Kommentarer på "Vann" Spring tills du stupar


Slitet trehjuligt ekipage med 73-årig förare som "vinnare" i löparutmaningen Spring tills du stupar, STDS. Under februari sprang jag totalt 965 km vilket gör ett snitt på 34 km/dag.

Egentligen är det fel att säga att jag vann Spring tills du stupar. Det var ju ingen tävling. Men det var i alla fall jag som sprang längst av alla.

Denna löparutmaning gick ut på att under februari springa eller gå minst det antal km som dagens datum angav. Klarade man inte det, ja då hade man stupat. Av de ca 180 tokstollar som ställde upp klarade knappt en tredjedel minimidistanserna som totalt uppgick till 406 km. Mina 965 km var alltså mer än det dubbla. "Tvåan" Hannes Svensson nådde 907 km och "Trean", Benny Eriksson  849, de flesta avverkade på löparband.

Alla som klarade utmaningen korades som "segrare". I mina ögon var dock den verkliga segraren inte en 73-åring utan en 72-åring, Sören Remar från Ulricehamn med sina 723 km. Det placerade honom på plats nummer fyra men eftersom han gått de flesta kilometrar måste det ha tagit honom en oherrans tid. Själv skulle jag inte mäkta med att gå så mycket (är själv lusig gångare och måste nästan springa efter hustrun när vi promenerar).

Roligt? Tja, sådär och ibland var jag rätt less på all pliktlöpning. Jag sa det inte till någon men målet var att springa längst av alla. "Ultramaskinen" Benny fick jag ständigt hålla koll på och en annan farlig konkurrent släpade efter med sina dagliga registreringar varför jag inte visste var jag hade honom. Nu var det som sagt ingen tävling men han hade kunnat klassas som "stupad".

Det fina med kråksången var dock att februari blev en fantastisk mängdmånad, fyra veckor där alla låg på över 21 mil. En sådan svit gör jag bara på ett coast to coast eller under STDS. 

Jag var också med i den internationella upplagan av STDS där jag blev tvåa. Överlägsen segrare blev en amerikansk löparkompis, John Price, som för närvarande går över USA.

Känner mig inte tröttkörd, är snarare i bra form- men lusig. Tur att inga tävlingar väntar på ett bra tag. Klarar jag att springa en mara under 4 timmar? Högst osäkert.

Vad jag däremot tror är att jag skulle gå i land med ännu ett coast to coast, mitt åttonde i så fall. Detta var ju planerat 2020 men pandemin satte stopp. Skulle USA mot förmodan öppna gränserna före juli månads utgång och om jag fått vaccinet, ja då sticker jag direkt.

Senaste USA-löpet geomfördes 2019 då jag var 71 år. Nu vid 73 är jag säkert en något sämre löpare rent fysiskt, däremot kanske mentalt starkare. Tidigare när jag och Jan ritade rutterna drog vi sällan upp längre dagsdistanser än 60 km varför snittdistanserna på samtliga coast to coast legat på dryga 50 km. Nu känns det som om 60 km vore möjligt.

Vad skulle fördelen vara med att öka längden? Jo, den största är att det blir lättare att få ihop logistikpusslet. Motellen ligger ju inte på fem mils lucka. Kan man spela med etapper på 5-7 mil, ja då går pusslet ihop och jag kan slippa många stevar.

Att nu under STDS på hemmaplan snitta på dryga tre mil om dagen har haft stora likheter med att göra fem sex mil i USA. Här hemma har man ju en hel del annat att göra än att bara springa . . .

Keep on running!




Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Elljussparisverige - 2021-03-01 12:53:53

Grattis till prestationen och vinsten! Det är mäktigt att hålla en sån hög nivå dag efter dag som ni gjort ! Hur skulle din kropp och knopp reagera om du tog några dagars ledighet från löpningen?

#2 Christoffer - 2021-03-01 16:24:42

Fantastiskt! Bra jobbat!
Hade inte heller mäktat med att gå så mycket som Sören, eller hunnit för den delen. Men bryter man ner det till 6 km per timme blir det "bara" 4,3 h per dag.

#3 Sören Remar - 2021-03-01 17:46:16

Hej ! Det tog 107 timmar . Jag var med på 3 marathon max 8 deltagare på 2 olika ställen. 4/5 deltagare är samma på båda ställena Det blir 3 lopp i Mars i den bästa av världar

#4 Hannes - 2021-03-01 17:57:10

Jag kom emellan dig och Benny på drygt 900 km, men hade inte fyllt i formuläret förrän idag. :)

#5 Christoffer - 2021-03-01 22:06:09

Sören,betyder det att du springer också? 6,7 km/h är bra tempo annars på promenader.

#6 A V - 2021-03-02 17:21:42

I genomsnitt 34 km/dag i februari av en 73-åring. Hur är det möjligt? Mycket, mycket imponerande!

#7 Björn - 2021-03-02 19:22:13

#Elljussparisverige: Det vet jag faktiskt inte. Under USA-löpen där det handlade om ca 5 mil/dag under 100 dagar "vågade" jag inte ta en enda vilodag eftersom jag befarade att jag bara skulle bli stel. Ett par vilodagar hade kanske gett effekt men eftersom jag ändå hade full återhämtning var det onödigt. Samma under Springs tills du stupar men den utmaningen var mentalt mer krävande (läs tråkigare). Helt klart är att detta milsamlande inte gjort mig snabb, däremot uthållig och mentalt stark. Kanske skulle jag kunna få fart på benen om jag nu drastiskt drog ner på mängden och började med snabbare och kortare pass, typ intervaller, backe etc. Sådant brukar visst kallas superkompensation. Springa varje dag fortsätter jag dock med, vill inte bryta en sexårig runstreak.
#Christoffer: Trodde det handlade om mer än fyra timmar per dag men enligt Sören blev det knappt fyra timmar. Helt klart är han en snabbgångare.
#Hannes: Grattis Hannes. Tyvärr orsakade dina sena registreringar oro i tätgruppen.
#Sören: 107 timmar på 28 dagar motsvarar knappt en halv arbetsdag, låter ändå överkomligt men få skulle klara det. Mina arbetsdagar var längre men att vara ute så länge och promenera hade jag inte mäktat med. Lite nyfiken: går du alltid så här mycket eller är det bara under STDS?
#AV: Tack. Som pensionär har man tid. Men visst är jag förvånad att kroppen inte tar stryk.

#8 Sören - 2021-03-02 21:06:48

Mitt mål är 100 timmar i månaden alla månader.Just nu går jag bara . Skall försöka få lite mer motivation lite längre fram att jogga .På marathon blir det jogg/gå


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg