Kommentarer på Pappan fuskade igen!


En gång fuskare, alltid fuskare? Pappan, som ifjol lämnade över nummerlappen till sin son på Stockholm Halvmarathon och "vann" 60-årsklassen, har gjort det igen!

När jag granskade bilderna från Göteborgs Varvet på löpare som fick framskjutna placeringar upptäckte jag ett utbrett trixande med nummerlappar. Män sprang i kvinnors namn och äldre löpare lät dottern eller sonen springa i deras namn. Resultatlistorna blev helt missvisande.

Regelbrott, javisst. Dock fullt förståeligt eftersom en startplats är dyr och dessutom inte får överlåtas enligt Varvets regler. Och eftersom man i Varvet officiellt  bara tävlar i två klasser, män och kvinnor, och ingen uppdelning sker i ålderklasser är det kanske inte så mycket att bråka om? Nej, men en åldersuppdelning går ändå att göra och det är då det blir problem - felaktiga resultat smyger sig in i diverse tabellsammanställningar, bl a Svenska Friidrottsförbundets veteranstatistik. Dessutom kan man ju ogilla att personer får stoltsera med resultat de inte gjort.

På Stockholm Marathon och även Stockholm Halvmarathon är det annorlunda. Där tävlar man verkligen i ålderklasser och dessa är uppdelade i 5-årsinterevaller. Själv är jag 63 år och springer alltså i M60. I år var det på maran 399 löpare i denna grupp och de tre första får pris. Skulle någon ungdom smyga sig in bland de främsta, ja då blir vi elitveteraner irriterade.

Nu är jag klar med motsvarande bildgranskning från Stockholm Marathon. Drygt 400 bilder från de cirka 25 främsta löparna i varje ålderklass, män som kvinnor från 35 år och uppåt  har studerats. Det visar sig att det bara är en handfull resultat som är felaktiga, i något fall kan man möjligen tala om fusk. Som jag ser det är det inte personen som springer under falsk flagg som är fuskaren utan den som överlämnat nummerlappen i syfte att få ett bra resultat.

Förklaringen till att det dribblas relativt lite med nummerlappar på Stockholm Marathon kan vara att det är mycket svårare att hitta någon som verkligen klarar att springa en mara, det är lättare när det handlar om en halvmara då barnen kan ställa upp om pappa eller mamma fått förhinder. Så var det t ex ifjol i Stockholm Halvmarathon när en 61-årig man från Saltsjöbaden gav sin son i 25-årsåldern nummerlappen. Sonen var en duktig löpare och vann 60-årsklassen. Själv kom jag fyra men efter bildgranskning och protest fick jag senare bronset.

Den händelsen väckte stor uppmärksamhet, bl a på min blogg och diverse löparforum med hundratals inlägg. De flesta stödde mig men många var också arga på att jag hängt ut familjen med bild och namn. Dessutom anklagades jag för bildstöld trots att jag köpt loss bilderna. Reaktionerna har varit liknande i år efter Varvet-granskningen. Hittills är det cirka 250 inlägg i en något förvirrad diskussion på funbeat.se:

http://www.funbeat.se/discussion/show.aspx?ThreadID=1025346

Man kunde ju tro att Saltsjöbadsmannen, som idag är 62 år, lärt sig något av läxan. Men nu visar det sig att han gjort precis samma sak igen!

En 62-åring?

Om det är något av barnen som även i år sprungit för honom, vet jag inte. Jag har kontaktat 62-åringen och ställt ett antal frågor via mejl men från Saltsjöbaden är det  tyst.  Jag vet därför inte varför hans nummerlapp sitter på en cirka 40-år yngre person. Den leende mannen på bilden sprang maran på 3.28, en bra tid om det nu varit i 60-årsklassen. Dessbättre skickas dock inte bucklan i år till Saltsjöbaden eftersom placeringen inte riktigt räcker.

Jag kommer nu att lämna in en protest till Stockholm Marathon och be att resultat stryks samt ytterligare några resultat. Notoriska fuskare borde stängas av. Vad tycker du?

Grundproblemet är ändå att omregisteringar inte tillåts. I veckan talade Varvsledningen om att den håller fast vid nuvarande regler men förklarade inte motiven (som troligen är rent ekonomiska). Skulle Stockholm Marathon och Stockholm Halvmarathon tillåta överlåtelser, ja då hade man gjort en stor PR-vinst, tror jag. Lidinglöoppet och Vasaloppet gör det så varför kan inte andra?

Keep on running!

 

 

 
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 JA - 2011-06-03 21:29:01

Hur tänker Olle Olerup??? Har han inte lärt sig något när hans fusk tidigare upptäckts? Fuskarna borde förutom att bli diskade även bli avstängda några år. De förstör sporten för alla andra.

#2 Staffan - 2011-06-04 07:23:53

Bra Björn, kör på!

#3 Gunnar Bruun - 2011-06-05 00:56:08

Du har min fulle støtte, Bjørn!
Dette må de ta tak i.

#4 Anders - 2011-06-05 12:46:33

Det är bra Björn att du tar tag i det här, fusket är ju säker lika utbrett eller ännu mer i seniorklasserna men där är det ju mycket svårare att avslöja. Jag blev under min "elit" tid (hmm nåja) tillfrågad av en jobbarkompis att springa Midnattsloppet i hans namn så han kunde bräcka sina grannar. Vilket jag inte gjorde.

#5 B - 2011-06-05 13:20:36

Och framför allt, hur tänker tävlingsledningen?

#6 Roger - 2011-06-06 03:18:43

Klart att fuskarna skall diskas o stängas av, Sker det som i Olerups fall ytterligar en gång, då borde de notoriska fuskarna bannlysas från tävlingen.

#7 Jonas Wincent - 2011-06-08 22:17:16

Den kompletta tystnaden från arrangörerna är fanimej makalös. Seriösa? Knappast, bara pengarna ramlar in får det gå hur fan det vill med resultatlistan.


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg