Kommentarer på Sprang längre än maratoneliten


Vallentuna FK har börjat springa långpass på söndagarna. Premiären på 15 km lockade sex män och en kvinna. Nästa söndag, 23 januari, springer vi 15-20 km och startar klockan 09.00 från Vallentuna IP. Häng med och prova på!

Ju fler träningsmil desto bättre? Ja,  det stämmer för de flesta långdistanslöpare. Risken för kronisk öveträning finns alltid men själv känner jag ingen på motions- eller motionselitnivå som passerat gränsen.

Löpartidningarna framhåller ofta långpassen som nyckelpassen för en långdistanslöpare. Där håller jag helt med. Men när tidningarna talar om de snabba och enkla lösningarna är jag tveksam. Det finns inga "quick fix" i träningen- ska du bli bra på långdistans tar det tid och kräver dessutom en massa mil.

Lite hårdraget; ju fler mil desto bättre tid på maraton eller halvmaraton. Svenska maratoneliten tränar naturligtvis mycket men inga kopiösa mängder. Resultaten blir också därefter- ifjol var bara en svensk under 2.20 (Lars Johansson, 2.17) mot 402 kenyaner.

Anders Szalkais mesta mängdvecka ifjol uppgick till 17mil, min till ca 40. Bilden från Bosön i februari ifjol då Anders tränade korta och snabba intervaller, något som jag knappt springer.

Hur mycket springer då svenskarna? Jag har kollat en handfull topplöpares bloggar och det visar sig att Sverigeettan Lars Johansson sprang 20 mil första veckan i januari i år. Men ofta ligger träningsmängderna på lägre nivåer. Sverigefemman Kristian Algers (2.23) skriver att han ifjol gjorde 15 mil i veckan. Anders Szalkai, 12:a ifjol på 2.26, låg fram till november och blodproppen i vaden på knappt 12 mil i veckan. Isabellah Andersson är kanske den som tränar mest av alla, exakt hur mycket framgår dock inte av bloggen. Hennes långpass kan vara riktigt långa, men också snabba- 38 km på 3 timmar.

För många satsande motionärer är 3 timmar på maran en dröm. Allt färre uppfyller den och förklaringen är enkel; man har för lite mängdträning och för få långpass. Men egentligen behövs det inte särskilt många mil i veckan för en man under 40 år att gå under 3 timmar. Det kan räcka med 5-6 mil i veckan något eller några år.

Själv hade jag ingen som helst idrottsbakgrund men var nära att som 35-åring redan första året passera gränsen. Jag hade då tränat cirka 5 mil i veckan. Det behövdes dock fyra år med träningsmängder på 250-300 mil per år, alltså 5-6 mil i veckan, innan jag var under 3 timmar (2.57 i Hudiksvall år 1985). Jag kan inte minnas att jag upplevde tiden som jobbig. Jag visste inget om träning, joggade 4-5 dagar i veckan och sprang knappt ett enda så kallat kvalitetspass, däremot alltid något långpass.

Sedan dess har träningsmängderna ökat- och resultaten dalat! Det första får förklaras av att löpningen blivit roligare och en allt viktigare del av livet, det andra av stigande ålder. Några toppresultat har dock inte nåtts även om jag under senare år avancerat i mina åldersklasser. Lite lustigt är att jag med mina 16,7 mil i snitt ifjol sprang mer eller lika mycket som den svenska maratoneliten. Under coast to coast löpet handlade det om minst 35 mil i veckan, doser som topplöparna i Sverige inte är i närheten av. Skillnaden är dock enorm, de springer med en helt annan intensitet, är unga och har talang. Ungefär som att jämföra en Porsche med Scania lastbil.

Keep on running!
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Lennart - 2011-01-17 17:57:06

Intressanta reflektioner.

Det är alltid kul att höra någon som berättar "så här gjorde jag" och det fungerade för mig. Tänker närmas på när du sprang maran under 3 timmar.

Vilket tempo höll ni på sönagens långpass?

#2 löparuffe från vallentuna - 2011-01-17 20:04:12

Äntligen! Det är för lång tid mellan inläggen. Jag har väntat i över en vecka på att få läsa lite.

#3 Björn - 2011-01-17 20:04:14

Vi var ute 1.25 och sprang 15 km. Det gör ett tempo på 5.40 min/km. Det låter som behagligt men med tanke på snömodden, regnet , blåsten och att jag dagen innan sprungit 22 km upplevde jag tempot som ganska snabbt. Erik, en av mina söner var med, och han har bara sprungit så här långt några gånger men han klara det. Han vågade väl inte annat . . .


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg