Kommentarer på Dags kontrollmäta banorna


Loppet är över. Idag blev det premiär med kortärmat och kortbyxor. Bilden tagen utanför vår fina klubbstuga i Skatås. Foto: Lennart Bengtsson

Tre starter och tre "segrar". Ja, det är en välvillig tolkning av resultaten från mina senaste tre tävlingar i Göteborg.

Hur lång var bananan egentligen? Det var det stora samtalsämnet efter Premiärloppet idag i Skatåsterrängen. Enligt tävlingsarrangören, Sävedalens AIK, var banan 10 km. Och på hemsidan visar man en GPS-mätt runda där varvet är 3,11 miles, två varv alltså nästan exakt 10 km. Men i målet visar löparnas klockor på andra distanser, någon hävdade rent av att banan bara var cirka 9,2 km.

Vad spelar längden egentligen för roll? I kärlekslivet ingen men i löparlivet är det lite annorlunda, särskilt på sådana distanser som milen, halvmaran eller maran. Där vill vi som med hull och hår går in för tävlingarna veta de exakta banlängderna. Det är därför synd att man inte kontrollmäter banorna på lite större lopp. Ett tips alltså till nästa år.

Min tid blev 40.59 på den ganska backiga banan med bitvis sugande gräsunderlag. Tiden överraskade positivt eftersom det gick tungt idag.  Det får mig därför att tvivla på att banan verkligen var 10 km.

I 50-årsklassen blev jag fyra, 60-årsklass fann inte, och eftersom de framför mig var 9-12 år yngre, är jag inte alltför ledsen. Och i den interna klubbtävlingen där resultaten omräknas med åldershandikapp blev det full pott igen. Tre "segrar" på raken alltså.

Höghöjdseffekten verkar nu borta. Nästa lördag åker jag för fjärde veckan i följd till Göteborg för att springa halvmaran Kungsbackaloppet i Kungsbacka. Äntligen min distans men tyvärr ingen åldersklassindelning.

Keep on running!
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Gunnar Bruun - 2011-04-09 22:59:10

"Vad spelar längden egentligen för roll?"

Jeg syns det betyr mye. Om man jakter personlig rekord, er det viktig at man virkelig har løpt korrekt lengde.

Om man bør være så opptatt av det hver gang, det er en annen sak. :)

#2 Markus Björnström - 2011-04-10 12:24:35

Hej, Björn!
Vi njuter av att få dela din löparglädje. Men är det inte dags att tagga upp på ultramarathon? Du skulle förmodligen vara oslagbar i din åldersklass på 100 km och längre. Åk till Tibro nästa helg (SM 100 km) och visa dem var skåpet ska stå.

#3 Björn - 2011-04-11 21:50:22

Du har rätt Markus, jag måste jag prova ett ultralopp.
Har aldrig tävlat på längre distanser än maraton och nog är man lite nyfiken på hur det kan gå. Som du såg skrev jag i förra inlägget om duktiga norska och svenska veteranlöpare och hade en bild på Barbro Nilsson som tävlar i 60-årsklassen. Hon sprang i helgen i Täby 100 miles på 22 timmar och 30 minuter. Det skulle jag inte mäkta med men visst inspirerar hon.


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg