Kommentarer på I stormen Dagmars spår


Energipåfyllning. Ultralöpning kräver mycket bränsle och efter 30 km tog vi godisstopp.

Vi hoppade över nerblåsta träd, hukade i vindbyarna och åt glupskt vårt godis. Tio små negerpojkar, eller rättare sagt en massa ultralöpare, var idag på språng i Stockholm och en efter en försvann vi.

Agatha Christies deckare Ten Little Niggers (numera med den svenska titeln "Och så var det bara en") kommer väl till pass för att beskriva dagens ultraevent "Mellandagsrean". Vi var ett 30-tal långlöpare som via Funbeat träffades för att tillsammans springa en slinga på 45 km på norra Djurgården-City-Kungsholmen-Årstaviken och med målgång vid Slussen.

Klart för start. Daniel Becker (grön jacka i mitten) ledde gruppen på ett förtjänstfullt sätt.

Som alltid vid den här typen av gemensamhetslöp faller den ena löparen bort efter den andra ju längre distansen blir. Vid starten utanför Östra Station kunde jag räkna till 30 löpare. Medan vi forcerade en lätt stormskadad Lill Jansskogen började ropen bak i klungan om att det gick för fort . Vi sprang i 6.30-tempo, en fart långsammare än vad de flesta joggare normalt springer i, å andra sidan var ju distansen en annan.

Efter Blockhusudden var vi bara 19 kvar. Några hade hoppat av på grund av skadekänningar, andra var nöjda med sina längdrekord och en del kanske bara hade tröttnat. Stämningen var dock god i gruppen. Solen sken, det var 8-10 grader och om det inte var det där med vinden så var det perfekta förhållanden.

Ny krafter hämtades på Blå Porten där vi fikade/åt lunch. Nu hade vi gjort halva distansen. Restaurangen var förvarnad. Vi satt vid egna bord och gästerna verkade inte höja på ögonbrynen åt det något udda sällskapet.

Joggare brukar beskrivas som rätt äckliga typer (av icke joggare). Vi snorar, fräser, pruttar, pinkar och bär oss åt. Männen är naturligtvis värst. Men stämmer det där? Nja, jag har tyckt mig se en förändring åt det bättre hållet. Vi är ännu inte lika pryda som amerikanarna, och bra är väl det. Men i grupplöp av den här typen där det det dessutom är med många kvinnor uppför vi oss helt normalt. Jag såg män som betalade för att komma in på en toalett, tjejer som undrade om någon hade en näsduk att låna ut för det droppade under näsan och när någon fräste ut snor, ja då skedde det diskret.

Jag är något tveksam till 6.30-tempo. Visst, du orkar långt men steget blir konstigt. Det kändes ofta som jag låg och bromsade och fick hela tiden se upp så jag inte trampade någon på hälen. Efter 30 km och ett godisstopp vid Janne Lundqvisthallen på Kungsholmen började jag springa aningen fortare än gruppen och snabbt uppstod en lucka.

Nu var det 15 km kvar till mål. När ingen ville hänga på- det var ju  ingen tävling utan en social grej- ökade jag ytterligare och sprang  i mitt naturliga tempo. Längst Årstaviken mötte jag en gammal arbetskamrat och stannade till några minuter. Och väl uppe på nya Årstabron kunde jag se gruppen i fjärran.

Årets Sista Långpass (66 km) för två veckor sedan kändes lättare än Mellandagsrean, som för min del blev totalt 48 km. Fartökningen de sista 15 km blev ändå även här ganska betydande. Jag anlände 17 minuter före de övriga till Slussen och räknar jag in pratstunden med arbetskamraten, ja då ökades tempot från 6.30 till 5 minuter per km. Kanske hoppfullt inför coast to coast i mars?

Keep on running!
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Leffe - 2011-12-28 10:38:53

Önskar att det fanns liknande spontana "gratisutflykter" i Göteborg. Orkar inte gå med i en klubb. Nu finns det i princip bara Solvikingarna i Skatås, men vem orkar ta sig både dit och hem, om det samtidigt gäller att lubba i ett par timmar? Bor mitt i Göteborg.

#2 Björn - 2011-12-29 19:01:43

Jag trodde det fanns sådana löparträffar även i Göteborg. Annars får du ordna en själv. Kolla på Funbeat.

#3 Mats - 2011-12-30 12:36:59

http://www.youtube.com/watch?v=75-TLHselkM En film från Mellandagsrean.

#4 Björn - 2011-12-30 18:23:58

Vilken fin film. Tack Mats.

#5 Daniel Becker - 2012-01-03 23:45:53

Tack Björn för den härliga resumen av mellandagsrean. Kul att se dig vid slussen. Vi tog ca 6 min paus vid folksam runt 43 km och ett till kortstopp för en kramp och salttablett langning. Vi var inte snabba sista 15 km men konsekventa. Kul att ses, lycka till 2012. Mvh d


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg