Kommentarer på Bluffen från skoföretagen


Skoförvaring hemma. Just nu har jag åtta par löparskor igång och de håller längre än vad fabrikanterna vill medge.

Hur ofta behöver jag köpa nya joggingskor? Svar: inte så ofta som tillverkarna och butikerna hävdar.

Skoföretaget Brooks frågar på sin blogg hur långt man kan springa i ett par joggingskor innan de behöver bytas ut. Enligt deras experter håller t ex en standardsko typ Adrenaline GTS 50-80 mil (300-500 miles).

Det är i mina öron extremt kort. Helst hade fabrikanterna sett att vi byter skor lika ofta som strumpor och kalsonger. Men så långt vågar de (ännu) inte gå.

Skulle jag följa Brooks råd, ja då hade jag med mina 500-600 mil per år behövt köpa 6-12 par skor om året Det verkar minst sagt överdrivet. I praktiken brukar det bli 2 nya par om året, ibland tre.

Lever jag då farligt genom att springa i kanske uttjänta skor? Nej, det tror jag inte. För det första skiftar jag skor hela tiden, springer aldrig två träningspass i följd i samma skor. Genom att skorna är av lite olika modell får jag också variationen. Totalt brukar jag växla mellan 6-8 par, ibland ännu fler och skoflottan kan vara utbytt efter 2-3 år. Resultat: nästan aldrig skadad.

Men om skorna förlorat all dämpning, då är det väl farligt att springa i dem? Nej, inte ens då fast skönt är det ju inte. Brooks skriver på bloggen att det inte är vetensakpligt bevisat att uttjänta skor ger skador. Något annat hade man knappast vågat hävda med tanke på den lönsamma barfotatrenden med minimalistiska och helt odämpade skor.

Fotbäddar, alltså iläggssulor gjutna efter foten, kan säkert också bidra till att skorna håller längre, mina brukar hålla ungefär 200-250 mil. För att öka variationen och därmed minska skaderisken har jag dock inte iläggssulor i alla paren.

De första fotbäddarna skaffade jag för cirka 25 år sedan och några hänger fortfarande med. Enligt expertisen ska de vara utslitna för länge sedan men jag visade ett par för löpardoktorn  Carter Farell och han tyckte de var OK. Jag köpte några nya härom året men de kommer nog inte hålla lika länge.

Enligt expertisen ska man heller inte tvätta löparskorna i tvättmaskin. Jag tvättar (fintvätt) mina ett par gånger om året- de ser ut som nya och jag har inte märkt någon försämring.

För att hålla rätt på alla skor skriver jag bak på hälen när de togs i bruk. Risken är då liten att skorna används för länge. Normalt brukar man dock känan när de är slut.

En vanlig joggare tycker jag ska hålla sig med 2-3 par skor. Det blir både roligare och billigare.

Här länken till Brooks skoråd där man också tipsar om hur man ska få skorn att hålla längre:

http://talk.brooksrunning.com/2011/11/25/how-often-should-you-replace-running-shoes/

Keep on running!
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Staffan - 2011-12-01 18:14:23

Mina New Balance 1060-1064 brukade räcka ca 125 mil. Men det är ju tjockskor. Mina tunna Adios verkar vara slut efter knappa 65 mil.

#2 Hasse - 2011-12-02 11:52:16

JJavisst bluffar tillverkarna och butikernaom livlängden. De vill bara sälja. Du har rätt att skorna håller mycket längre.


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg