Kommentarer på Löper på historiska marker


Här vid Kanalbron mellan Albysjön och Tullingesjön låg förr en flottbro som flöt på vattnet. Här gick också Göta landsväg, den enda vägförbindelsen under medeltiden från huvudstaden söderut mot Södertörn och Götaland.

Löpning är så oändligt mycket mer än friskvård. Som löpare är jag också en upptäcksresande i när och fjärran. Som idag till exempel när jag sprang Göta landsväg, en tur i våra gamla kungars spår.

Egentligen är vi löpare oerhört priviligerade. Vi kan ta oss till platser dit få kan nå. Numera har jag delvis tröttnat på mina invanda spår och långpassen sker ofta på nya spännande marker. Som pensionär har jag tiden, lusten och orken. Löpningen har fått en ny dimension.

Du som besökt slalombacken i Flottsbro i Huddinge har säkert sett skylten med "Göta landsväg" mellan parkeringen och serveringen. Här gick på 1500-talet den enda vägförbindelsen från Stockholm söderut men ursprunget var den forntida tingsvägen med anor kanske redan från bronsåldern eller ännu tidigare. Tänk att få springa på denna historiska väg!

Skylten i backen ovanför värdshuset i Flottsbro. Här stannade jag till för lunch- perfekt med spagetti och köttfärssås!

Som en liten rännil leder Göta landsväg söderut över Skanstull och Årstafältet på denna karta från 1642. Just över Årsta är vägen som bäst bevarad.

Det är först när jag kommer ner till Flottsbro  efter cirka 2,5 mils löpning jag börjar följa Göta landsväg. Full fart råder i skidbackarna och jag betraktas säkert som en knepig typ när jag kommer springande med min vagn förbi skidliftarna och söker mig in i skogen för att ta mig över Kanalbron.

Nu är jag på Göta landsväg. Här genom skogen strax efter Flottsbro har kungligheter i både levande och dött skick passerat.  Trafiken var inte tät- historikerna uppskattar att cirka 800 personer om året färdades på landsvägen som på 1650-talet byttes ut mot en större som drogs förbi Fittja.

Innan jag startade hemifrån på Tomtebogatan hade jag på internet gjort lite kart- och historistudier. Att kolla kartan visae sig klokt- på Google map var inte passagen över kanalen utritad, inte heller på kartan i min GPS. Bland annat  Botkyrka och Huddinge kommuner, hembygdsföreningar och historiker hade utförlig information om den gamla landsvägen. Jag fick till exempel veta att här vid Flottsbro passerade Gustav Vasa midsommaraftonen 1523 när han gjorde sitt stora intåg i Stockholm. 1634 gick Gustav II Adolfs liktåg här när kungen fördes hem från slagfältet i Lützen. Och 1464 möttes en dansk och en svensk trupp vid Flottsbro- svenskarna segrade.

Det kändes också lite som en blågul seger när jag efter 35 km löpning nådde simhallen i Salem. Men historieböckerna lär inte berättade att den 15 mars 2011 passerade långdistanslöparen Björn Suneson här. Det får du bara läsa på min blogg!

Keep on running!

 
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Anders - 2011-03-16 09:36:24

Tack för en trevlig lektion i historia, det är alltid lika kul att läsa dina blogg inlägg.
Du e coolaste snubben i stan, är avundsjuk på dina trevliga löpturer. När jag blir pensionär då dj_vlar


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg