Kommentarer på En mediecirkus utan motstycke


Ultralöparen Dean Karnazes (till vänster på bilden) är oerhört stor i USA. Han är ett PR-geni och får enormt genomslag i medierna, inte minst nu när han springer coast to coast i USA.

Aldrig har det varit så populärt att springa tvärs över Amerika. Just nu är ett 10-tal löpare igång. Störst av dem alla är Dean Karnazes- ultralöparen som vet hur man lindar medierna runt lillfingret.

Dean har nu varit igång drygt en vecka och det går verkligen undan. Målet är att göra 8-10 mil om dagen. Det kan jämföras med mina 5,3 mil. Dean är alltså i en helt annan klass. Frågan är om han inte är en bättre PR-kille än löpare även om han själv gärna vill framställa sig som en av världens främsta ultralöpare.

De drygt 200 personer som sprungit/gått över USA under årens lopp har gjort det under tämligen knappa omständigheter. Det har sällan handlat om mycket pengar eller mediauppbackning. Kufar, idealister, skolpojkar, missförstådda, rättshaverister, överviktiga, cancersjuka, arbetslösa, världsförbättrare, sanna löpare- ja alla typer förekommer. Många vill säkert ha sponsorer och uppmärksamhet men få får det. Dean tillhör undantagen.

De flesta som sprungit över USA har haft följebil. Karnazes omger sig dock av en stab med folk. Paul Staso i Montana sprang liksom jag ensam med packningen i en babyjogger. Jag träffade Paul hemma i Missoula under mitt andra coast to coast ifjol och nu skriver han så här till mig om Deans bravader:

"Dean is running across America with the support of two huge tour busses and about 20 crew members with him. Their goal is to make sure that Dean does not have to do anything but run. They navigate for him . . .they ride bicycles next to him with food and drinks on them . . . they are always close by so he can go in to their tour busses to cool down, shower, use the toilet, and eat. If Dean does not make it acrossAmerica I´ll be really surprised syrprised."

Det finns naturligtvis inget rätt eller fel hur man "bör" springa ett coast to coast. Men att göra det på Deans sätt lockar inte mig. Det goda med Dean är dock att han säkert får andra att börja springa. Så kanske skulle vi behöva en Dean Karnazes även i Sverige?

Följ Dean här:

http://www.dadt.com/live/special/runacrossamerica/index.html

Keep on running!
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Pelle - 2011-03-05 13:11:09

Det enda som imponerar är de 8-10 milen han springer, annars känns det "Hollywood" och tråkigt. Med en sådan stab och möjligheter försvinner all spänning.

#2 Gunnar Bruun - 2011-03-06 01:43:39

Han er neppe i verdenstoppen nå som ultraløper, men vi skal huske på at han har vunnet det prestisjetung Badwater Ultramarathon i 2004. Det er en stor prestasjon.

At han er flink med PR skal man ikke bruke mot ham. Han motiverer mange, og har gjort det mange andre skulle ønske de selv klarte, å gjøre løping til et levebrød.

#3 Björn - 2011-03-06 20:23:29

Roligt att du hörde av dig, Gunnar! Hur går det med ditt planerade långlöp till Italien? Har du någon blogg vi kan följa dig på?

#4 Gunnar Bruun - 2011-03-07 15:10:49

Nei, har ingen blogg, men logger alt nå på Endomondo.

Har ingen planer for sommeren enda, men tenker å stille på to løp. Kristins Runde - 82km og UltraBirken, 73km.
http://img5.custompublish.com/getfile.php/1434138.1495.ebadtfawpr/KR_2011_INNBYDELSE.pdf?return=www.kondis.no
http://www.birkebeiner.no/Birkebeinerlopet/UltraBirken/

Om du har tips til fine steder å løpe langt et par uker i Sverige, så tar jeg imot med takk. :)

#5 Björn - 2011-03-07 20:49:03

Oj, oj, det var två enormt tuffa tävlingar du tänker springa- sådana ultralöp skulle jag aldrig orka med!

Själv är jag bekväm och vill helst ha städer, restauranger, hotell, riktiga vägar med mera i närheten, det är besvärligt nog ändå att springa långt. Du frågar om lämpliga ställen att springa på i Sverige och jag skulle säga över allt i Mellan- och Sydsverige men inte i Norrland för där är för mycket glesbygd. Jag har till exempel sprungit Stockholm-Göteborg (50 mil) och ska i sommar springa Stockholm-Malmö (60 mil) och runt sjön Mälaren utanför Stockholm.

Vi hörs och lycka till, Gunnar!

#6 Gunnar Bruun - 2011-03-08 18:35:11

Göteborg-Stockholm hørtes interessant ut, kanskje jeg tar den over 10 dager i sommer.
Du bor jo i Stockholm, så om jeg tar denne turen så vil jeg ta kontakt på forhånd og så kan vi kanskje møtes igjen. :)

#7 Björn - 2011-03-08 19:47:31

Hör av dig när du är här.
Sthlm-Göteborg sprang jag med en ryggsäck, det tog tio dagar och jag sov utomhus tre nätter (mycket mygg!).


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg