Kommentarer på Att tävla mot sig själv


Nej, jag har inte börjat med fotboll. Löpartävlingar är fortfarande blodigt allvar, jag tävlar inte mot mig själv utan mot andra. Bilden efter målgång i Kungsbackaloppet.

"Jag tävlar bara mot mig själv", brukar många löpare säga. Resonemnaget låter väldigt defensivt och den ende man lurar är sig själv!

Det finns flera anledningar att anmäla sig till ett lopp. Den stora massan har inga tidsambitioner och ofta är man glad att bara ta sig runt och få uppleva stämningen. Men sen finns det också en stor grupp löpare som återkommer till tävling efter tävling, de är kanske med i någon klubb, ser ut som löpare och verkar ta det ganska seriöst även om de inte gör toppresultat. Det är här man hör snacket om att "tävla mot sig själv".

Hur ska man kunna vinna över sig själv? Det låter mest som om att det nog inte kommer att gå så bra idag. Visst vill väl alla förbättra sig och i så måtto håller kanske resonemanget. Men nog vill vi löpare också mäta oss mot andra, hur långsamma vi än är? Tävlingsinstinkten tror jag finns i oss alla. Vi vill slå klubbkompisen, chefen på jobbet. klasskamraten etc.

Visserligen kan bara en  vinna tävlingen, själv har jag aldrig varit förste löpare över mållinjen. Men sen finns det så många matcher i matchen; bäst på jobbet, bäst i klubben, bäst i åldersgruppen med mera. Men genom att baisa sig och intala sig själv och andra att jag inte bryr mig, ja då blir resultatet därefter. Nej, då är det mycket bättre att sätta upp lite högre mål. Och du ska heller inte vara rädd för att berätta dem för andra. Det har nästan blivit fult att säga vilken tid man siktar på. Konstigt! Ingen skulle straffa dig om du inte når målet.

Jag tänkte på det där under dagens halvmara, Kungsbackaloppet. Någon i omklädningsrummet frågade vilken tid jag räknade med och jag smög inte utan berättade att jag trodde på lite drygt 1.30. Jag tror att det stärkte mig under loppet, tiden skulle i så fall vara lite bättre än ifjol och dessutom skulle jag förmodligen slå alla mina konkurrenter i åldersklassen.

En reflektion jag gjorde under loppet  var att allt fler numera tittar på sina klockor stup i kvarten, ja mycket oftare än så. Kanske funkar det för en del men ligger du risigt till tror jag att du gör dig en otjänst. Går det tungt kan du inte öka hastigheten. Går det lätt kan du dock slå av på takten. GPS som visar hastighet kan nog vara bra på träning men inte tävling. Just idag tittade jag inte en enda gång på klockan- jag sprang helt på känsla.

Dagens placering är inget att yvas över: plats 62 av totalt 221. Tyvärr finns inga ålderklasser i Kungsbackaloppet men det är något jag tycker tävlingsledningen borde fundera på att införa eftersom loppet är relativt stort. Med åtminstone en gubb- och gumklass (säg 50 år eller äldre) skulle nog fler äldre ställa upp. En som dock vågade var 70-?rige kämpen Roland Karlsson som sprang in på nästan exakt 2 timmarmed placering 208. Han är sjömannen som steg i land, började leva ett nyktert liv och som mest tränade 20-25 mil i veckan. Nog finns det många fantastiska löparöden?

En annan idé är att ålderomräkna resultaten med wava. Då hade mina 1.29.46 sett lite bättre ut, ja kanske gett mig "segern" i hela loppet . Nöjd är jag i alla fall.

Keep on running!
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Barbro - 2011-04-17 09:59:34

Grattis till en bra tid! Du kan verkligen vara nöjd.

#2 http://carinaboren.se - 2011-04-17 22:44:04

Härligt, grattis till en fin tid!!

Jag håller med dig. Att sätta upp mål, uttala målet högt och inför alla och sen klara det ger en fantastisk känsla. Jag har gjort det två gånger i rad nu och tillfredsställelsen är nog klart högre än om jag inte hade uttalat målet så tydligt!!

#3 Markus Björnström - 2011-04-18 16:46:25

Grattis, Björn! Vi är många skulle vara överlyckliga med en sån tid på halvmaran. Särskilt när man är 60+...

#4 camilla - 2011-05-14 12:49:07

hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej
hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej
hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej
hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej
hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej

#5 camilla - 2011-05-14 12:50:27

hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg