Kommentarer på Ã?r barfotalöpning bra?


Nike free ger lite av barfotakänsla. Utan att tänka på det springer du mera på framfoten men att springa mer än 5-10 km på asfalt med dessa skor är inte att rekommendera, skaderisken är för stor.

Härligt härligt men farligt farligt. Barfotalöpning är skönt men har sina risker.

"Mattias", som precis läst boken Born to run, frågar mig vad jag har för erfarenheter av barfotalöpning. Ganska begränsade men mest positiva, får jag nog ändå säga.

Ren barfotalöpning har jag bara ägnat mig åt på gräsmattor och sandstränder, inte på vägar eller stigar. Visst är det befriande att springa utan skor; det känns lätt, det går fort, du får ett högt löpsteg och du springer mera på framfoten. Inför tävlingar brukar jag ibland köra något sådant pass. Men i måttliga doser.

Det är just det det handlar om, tror jag. Du måste gå långsamt fram med allt som är nytt, annars skadar du dig bara. Det har varit min räddning under 30 års löpning. Jag har i stort sett varit skadefri alla åren tack vare att jag börjat försiktigt, försiktigt med alla nya typer av övningar, nya skor etc. Kroppen måste få tid att vänja sig.

Variation är jättebra. Ensidigt nötande eller plötsliga förändringar av träningen ger lätt överbelastningsskador. Jag har 5-6 par joggingskor igång plus 2-3 tävlings- eller lätta träningsskor. Jag springer aldrig i samma par skor två pass i följd. Just att det blir lite annan belastning med andra skor tror jag är en förklaring till att jag fått vara hel. Under mina coast hade jag två par skor, som växlades varje dag. Även den som springer betydligt mindre än jag borde ha 2-3 par skor igång, tycker jag.

Den stora fördelen med barfotalöpning är nog ändå att vi fått något nytt inom den ganska så ensidiga långdistanslöpningen. Allt som bryter monotonin är en fördel. Men varför vara så extrem? Själv har jag börjat springa mycket oftare i lätta träningsskor, Nike free t ex. Favoriten på halvmaran är Nike Lunarracer, dom ska jag ha imorgon på Stockholm halvmarathon. Säger jag som nästan bara sprungit i Brooks.

Keep on running! 
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 bureborn.wordpress.com - 2011-09-16 21:56:29

Klokt om barfotalöpning, tycker jag. Ett eldfängt ämne...
Och du, lycka till i morgon!

#2 Mattias - 2011-09-22 08:52:51

Tackar för dina synpunkter, själv springer jag inte så långt eller ofta att jag helt bildat mig en uppfattning om barfotalöpning. Gillar dock tanken bakom det. Lite back to basic. Vi borde ändå vara byggda för att springa barfota. Även om det inte fanns så mycket asfalt då. Ska ta lärdom av din metod med att varva löparskorna.

Tackar för dina synpunkter och en riktigt bra blogg :-)


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg