Kommentarer på Ungdomsförsyndelser


Den här gatlyktan prickade jag en mörk kväll med min borrade ollonpistol.

Som tonåring var jag inte Guds bästa barn. Emils hyss i Lönneberga framstår som synnerligen oskyldiga jämfört med mina.

Jag besökte idag Göteborg för mitt årliga tandläkarbesök. Samtidigt  passar jag på att ta en löprunda. Den här gången uppsöks gamla "brottsplatser", platser där jag i ungdomligt oförstånd gjort en massa bus. Rundan blir lång, ja den skulle kunna bli en ultra. För jag var inget snällt barn, nej en riktig jävlunge.

"Var god sänd mig tvenne askar av Edra utsökta ollonpatroner". Så inledde jag som fjortonåring mitt brev till Clas Ohlson i Insjön, ett brev nerknackat på pappas skrivmaskin. Classe levererade och jag sköt vilt med min borrade ollonpistol. Idag springer jag förbi den gatlykta i Järnbrott som blev måltavlan. Jag skäms 49 år senare.

Jag springer också förbi garaget hemma i radhusområdet där moppen trimmades. Så här i efterhand är jag glad  att polisen stoppade den finnige ynglingen och släpade hem honom till chockade föräldrar. Först då förstod jag att det höll på att barka åt skogen.

I föräldrarnas garage trimmades mopeden.

Det är alltså med blandade känslor jag återser brottsplatserna. Turen startar från simhallen på Frölunda Torg, går över Gnistgatan, Antenngatan, Änggården, Kungsladugårdsgatan, Chapmans Torg, Första Långgatan, Järntorget, längs hamnen och ner till Centralsstationen för att sedan ta Linnégatan och Slottskogen tillbaka. Det är alltid lite speciellt med att springa på barnddomens gator, minnena bubblar upp hela tiden.

Vid Chapmans Torg stannar jag till. In på en liten tvärgatan låg Systembolaget som jag besökte som omyndig gymnasist.

-I want five Pripps Blue strong beer, sa jag på bästa skolengelska. Och damen bakom disken som kanske trodde jag var från någon av båtarna nere i hamen levererade. Själv var jag så nervös att jag  krockade med en pelare i lokalen och var groggy redan vid utmarschen.

Vid Kusttorget på hörnan låg Systembolaget i mitten på 60-talet. Här övade jag mina engelskkunskaper med viss framgång.

Jag fortsätter längs Karl Johansgatan, svänger in på Allmänna Vägen och stannar till i korsningen med Lotsgatan. Här utanför skolgården till Majornas Gymnasium låg rökrutan och varje rast gick jag och säkert minst halva klassen ut och rökte. Vilket vansinne! Hade inte skolan haft en rökruta hade jag säkert aldrig börjat röka- det tog tolv år innan jag fimpade för gott.

Jag joggar in på skolgården, pratar med en lärare som berättar att nu är det Vuxenskolan med 3 000 (!) elever. Skolan har enligt henne noll resurser och undervisningen sker mer eller mindre dygnet runt. Jag sneglar upp på skolklockan och minns att när jag gick i andra ring  lyckades vrida runt visarna så att tiden och ringningen kom ur led.

Det fanns en liten lucka i urtavlan där jag sträckte ut handen och lyckades vrida tiden ur led.

På hemvägen passerar jag Järnbrott igen. Intill Järnbrottsskolan, som nu är nerlagd, låg Konsum och där brukade flera i klassen snatta, min favorit var punchpraliner.

Idag solarium men tidigare Konsum där jag knyckte godis.

På väggen utanför en stuvbutik på Bilradiogatan hängde en tuggummiautomat som jag brukade länsa. Föräldrarnas bridgemarker hade filats till så att det gick att vrida runt så länge man vågade.

Brottets bana avslutades efter studenten 1968. Och 23 år senare, 1981, blev jag ännu förnuftigare- började jogga. Och på den vägen är det än.

Keep on running!
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Peter - 2011-03-03 09:42:07

Haha, ja vi är nog flera som int evar guds bästa barn som unga men ändå klarade oss från brottets bana :-)
Själv var jag avancerad pyroman redan i 6-årsåldern och har sen hunnit med otaliga halv och helkriminella tilltag.

#2 Viktor - 2011-03-04 03:00:21

Haha, kul att läsa. men lite allvar oxå.

#3 Jan Suneson - 2011-03-06 19:26:52

Vilka nyheter; det här visste jag inte om dig. Visserligen är det sex år mellan oss men jag och säkert Ragnar har alltid trott att du var guds bästa barn och att Svante och Gerd äntligen fått någon som dom inte behövde oroa sig för. System grejen var annars Ragnars (mellanbroderns) grej. Jag skall berätta om mina system upplevelser när du kommer ner till Flaine (alperna).
Har just anlänt till Flaine och testar min uppkoppling (funkar bra). Det kommer att bli kanonväder de närmaste dagarna. Hoppas att du inte kommer med dåligt väder.
Jan
Ps glöm inte att ta med dig lakan.


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg