Kommentarer på Fuskarna på GöteborgsVarvet diskade!


Män som springer med kvinnors nummerlappar och ungdomar som springer i pappas eller mammas namn och gör toppresultat.  Det hotade  Göteborgs Varvets anseende varför de värsta nummerlapsfuskarna nu har diskvalificerats. Men några  frias märkligt nog.

Efter mitt avslöjande om ett omfattande fusk i veteranklasserna på Göteborgs Varvet har Varvsledningen först nu agerat. Men man gör det halvhjärtat. Samma med Stockholm Marathon som är ännu fegare.

Till Göteborgs Varvet lämnade jag in en lista på 13 namn där det var uppenbart att det var fel löpare i resultatlistan. Listan på fuskare skulle i princip kunna göras hur lång som helst men jag protesterade bara när löparen fanns bland de tio främsta i sin ålderklass. Formellt tävlar man dock inte i ålderklasser på Varvet till skillnad från Stocholm Marathon men uppdelningen på ålder går ändå enkelt att göra.

Vad hände då efter mina protester till såväl Varvet som Sthlm Mararathon? Ja, man agerade lite olika. I Göteborg diskades 10 av de 13 löparna. När man söker på åldersklass är fuskarnas namn nu bortplockatde. Och söker man direkt på namnet kommer beteckningen "DSQ" upp framför namnet och inga tider anges.  Bra! Nu blir den åldersindelade resultatlistan rättvisande. Men helt rätt blev det ändå inte. I damer 60-64 år är ettan, tvåan och fyran unga kvinnor, det syns tydligt på bilderna. Dessa kvinnor finns dock inte med i min årsstatistik men säkert i en massa andra listor.

På Stockholm Marathon är nummerlappstrixandet- själv vill jag kalla det för fusk när det handlar om topplaceringar- inte alls lika utbrett. Men det förekommer och jag protesterade mot totalt tre felaktiga resultat i M60 och M50. Vad gjorde då Löparkansliet i Stockholm? Jo, man godtog delvis protesten och strök fuskaren i den åldersindelade resultatlistan men diskade inte personen utan lät denne stå kvar med namn och resultat i stora listan. Det gör att när du söker direkt på namnet kan XX stoltsera med ett toppresultat som 60-åring trots att han inte sprungit utan överlåtit nummerlappen till en 30-åring.

Inte ens när det handlar om upprepat fusk vågar Löparkansliet ta i och stänga av personen för gott. Jag tänker då på den 62-årige pappan som lämnade nummerlappen till sin son som "vann" 60-årsklassen ifjol på Stockholm Halvmarathon och petade ut mig från pallen. Nästan samma sak höll på att hända i år, nu på Stockholm Marathon.

Varför stänger ni inte av pappan och sonen?

-Håller absolut inte rättsligt i någon instans, svarar Lennart Bresky på Löparkansliet.

Konstigt resonemang. Nog borde en löpararrangör ha rätten att stänga av personer som inte följer reglerna, i alla fall under något år.

Men det är inte de enskilda  fallen som är  problemet. Om Göteborgs Varvet, Stockholm Marathon och Stockholm Halvmarathon inte bara såg till egen snöd vinning utan tillät omregistreringar, låt vara till en mindre avgift, tror jag mycket av det här nummerlappstrixandet skulle försvinna. Det är inte rimligt att kanske ett år i förväg betala 885 kr för en start i Stockholm Marathon och inte kunna överlåta startplatsen när man av någon anledning inte kan starta. Här måste arrangörerna ändra sig! Men tyvärr verkar viljan (ännu) inte finnas.

Keep on running!
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Jonas Wincent - 2011-06-22 21:53:47

Viljan finns inte för Mammon styr. Bättre att sälja startplatser till folk som inte löper. Ynkligt faktiskt.

#2 Lars Degerheim - 2011-06-23 08:32:32

helt rätt Björn, på Vasaloppet kan du köpa/sälja nummerlapp. Sedan går det bra att byta namn o seeda sig i rätt grupp. Det kostar nån hundralapp och arrangören för pengar rakt in i kassan igen. datasystemet gör det enkelt för dem.

#3 sten - 2011-07-05 12:54:29

Är det inte bättre att driva rätt fråga dvs den grundläggande frågan varför man inte kan namnändra ? Att jaga runt och få folk diskade löser inget utan är mest fjanterier.

#4 Björn - 2011-07-10 18:11:50

Fjantigt? Kanske, men resultatlistorna blev nu riktiga. Håller annars med om att det vitigaste är att få arrangörerna att tillåta namnbyten. Den frågan har jag drivit hårt och droppen kommer att urholka stenen (har fått vissa indikationer på detta).


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg