Kommentarer på Rädda landsortsloppen!


Gammal är äldst. Jag flankeras av Sten Odenblad, född 1939 och Bengt Lindgren, född 1947. I Påsksmällen fick vi alla gå fram och hämta pris.

Medan Stockholm Marathon, Göteborgs Varvet, Stockholm Halvmarathon och ytterligare några stadslopp  växer kämpar landsortsloppen för sin överlevnad. Nu är klassiska Påsksmällen på väg att dö. Måste det vara så här?

MIn inställning till Sthlm M, Gbg Varvet och utländska masslopp typ New York Marathon är kluven. Jippolopp, brukar jag ibland lite föraktfullt säga. Jag springer hellre ett bonnalopp med 100 deltagare och sanna löparentusiaster än dessa upphausade och skräniga  tillställningar som desssutom kostar skjortan.

Fisförnämnt? Ja. Samtidigt vet jag att massloppen är bra. Bra för folkhälsan, bra för några idrottsföreningars ekonomi och också bra för oss tävlingsrävar eftersom de bästa löparna i regel finns med trots alla blåbären. Ändå tycker jag inte det är så roligt att springa de stora loppen. Men mest synd tycker jag det är att de riskerar att kväva de små.

Jag tänker på detta efter att idag ha sprungit klassiska Påsksmällen i Enhörna utanför Södertälje. Det är tävlingen som lockat långlöpareliten under 35 år och där dominanterna under senare år varit hemmalöparna Erik Sjöqvist, Kristian Algers och Lars Johansson. Årets vinnare var också en kanon, Hässelbylöparen Haben Idris, som sprang milen på den något kuperade tvåvarvsbana på fina 31.44 och Jeri Emeru från Skellefteå AIK i damklassen på 35.07.

Allt frid och fröjd? Nej, Enhörna IF överväger att lägga ner tävlingen. Så här skriver man på sin hemsida efter loppet:

"Knappt 160 löpare kom till start i kanske den sista Påsksmällen i Enhörna annandagpåsk. Tyvärr finns det en trend att de mindre loppen ute på landsbygden minskar i antalet deltagare och därmed försvinner för alltid medan loppen i de "stora städerna" lockar allt fler deltagare". 

Det vore verkligen trist om loppet försvann. Det är välarrangerat, har bra startfält, går i vacker miljö och är gemytligt i största allmänhet. Vad är det som fattas? kan man undra.  Inte skräms väl löparna bort av att det här är en "riktig" tävling? Eller är det bara så att det krävs mera marknadsföring när de stora skriker allt högre?

Själv hade jag en seger från ifjol att försvara i M60. När duktige, Lars Degerheim från Huddinge AIS, tidigt i loppet tvingades bryta på grund av skada, ja då fick jag det lätt. Och det var också på lätta ben jag sprang trots att jag under större delen av loppet fick springa ensam. Vilket underbart försommar väder vi hade, verkligen kontrast mot ifjol då det var snösörja. Tiden blev nu dryga halvminuten bättre jämfört med ifjol och jag kom in på 42.01.

Ska det för en 63-årig gubbe som jag vara möjligt att gå under 40 minuter på milen? Nej, jag tror det är kört och också uteslutet att gå under 3 timmar på maran. Nästa vecka springer jag Laxaloppet, 10 km i Halmstad (roligt att det ändå tillkommer några nya lopp!). Nog borde man där kunna putsa miltiden?

Keep on running!
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Jonas Wincent - 2011-04-27 20:39:56

Borde inte Munkastigen trailrun med sina 44 km passa dig? Den går ju nu på lördag. Angående loppen kan jag inte göra annat än att hålla med, jippolopp med trängsel och väntan. Men visst blir man peppad när väl loppet är i gång och man får löpa obehindrat. Fler smålopp.

#2 Staffan - 2011-04-29 15:49:54

Roligt att du sprang Påsksmällen. Det gjorde jag också och fick tiden 39.33 vilket räckte till en femteplats i motionsklassen och hade räckt till att få komma upp på scenen om jag haft modet att anmäla mig i M40.

Visst vore det enormt sorgligt om ännu en mindre tävling med tradition gick i graven!

Hälsningar,
Staffan Dahlgren
http://wwwfyraochtrettio-staffan.blogspot.com/


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg