Kommentarer på En fuskare på startlinjen


Utanför klubbstugan tillsammans med klubbkompisarna. Alla tyckte att vi gjort ett bra lopp. Från vänster Berndt Hallberg, Emil Mattsson och Lennart Bengtsson.

Jag kände mig nästan som en fuskare på startlinjen. Ingen av konkurrenterna visste att jag "bloddopat" mig, ej heller att jag med ålderns rätt tillskansat mig ett försprång på flera minuter.

-Ge järnet från början. Det var rådet från min bror Jan inför dagens Vårtävlingar i Skatås (8km). Och visst gav jag järnet. Och visst gav det utdelning!

För det mesta går jag ut lite avvaktande och ökar mot slutet om krafterna finns. Idag fick det bära eller brista. Grusåttan, som egentligen mäter 7,775 km, är ganska kuperad och det är i en vacker miljö Solvikingarna förlagt sin tävling. Till skillnad från ifjol var banan i år helt isfri och det rådde närmast perfekta förhållanden trots att temperaturen bara låg strax över nollstrecket. Sjöarna intill var dock isbelagda och på Härlanda tjärn satt en pimplare- hur någon vågade sig ut på isen denna dag var obegripligt. Kanske pimplade han inte bara fisk utan också annat?

Förmodligen hade jag tack vare höghöjdsträningen i Alperna lite extra krafter idag. Denna typ av "bloddoping" är ju tillåten men det var första gången jag praktiserade metoden i tävlingssammanhang. Annars har jag i USA känt av de positiva effekterna efter att ha varit uppe på höga höjder i Klippiga Bergen.

En tröst för oss äldre löpare är tävlingar som räknas om med åldershandikapp (wava). Vårtävlingarna är dock inte en sådan men eftersom tävlingarna ingår i Majornas IK:s Grand Prix sker en omräkning. Före start visste jag därför att jag med mina 63 år hade en marginal på yngre löpare, på t ex en 39-åring 6 minuter tillgodo.

För mig blev det full pott i den interna klubbstriden. Och räknar man om hela resultatlistan med wava, ja då blev jag sexa bland de totalt 128 fullföljande männen. Att tiden sedan blev nära två minuter bättre än ifjol gör inte saken sämre. Men för att komma ner på jorden igen bör jag upplysa om att jag hamnade strax ovanför mitten i resultatlistan. Dessutom fanns det en annan silverhingst som slog mig idag, 65-årige Jack Grönroos från OK Alehof. Hans 32.59 var ett bättre  resultat än mina 32.31 omräknat med wava.

Nästa vecka är det två varv på Grusåttan. Egentligen en fördel, men har jag kvar alla rödablodkroppar då?

Keep on running!
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Jan Suneson - 2011-03-27 19:07:26

Vad var det jag sa, Grattis. Nästa år förlänger vi träningslägret med några dagar och du tar morgonbussen till Cluse och springer till Flaine.
Här regnar det och prognosen är dyster så det blir nog mest Country and Western mina sista 11 dagar kanske måste jag också handla en flaska whiskey (den ger nästan 2 poäng).


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg