Kommentarer på Dag 73: Här hyllar man sina krigsveteraner


Larry Waddelow tog dagen till ära på sig en militärjacka ochen keps och gick ut på  Indiana hwy 35 och tillsammans med något hundratal motorcyklister hyllade landets nära 20 miljoner krigsveteraner.

I Amerika är krigsveteranerna, US veterans, hjältar. Men stödet hemma är inte så starkt som man kan tro trots att veteranerna har en egen helgdag (Veterans Day 11november).

Idag på hwy 34 mellan Kokomo och Marion fick jag bevittna en ganska märklig opinionsyttring; något hundrtal motorcyklister (de flesta utan hjälm naturligtvis) hyllade landets krigsveteraner, dvs personer som deltagit i något av USA:s många krig utomlands. I täten körde lokalpolisen med sirener och blinkande ljus och efter ett koppel med företrädevis unga, överviktiga manliga mc-åkare. Att man gick man ur huse för att hylla sina veteraner är kanske en överdrift men en del människor hade sluitit upp längs vägen och viftade med veteranflaggor.

Jag träffade Larry Waddelow, 75, med familj i en vägkorsning. De stod och väntade på karavanen somvarje år passerar här. Larry var förväntansfull och berättade att han hyser stor beundran för veteranerna. Själv deltog han dock inte i några krig och om jag uppfattade honom rätt blev han frikallad. Han var skotträdd. Han verkar vara en fridfull person, han och hustrun har cirka 25 bikupor utanför Greentown där jag timman innan stannat för lunch.

Larry berättade att antalet bin minskar för varje år. Han  sa spontant att det berodde på all ogräsbekämning, inte minst i villaträdgårdarna. Han skakade på huvudet och jag gissar att han hemma på gården inte går och pyser med en giftspruta utan snarare myser.

Enligt officiell statistik finns det 18 miljoner veterans i USA, lite mindre än tio procent av den vuxna befolkningen. Knappt 50 procent av amerikanerna har en positiv uppfattnining om sina veteraner och en tredjedel en negativ. För mig som utlänning är det svårt att förstå detta stöd. I krigen i Vietnam och Irak deltog 7 respektive 7miljoner  och det är krig många amerikaner idag helst vill glömma.

Barnsligt förtjust i en ice creame cone i Greentown.

Den skylten gillar jag. Observera de översämmade åkerfälten.

Dagens distans till Marion: 55 km

Keep on running!
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 sverker - 2019-04-29 08:36:22

7 miljoner i Irak? Jösses! Nu är det inte allmän värnplikt men det var det i Vietnam-
kriget. I WWII stupade ca 259.000 amerikaner och i Vietnam ca 59.000.
Frånsett lidandet - vilka kostnader! Nixon avskaffade guldmyntfoten för att finan-
siera Vietnamkriget. Nu är det petrodollar men det tänker Kina sätta P för.
Yanen har en egen koppling till guld och olja. Heders åt han med bina. Det går
en veteran i Birkastan i amerikansk uniform och ena foten verkar vara en protes-
har Du sett honom Björn?

#2 Bengt - 2019-04-29 12:29:19

Skönt att höra att du tar dig fram som tåget, dvs utan större problem. Härligt att se bilder med översvämmande fält. Vi har det mycket torrt i Stockholmstrakten nu sedan en månad tillbaka och jag är orolig att det blir så hela sommaren med en massa bränder som följd. Nu har jag i alla fall sett att det ska regna i slutet av veckan i Stockholm och jag hoppas verkligen inte de ändrar den prognosen. Skönt att en glass kan göra dig så glad. Jag känner igen känslan när jag varit ute och vandrat och man kan stanna till för att äta nånting. Good Luck med fortsättningen av löpet till NY!

#3 Erik H - 2019-04-29 16:42:51

Nej bengt, Björn tar sig inte fram som tåget, dvs Inga inställda avgångar eller förseningar som SJ hart titt som tätt. I Sverige och i Stockholm har vi torka och alla diken och skogsstigar är torra, nästan eldningsförbund.

#4 sverker - 2019-04-29 20:53:13

USA:s största resebyrå? 1,5 miljoner soldater i 80 länder NATO oräknat - Tyskland har de svårt släppa - många har familjen med. Gick en universitetskurs i Bamberg bodde mittemot amerikanarnas kaserner och brukade ta en jogg på morgonen -
mötte soldaterna som motionerades - indelade med färgade band - superfeta -
smällfeta och feta. Före sprang ett skrikande befäl med ryggsäck. De flögs till
och från Irak. På stan hade de ett sunkigt disko - Green Goose. Nu har de packat
sig iväg efter dryga 70 år. USA är ett skämt.


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg