Kommentarer på Jag behöver ingen bil


Skördetid. Äpplena jag plockade idag transporterades inte hem i någon bil utan miljövänligt i min joggingvagn.

Jag är gubben som uträttar alla ärenden springandes. Bil har jag inte ägt på 30 år. Varken kroppen eller privatekonomin har blivit lidande av det.

En gång ägde familjen fyra bilar. Det var för cirka 30 år sedan och vi hade då inga barn. Sedemera blev det fem barn och bilarna avyttrades. Tack och lov för det, som löpare och småbarnsförälder behövde jag ingen bil. Skulle någon idag mot förmodan skänka mig en bil skulle jag säga nej tack.

Sedan jag började springa har jag aldrig saknat bil. Alla transporter har kunnat utföras antingen med allmänna kommunikationer eller springandes.  Under årens lopp har tusentals ärenden uträttats på springande fot- snabbt, billigt och effektivt. Jag har under en massa år sprungit varenda dag till jobbet. Ibland har jag haft ryggsäck, ibland burit stora kassar i händerna. Allt är möjligt, bara viljan finns. På semestern hyr vi bil. Så någon bilhatare är jag inte.

Att äga en bil med ett nypris på runt 200 000 kronor och som körs 1 500 mil per år kostar totalt 75 000-100 000 kronor per år, inklusive värdeminskningen. Det har Motormännen räknat ut. Själv uppskattar jag att jag sparat miljonbelopp på att vara billös.

Även om jag bott på landet hade jag förmodligen inte haft någon bil. Men jag hade aktat mig för att bosätta mig allt för långt ifrån civilisationen. Allt går inte att uträtta springandes. Men nästan. Sedan joggingvagnen för 5-6 år sedan kom in i mitt liv var det nästan som att skaffa bil igen. Plötsligt ökade transportmöjligheterna med flera hundra procent!

Jag tänker på det sorglösa bilfria livet när jag är ute på grannens kolonilott i Stora Mossen. Jag lastar baby joggern full med äpplen och springer hem. Innan har jag tagit en tur ut till det stora byggvaruhuset och handlat lite grejer. På parkeringen såg jag inga joggare eller cyklister, bara bilister. Och när de kommer hem med sina stora fina bilar hittar de ingen parkeringsplats. Själv ställde jag in kärran i källarförrådet och tänkte: skönt att jag inte har bil!

Shoppingrunda på stormarknaden. Det ryms mer i en abby jogger än du kan ana.

Keep on running!  
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Erika. Loves syster. - 2011-09-05 08:11:24

Så himla härligt!:)

http://sandsnovatten.blogspot.com

#2 Hasse - 2011-09-07 10:50:05

Välskrivet!

#3 Jonas - 2011-09-12 09:28:30

Fan va DUKTIG du är!

#4 Leif Aspelin - 2011-09-12 12:53:56

Bil ger frihet!!!! Skaffa en snarast!!!
Hilsen
Leif


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg