bel air -53?

#6 Björn - 2018-07-07 16:36:42

Bilen är som Marianne skriver en Chevrolet Bel Air, dock årsmodell 1954. Bra!
#AD: Så är det inte. Fotgängare och cyklister får vara på Interstate i dd flesta västra delstater eftersom det inte finns några andra vägar. Vissa delsträckor t ex utanför stora städer är dock förbjudna.

#7 sverker - 2018-07-07 17:15:01

Cocacola har börjat konkurrera med Gatorade - Powerade - innehåller B-vitaminer.
1955 kom Chevrolet med en rätt menlös grill och en akter som vingar. Vad är det för andra som bor på motellen?

#8 sverker - 2018-07-07 17:30:28

1959 var det men så var det då - vad ska man kalla det - bekymmerslöst? Bensinen var billig och optimismen otrolig.

#9 Jan Suneson - 2018-07-07 18:44:30

Ingen har skildrat den här tiden bättre än Tom T. Hall i ?Back When Gas Was 30 Cents a Gallon (Love Was Only 60 Cents Away)
https://www.youtube.com/watch?v=gbPJ3Q9Tfbs

#10 claes vH - 2018-07-08 00:41:23

Den vackra bilen är en Cheva, möjligen av årsmodell 1954, och om den fungerar åtminstone någotsånär är den värd betydligt mer än vad du angivit.
Lycka till också fortsättningsvis.
Claes v H

#11 Björn - 2018-07-08 08:17:11

#Claes: Rätt, 1954.


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg