Kommentarer på Historisk upptäcksfärd


Exakt här, mellan Åby och Getå utanför Norrköping,  inträffade 1 oktober  1918 Sveriges svåraste tågolycka. Getåolyckan krävde minst 42 liv och lika många personer skadades. Järnvägslinjen är fortfarande i bruk och olyckståget finns att beskåda på järnvägsmuseet i Gävle.

Jag klättrar upp för den branta banvallen. Stenar rasslar ner bakom mig och för att klara branten tvingas jag dra mig upp i ormbunkarna. Jag är på historisk mark och utsikten över Bråviken hänförande.

SJ må ha problem idag men värsta dagen i SJ:s historia inträffadeen en regning kväll den 1 oktober 1918 vid Getå utanför Norrköping. Ångloket F 1 200 med tio vagnar spårade ur på grund av ett jord- och lerskred och flera vagnar fattade eld. Själv har jag passerat platsen med bil några gånger men aldrig stannat till, nu gjorde jag det igår.

Långdistanslöpare och turist är en utmärkt kombination. Löparen har  tiden och en paus behöver man ju alltid. Just Sveriges historia, gärna industrihistoria men även vikingatiden intresserar mig. Under mina coat to coast i USA stannade jag till vid varenda minnesmärke- dom är många kan jag lova.

Strax efter norra infarten till Norrköping vid Wilhelmsbergsbäcken står den här ståtliga runstenen.

Strykjärnet mitt i Motala Ström är från 1917, en gång väveri, nu Arbetets Museum.

Under en sådan här löptur genom Sverige får man se mycket intressant men även helt ointressanta platser. Jag säger bara Jönåker. Finns ett fulare namn? Jag hade tänkt att luncha här igår men pizzerian lockade inte. Annars är nog restaurangen samhällets stolthet vid sidan av Handlarn och en takpannefabrik. Hela orten utstrålade tristess.

Jag är nu i Linköping efter 59 km löpning från Åby. Mot slutet av dagen kom regnet och det kändes ovanligt kallt. På hotellet här blev jag nästan mottagen som en hjälte och fick för ett amerikanskt sällskap berätta lite om mina coast to coast.

I morgon fredag bär det av till Tranås. Där bor min bror Ragnar med Linnea  och de kommer ut och hämtar luffaren i Sommen-att springa hela vägen hade blivit för långt. På lördag kör de tillbaka mig till Sommen, inget "fusk" här.

Keep on running!

 
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Helena - 2011-07-15 10:31:01

Ja Jönåker är riktigt trist, jag flyttade in till stan så fort jag kunde. Men de har faktiskt goda pizzor där! Kan man inte tro när man ser omgivningen!


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg