Björn befinner sig nu i: Cascade Locks, OR
Sulan av mina nya giftgröna Nike LunarRacer är det enda konkurrenterna ska få se av mig.
I nästan 30 år har jag troget sprungit i Brooks löparskor men idag tog jag ett snedsteg, köpte ett par Nike tävlingsskor.
Jag befinner mig i Bay Shore på Long Island. I denna lilla stad vid Atlantkusten anordnas nu på lördag en halvmara samt ett 10- och 5-kilometerslopp. Jag är anmäld till milloppet och det blir en perfekt uppladdning inför Umemaran veckan därpå. Skorna kommer alltså väl till pass.
Jag ar rena valutasvinet. Den starka svenska kronan fick mig idag att shoppa loss i en synnerligen välsorterad löparbutik i Farmingdale. Priserna verkar ligga runt 60-70 procent jämfort med i Sverige.
Träningen flyter på bra och det känns som om jag ar i hygglig form. Hittills har det blivit två träningspass om dagen. Tyvärr väntas det komma mycket regn pa torsdag och fredag men jag tänker ge mig ut andå, det är varmt och det känns mer som sommar an höst.
Keep on running!
Får man andas? Förbudsskyltarna var många i Eisenhower Park. Men jag struntade i restriktionerna- jag joggar ju inte utan löper. Och någon skylt NO RUNNING såg jag inte. . .
Idag var jag och lekte i parken. Men jag fick inte vara med dom stora grabbarna så imorgon drar jag iväg till ett nytt ställe.
Nej, stora Eisenhower Park var inget bra ställe för löpare. Här vimlade det av staket, förbudsskyltar, golfbanor och vakter. Några riktigt bra vägar och stigar att springa på hittade jag inte. Men jag genomförde ändå mitt fartleksprogram i parken och undgick att bli gripen. Fartlek- helt improviserade intervaller med olika längd och tempo- skrivs det mycket om i de amerikanska löpaprtidningarna. Träningsformen skapades av svensken Gösse Holmer, född 1891 och pappa till polismästaren i Stockholm, Hans Holmer.
Miljön utanfor parken var inte så mycket bättre; mest stora trafikleder med övergångsställen som närmast var omöjliga att ta sig över. Här verkar fotgängare vara lovligt byte för bilisterna. Inte ens på trottoarerna är man säker. Tegelbacken i Stockholm framstår som rena idyllen.
Så här vidriga ställen vill jag inte vara på varför jag imorgon onsdag lämnar Hicksville och drar längre österut på Long Island. Härlighet att ha denna frihet och kunna gora precis vad man vill.
Totalt blev det idag cirka 3 mil på två löppass. Kvällen ska ägnas åt att forsöka hitta något bra motell pa nätet och förhoppningsvis också ngot kortlopp jag kan ställa upp i till helgen.
Keep on running!
Tillbaka till motellet efter en regnig 12-kilomtersrunda pa Long Island, New York.
Back in USA. Jag springer i den stora Eisenhower Park på Long Island, en park större än Central Park i New York. Jag, två damfotbollslag och en ensam golfare får ha parken for oss sjäva denna regniga måndagkväll.
Jag är på en veckas träningsläger i USA för att vässa formen infor Umemaran om två veckor. Jag tänkte åka runt lite här pa Long Island, springa i vackra omgivningar och kanske tävla i något kortare lopp till helgen. Det ska bli två träningspass om dan med tonvikt pa kvalitet men också mycket vila. Rena lyxtillvaron med andra ord.
Jag har tagit in på ett enklare motell i Hicksville några kilometer från Eisenhower Park. Här är hotellen dyra även om 100 dollar natten får anses vara ett fyndpris. Under mitt coast to coast låg annars snittpriset runt 60 dollar men då ingick inte loppor i sängen, något som detta motell ska ha enligt en recension. Jag hann inte mer än stiga in i rummer förrän det började klia . . .
Regn har utlovats de närmaset dagarna men eftersom det är rena sommarvärmen gör det inte så mycket. Omgivningarna runt motellet är rätt trista, knappt några affärer och restauranger men mycket trafikleder. Förmodligen kommer jag att springa mest i parken. Utan min GPS skulle jag knappt våga mig utanför motellet, jag skulle inte hitta tillbaka.
Keep on running!
Hur snabbt måste jag springa en mara för att tillhöra de de tio snabbaste i min åldersklass i Sverige? Svaret får du i min rykande färska resultatsammanställning.
Klicka på rubriken statistik i högermenyn. Där har jag samlats årets bästa maratonresultat i Sverige och utomlands gjorda av svenska veteraner (män och kvinnor 35 år eller äldre). Det är omöjligt att ha koll på alla utländska lopp varför jag behöver din hjälp. Saknar du resultat som skulle platsa på listan eller upptäcker fel, mejla mig då så ska jag ändra.
Rapportera till:
Keep on running!
Äpplen, plommon och vinbär från min grannes koloniträdgård transporterades smidigt hem på babyjoggern. Har aldrig känt något behov av att äga en bil.
Skördetid. Ja nu är det också skördetid för oss löpare. Det är på hösten vi är som bäst och det är nu vi ska upp till bevis i tävlingarna.
Vilka underbara dagar för löpning; sol, 13-15 grader och och möjlighet att springa när och var jag vill. Jag gillar det sorglösa livet som avtalspensionär. I veckan hängde jag med min klubbkompis Arne Lekström till Vallentuna och körde intervaller med några löpare i Vallentuna FK (jag tävlar för Majornas IK men tränar med Vallentuna- perfekt!). Och så blev det en runda ut till grannens koloni i Stora Mossen för att hämta hem den första äppleskörden.
Cykla är ju perfekt att göra till jobbet men minst lika bra är att springa. Fast skulle jag och min son Erik klara det på 15 minuter? Nej, det gick inte, de cirka 3 km från skylten på Solnavägen till Sergelstorg gick på drygt 20 men vi tog oss nog fram säkrare än cyklisten.
USA-löpet har gjort att det inte blivit så mycket tävlande i år. Påsksmällen i våras (klassegrare) och Stockholm Halvmarathon (3:a i M60) är facit hittills. Närmast väntar Umemaran den 9 oktober. Där hoppas jag få skörda frukterna efter all mängdträning. Styrkt efter halvmaran ställer jag också upp på VeteranSM i Bålsta veckan efter. Där kommer det garanterat inte vara några ungdomar som nästlar sig in och springer på lånade nummerlappar från pappa och andra gubbar.
På tal om nummerlappsfusket- det verkar som droppen urholkar stenen. Jag har fått signaler om att en stor arrangör är på väg att svänga och tillåta omregisreringar. Återkommer när jag har något konkret att rapportera.
Nu gäller det att vässa formen inför de sista tävlingarna. På måndag åker jag till Long Island, New York för en veckas träningsläger i vackra omgivningar. Vad skönt att kunna vara lite stationär och inte behöva bryta upp varenda dag för en ny 5-milare. Sovmorgon, två pass om dan, mycket kvalitetsträning och långfrukostar väntar.
Du missar väl inte reportaget i senaste numret av Runners World? Kenneth Gysing har gjort ett hemma hos på Tomtebogatan och härliga bilder utlovas från mitt coast to coast.
Keep on running!
Arrangörerna av Stockholm Halvmarathon har idag strukit den 25-årige "fuskaren", som sprang i pappas namn och petade ner mig på en förarglig fjärdeplats. Nu får jag tredjepriset men det satt långt inne.
Trixandet med nummerlappen har gått till ungefär som jag förmodat. Pappan kunde inte starta eftersom han blivit sjuk varför han överlät nummerlappen till sonen. Denne ringde då kansliet för att göra en namnändring, fick nobben men sprang ändå. Sonen kontaktade mig idag och bad om ursäkt och ursäkten godtas.
Om det blir startförbud för far och son nästa år vet jag inte. Däremot hoppas jag att arrangören i fortsättningen tillåter nummerlappsbyten och gör det enkelt och billigt att registrera bytena på nätet. Vi som krigar om placeringarna i veteranklasserna vill inte ha fler skandaler.
Keep on running!
De här personerna sprang in som nummer 1, 2 och 4 i på årets Göteborgs Varv i klassen M60. Men är dom verkligen i 60-årsåldern? Foto: MarathonFoto.com
Det fuskas vilt på de stora löpartävlingarna. Idag kan jag avslöja att fem av de tio främsta löparna i min egen åldersklass, M60, på årets GöteborgsVarvet inte var några gubbar i 60-årsåldern utan snarare ungdomar.
Att tillhöra de tio bästa löparna i sin åldersklass på GöteborgsVarvet är stort. Eftersom halvmaran är så gigantisk (drygt 900 löpare i mål bara i M60) är den placering du får där ofta liktydig med placeringen du totalt sett har i Sverige.
Just placeringen i den egna åldersgruppen, inte tiden i sig, är minst lika viktig för många veteraner som för senior-eliten ((du är veteran redan från 35 år). Därför är det sorgligt att arrangörerna av stora löpartävlingar som bland annat Stockholm Halvmarathon och GöteborgsVarvet inte lyckas stävja det utbredda nummerlappsfusket.
I helgen missade jag själv tredjeplatsen i Stockholm Halvmarathon för att en 25-åring lånat pappas nummerlapp och därmed "vann" 60-årsklassen. Nu visar det sig att den här typen av fusk, ja jag kallar det för fusk när man slår sig in bland tio-i-topp löparna, snarast är regel än undantag. Min granskning av bilderna tagna från GöteborgsVarvet visar att så är fallet.
När jag ringer upp tvåan i M60 på GöteborgsVarvet, en 62-årig idrottsprofil från Mariestad, erkänner han utan omsvep att han låtit någon annnan springa i hans namn.
-Jag tänkte inte på konsekvenserna att någon missade silvret. Själv gör jag halvmaran på 2 timmar, inte 1.30.
Har du bett om att bli struken från resultatlistan?
-Nej.
Så här ser den åldersklassindelade resultatlista som Varvet nyligen la ut på sin hemsida:
1. X X, Falkenbergs OK (fuskare)
2. X X, Mariestads AIF (fuskare)
3. Åke Palmqvist, IK Akele (loppets rättmätige segrare)
4. X X (fuskare)
5. X X, Hagens AIK (fuskare)
6. Inge Johansson, Kisa SK (silvermdaljör)
7. Anders Gezelius, Donsö IF (bronsmedaljör)
8. Leif Christensen (4:a)
9. Göran Önnerby, Anderstorps OK (5:a)
10. X X, LRF Konsult (fuskare)
Eftersom jag bara ringt en av de fem fuskarna kan jag inte tvärsäkert utala mig om vad som ligger bakom fusket. I de flesta fall är det säkert harmlöst- man har inte kunnat starta av någon anledning och skänker eller säljer då sin dyra nummerlapp till någon bekant. Ren aningslöshet alltså.
Hade GöteborgsVarvet och bl a Stockholm Halvmarathon tillåtet byten och också registrerat bytena med nya namn hade man sluppit mångaav problemen. Här måste en ändring till! Arrangören förlorar inget ekonomiskt men skulle också kunna ta ut en bytesavgift.
När jag i veckan påtalade fusket på min blogg och diverse löparforum utbröt en läsarstormstorm med uppåt 200 inlägg och över tusen dagliga besökare på min hemsida. Några tyckte jag hängde ut folk men de flesta stödde mig, ingen förnekade att jag borde ha tredjepriset. Men det bästa med debatten var nog ändå att så många krävde att reglerna för överlåtelse måste ändras. Och nog var det roligt att jag grejat ett guld för Åke Palmqvist både på Stockholm halvmarathon och på GöteborgsVarvet genom att avslöja fuskarna!
Keep on running!
Det fuskas friskt i veteranklasserna- personer överlåter nummerlappen på en yngre löpare men kommer in i resultatlistorna som vinnare. Jag har nya bildbesvis och kommer ikväll här på bloggen att avslöja ytterligare "fuskare". Välkommen åter!
Keep on running!