Kommentarer på Jag är i form!


Mörbybadet i Danderyd blev min 26:e simhall. Där kostar ett bastubad 80 kronor- dyrt!

Nu har jag sprungit till 26 simhallar av totalt cirka 40 i länet. Målet är att beta av alla innan jag åker till USA i mitten av mars.

 I tisdags Rimbo badhus, i torsdags Gångsätrahallen på Lidingö och idag Mörbybadet i Danderyd. Jag blir mer och mer tänd på idén. Bastubad är en perfekt avslutning efter ett långlöp. Några "värstingar" återstår men Norrtälje (74 km) samt Hallstavik badhus (114 km) är omöjliga. Där måste jag fuska och åka kommunalt en bit. Möjliga är däremot Sydpolen i Södertälje (39 km),  Valsta sim- och sporthall i Märsta (38 km), Sigtuna Fritidscenter (44 km) och Bålsta simhall (45 km).

Löpningen går just nu väldigt bra, jag är i form! Idag blåste det kraftig sydvind och för att  förlänga löpet lite och få medvind hela vägen till Mörbybadet tog jag pendeln till Älvsjö. Sällan har jag haft sådan fart med kärran över Sankt Eriksbron. Finns det något skönare än att vara i form? För mig släpper dessutom alla avståndsspärrar- det är ungefär som att sätta sig bakom ratten på en bil, man kan köra hur långt som helst.

 "Minska löpträningen under december så att du är utvilad och redo inför det nya året", läser jag i en osignerad artikel i svenska Runners World, som kom med posten idag. Samma artikel, fast nu signerad av Bob Cooper, läste jag för två veckor sedan i den amerikanska upplagan av RW. I denna nämns inte specifikt december men ändå behovet av att trappa ner volym och intensitet.

Kloka träningsråd? Ja, kanske för de flesta vanliga joggare men knappast för hårdsatsande löpare. Det är under de mörka månaderna november, december och januari de samlar på sig en massa mil med lugn distanslöpning. När tävlingarna drar igång framåt vårkanten toppar de formen genom att minska volymen samtidigt som de ökar kvaliteten på löppassen.

Så jag fortsätter mitt milsamlande. Det lutar åt en ny 15-milavecka och kanske slutar året på 600 mil.

På dagens löptur mötte jag en riktig tuffing, 73-årige Sten Odenblad, Fredrikshofs IF. Han berättade att han kört många dubbelpass i år och räknade med att året slutar på runt 400 mil. Inte för intet ligger Sten i år på min årsbästalista på maraton. Respekt!

Keep on running!
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Alex Bonn - 2011-12-09 21:56:23

Kom som mest i början på 80-talet upp i drygt 500 mil på ett år. Numera ligger mängden på knappt 30 mil per månad. Men det räcker någorlunda på sträckor upp till halvmarathon. Men för att tävla på min tidigare bästa distans marathon krävs ökad träningsmängd.

#2 Hakan - 2011-12-10 12:58:12

Jag springer aldrig längre än 5km, men brukar ha runt 1.20 på halvmaran. I och med att jag aldrig blir riktigt nertränad, känns varje pass ganska lätt, jag får aldrig ont och tycker att steget är snabbt och mjukt. Frågan är hur mycket bättre jag skulle bli på halvmaran om jag ökade min veckodos från 25km till tex 80km. Vad tror du Björn? Vore det att elda för kråkorna, känna mig mer sliten och "bara" komma ner till 1.15? Tycker inte att det vore värt besväret i så fall.

#3 Björn - 2011-12-10 17:47:35

Med så lite träning måste du vara en supertalang och borde lätt klara 1.15 med väsentligt mer träning. Du anger inte din ålder men 1.15 räcker för att komma in på 10 i topp i M40 och nästan även i M35 och löparna i dessa klasser lär träna mer än 8 mil i veckan. Bara du kan avgöra om det är värt att trappa upp träningen . Gör du det måste det ske långsamt, annars skadar du dig bara.


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg